Bosanska glava najtvrđa na svijetu: Srednjoškolac njome razbio 111 blokova

Niz stereotipa se veže uz osobine ovdašnjih naroda pa je jedan od takvih ‘da Bosanci imaju izrazito tvrdu glavu, koja može štošta podnijeti’. Kako stvari stoje to je i službeno dokazao 15-godišnji Kerim Ahmedspahić, taekwondoist iz bosanskohercegovačkog gradića Breza. 

Screenshot: YouTube

On je naime, za svega 35 sekundi uspio glavom slomiti čak 111 građevinskih blokova, čime je postavio i novi Guinnessov rekord.  

Mladi inženjer iz Srbije postavlja bizarne Guinnessove rekorde

Obzirom da je Kerimu rekord priznala i komisija Guinnessovih rekorda, o neobičnom pothvatu mladog taekwondoista pišu mediji diljem svijeta.  

Inače, radi se o izrazito zahtjevnoj disciplini gdje su osim tvrde glave i dobre tehnike razbijanja, potrebne i gimnastičke vještine, budući da je zadatak razbijati ploče glavom sa saltom unaprijed unutar jedne minute. 

Dosadašnji rekord bio je 91 ploča u minuti, pa je novi rekord mladog Ahmedspahića pravi podvig, jer on je za gotovo upola manje vremena, razbio 20 ploča više.

S obzirom da obični smrtnici i za manje udarce u glavu osjećaju posljedice, nametnulo se pitanje ima li ih i Kerim nakon ovog pothvata.  

– Nemam nikakvih zdravstvenih problema. Sve se super završilo. To su ploče debljine oko pet centimetara. Služe u građevinske svrhe, koriste se za izgradnju stepenica, objasnio je Ahmedspahić za source.ba.

Odgovori