Pretraga

FER izdvaja najviše novca za studentski sport, Ekonomija uspješna unatoč smanjenju ulaganja

A- A+

Potaknuti približavanjem kraja sveučilišne sportske sezone odlučili smo provjeriti koliko pojedini fakulteti ulažu novca u sport. Izabrali smo pet velikih zagrebačkih visokoobrazovnih institucija i doši do zaključka da će FER u svoje sportaše uložiti najviše – više od 800 tisuća kuna. Osim velika izdvajanja za ovaj sektor ima i Medicinski fakultet koji potiče sportaše s 450 tisuća kuna. Zanimljivo je da su ova dva fakulteta posljednjih nekoliko godina među najbolje plasiranima u muškoj odnosno ženskoj konkurenciji.

Kraj Sveučilišnih prvenstava sve je bliže i po svemu sudeći u krugu kandidata za najsjajnija odličja su opet iste ekipe kao i proteklih par sezona. Upravo ta činjenica nas je potaknula da provjerimo koliko ulaganja pojedinih fakulteta utječu na njihove rezultate. Analizirali smo izdvajanja za sport pet velikih zagrebačkih fakulteta i došli do zaključka kako su te dvije stavke usko povezane.

Naime, FER kao višegodišnji lider u muškoj konkurenciji ulaže daleko najviše novca u svoje sportske kolektive s obzirom da im je proračun za ovaj sektor čak 803 tisuće kuna za ovu sezonu. Velika izdvajanja od čak 450 tisuća kuna planira i Medicina koja dominira u ženskoj konkurenciji.

Kontaktirali smo i sve uspješnije veleučilište VERN odnosno njihovog voditelja sporta i rekreacije Marija Strahonju koji nam je otkrio da je ta privatna institucija definitivno najveći ulagač u studentski sport, no točnu brojku nismo saznali, jer nije riječ o državnom fakultetu.

Najveći dio troškova otpada na najam sportskih objekata

S obzirom na činjenicu da većina sredstava odlazi na iznajmljivanje objekata za treniranje (analiza pokazala), fakulteti koji posjeduju svoje dvorane su u velikoj prednosti. Ekonomski i Kineziološki tako imaju u mnogome smanjene troškove, a istovremeno mogu uprihoditi određeni iznos iznajmljivanjem. Prednost posjedovanja dvorane je i u činjenici da sportaši imaju mogućnost učestalije trenirati.

Kineziološki fakultet ima nekoliko dvorana, pa u tijeku jedne godine uspije iznajmljivanjem zaraditi nešto preko milijun kuna. S druge strane Fakultet političkih znanosti od približno 153 tisuće kuna koliko izdvaja za studentski sport čak 87 posto namijeni iznajmljivanju sportskih objekata.

Ostala sredstva koja fakulteti izdvajaju za sport, koriste se za kotizacije ekipama za sudjelovanje na sveučilišnim natjecanjima, te materijalne i tehničke troškove.

Izdvojeni članak

Sveučilišna futsal liga: Kineziološki i Građevina u borbi za naslov

Usprkos izvrsnim rezultatima na sveučilišnim natjecanjima prošle sezone Ekonomski fakultet ove je godine drastično smanjio izdvajanja za Športsko društvo. Naime, u muškoj konkurenciji Ekonomski fakultet je bio najuspješniji, dok su djevojke zauzele drugu poziciju, odmah iza Medicine. Na ovom, studentima najbrojnijem zagrebačkom fakultetu u protekloj godini za Športsko društvo je izdvojeno 72 tisuće kuna, a ove samo 20, dok je primjerice 2009. iznos bio 141 tisuća kuna.

Ovaj fakultet ima utoliko prednost što je daleko najveći po broju studenata, pa se svakako pronađu i oni sposobni za najviša dostignuća. Također, posjeduju i vlastitu dvoranu na dva kata te im ne fali prostora i termina za trening.

Izdvojeni članak

Dobrim sportskim rezultatima do studija u Americi

FER opravdao ulaganja

Specifična je situacija na Kineziološkom fakultetu, jer je riječ o instituciji koja školuje buduće profesore tjelesne i zdravstvene kulture i trenere, pa su tako sva tamošnja izdvajanja predviđena na neki način za studentski sport.

S druge strane Fakultet elektrotehnike i računarstva, u vrhu je po izdvajanjima za sport, ali i po uspješnosti. U protekloj godini po rezultatima su bili drugi na Sveučilištu u Zagrebu, dok su u dvije sezone za redom prije toga, bili najuspješniji zagrebački fakultet u muškoj kategoriji. Obzirom da su djevojke na ovom fakultetu malobrojnije, nisu ni napravile neke značajne rezultate do sada. 

Nešto je trulo na Filozofskom

Za razliku od drugih velikih Fakulteta Filozofski ima problema s rezultatima, ali i s ulaganjima. Usprkos velikom broju studenata i potencijalu koji neosporno imaju natjecatelji s ovog faksa ipak ne uspjevaju ostvariti ozbiljnije rezultate pa su u muškoj konkurenciji tek osmi, a u ženskoj četvrti. Razloga je više.

Ulaganja od 250 tisuća kuna za tako mnogobrojnu studentsku populaciju nije dostatno, pogotovo ako se zna da ne posjeduju vlastitu dvoranu što bi im svakako bilo potrebno. Nedostaje također i sustavan rad s natjecateljskim sportskim kolektivima, kao i na FPZG-u, što u vrijeme kada najjači imaju svoje profesionalne trenere ovakve ekipe osuđuje na prosječnost.

Izdvojeni članak

Europska univerzijada u Hrvatskoj?

VERN-ovci drugi u trećoj košarkaškoj ligi Hrvatske

Na vrlo visokom drugom mjestu u muškoj konkurenciji smjestilo se najjače privatno veleučilište VERN. Oni prema riječima Marija Strahonje ulaže najveća sredstva u studentski sport. VERN za sve momčadske sportove ima stručnog trenera, treninge tri puta tjedno, a košarkaška muška momčad sudjeluje u C1 košarkaškoj ligi Hrvatske te je u ovoj sezoni zauzela drugo mjesto.

– Plan nam je osnovati akademski sportski savez kroz koji bi studenti mogli uspostaviti simbiozu između sporta i studiranja. Sport na VERN-u smatramo jako važnim, jer kroz njega studenti razvijaju disciplinu, menadžerske i poslovne kvalitete, pa i odnose s javnošću, naglasio je Strahonja. 

Kako je točan iznos poslovna tajna, nismo ga uspjeli doznati, no po svemu sudeći VERN pokazuje kako će izgledati budućnost studentskog sporta.