[FAN FEKT] Upoznajte najtrofejnijeg hrvatskog nogometaša svih vremena

Željko Matuš bio je Dinamov igrač 60-ih godina, a u isto doba i reprezentativac Jugoslavije. Obzirom da se na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. godine okitio zlatom, iste godine srebrom na Euru u Francuskoj, ovaj zubar iz Donje Bistre najtrofejniji je hrvatski nogometaš u povijesti!

Screenshot: HTV

Iako su Hrvati zaluđeni nogometom, sigurni smo da bi ih mali postotak točno odgovorio na pitanje ‘koji je naš najtrofejniji nogometaš?’.

Zlatni na Olimpijskim igrama, srebrni na Euru i četvrti na Svjetskom prvenstvu

Željko Matuš bio je veznjak Dinama 60-tih godina prošlog stoljeća. Iz rodne Donje Bistre preselio se u Zagreb zbog školovanja te je nakon toga za zagrebačke Plave zabio je 150 golova u 428 utakmica, izvještava HTV.

Najveći Matušev uspjeh je zlato s reprezentacijom Jugoslavije na Olimpijskim igrama u Rimu 1960-te godine te srebro na Kupu Nacija (tako se točno zvalo prvo Europsko prvenstvo nap. a.), koji se iste godine održalo u Francuskoj.

Bogatoj reprezentativnoj karijeri Željka Matuša, valja svakako dodati i četvrto mjesto na Svjetskom prvenstvu u Čileu 1962. godine.

S Dinamom je osvojio posljednje prvenstvo (1958.) prije suše duge gotovo četvrt stoljeća i vraćanja trofeja u maksimirske vitrine legendarne 1982. Osim prvenstva, Matuš je s Modrima osvojio i tri jugoslavenska kupa 1960., 1963. i 1965.

Uz Dinamo igrao u četiri švicarska kluba

Nastupio je i u jedinom susretu koji je hrvatska nogometna reprezentacija u vrijeme dok je još bila u sastavu Jugoslavije odigrala 56. u Maksimiru protiv Indonezije. U pobjedi 5:2, postigao je jedan gol.

Profesionalnu karijeru završio je u Švicarskoj 1970., gdje je prethodno nastupao za četiri kluba.

Danas ovaj 81-godišnjak živi na dvije adrese, u Švicarskoj i istarskom Novigradu. Nogometom se nije nastavio baviti kao trener, nego je penziju dočekao kao zubni liječnik, što je bio njegova druga ljubav.

Odgovori