Pretraga

Kadeti BiH-a skoro izbačeni zbog neplaćene kotizacije, a na kraju postali košarkaški prvaci Europe

A- A+

Susjedna Bosna i Hercegovina luduje nakon sinoćnjeg osvajanja Europskog prvenstva kadetske košarkaške reprezentacije. Predvodnik, kapetan i MVP prvenstva bio je nevjerojatni Džanan Musa, koji je prošle godine potpisao ugovor s KK Cedevitom. Samo u finalu ovaj je mladić zabio 33 poena, protiv domaćina Litve, za konačnih 85-83. Hrvatski kadeti su na ovom natjecanju osvojili deveto mjesto.

Foto: FIBA

Pobjedom od 85 prema 83 nad domaćinom Litvom, košarkaši Bosne i Hercegovine do 16 godina osvojili su nalov Europskog prvaka. Najbolji u redovima susjeda, bio je član Cedevite Džanan Musa, koji je poput rutinera, u finalu ubacio 33 poena, a prosjek na cijelom turniru mu je 23.3 koša po utakmici, čime je bez konkurencije postao najboljim igračem natjecanja. Uz njega je u najbolju petorku Eura iz redova BiH izabran i centar Njegoš Sikiraš.

Izdvojeni članak

Top Sportaš: Dario Šarić otkrio tko je ‘krivac’ što je postao košarkaš

Rušili redom velesile, a kolege iz Crne Gore na parketu slavili zlato sa ‘Zmajićima’

Na putu do titule BiH je svladala košarkaške velesile poput Italije, Španjolske, Srbije, Hrvatske, Njemačke, a imali su u grupnoj fazi i dva posrtaja protiv Finske te Crne Gore.

No upravo su Crnogorci ti koji su se pobrinuli da ova lijepa sportska priča, bude još potpunija. Naime, u prepunoj dvorani tijekom finala u Kaunasu gromoglasna podrška je dakako išla na stranu domaćih. No kadeti Srbije te Crne Gore pokušali su pomoći gostima koliko toliko skandirajući čitavo vrijeme ‘Bosna, Bosna’, napisao je na svom Twitter profilu jedan litavski novinar.

Uz to su odmah po završetku utakmice crnogorski košarkaši ‘sletjeli’ na parket te zajedno s kolegama iz susjedstva, slavili veliko zlato.

Izdvojeni članak

Dva Hrvata među šest najvećih košarkaških nada Europe

BiH je nakon četvrtfinala gotovo izbačena s turnira radi neplaćene kotizacije

Svaka uspješna sportska priča ima i neke dramatične trenutke u sebi, a mladi, ni 16 godina stari dječaci iz BiH skoro su prošli kroz ničime zasluženu tragediju.

Naime FIBA je zbog teške financijske situacije, dopustila savezu reprezentaciji BiH da budu jedini koji će naknadno platiti kotizaciju za natjecanje. I baš u trenucima slavlja nakon pobjede nad Njemačkom u četvrtfinalu, iz krovne europske košarkaške organizacije predstavnici su ušli u svlačionicu i rekli da će ‘Zmajiće’, kako tepaju novinari iz BiH svojim kadetima, poslati kući ako se za dva dana ne plati predviđena naknada od 10 000 eura.

Dramu koja je zbog takve situacije nastala, okončao je vlasnik privatnog trgovačkog centra iz Viteza, uplativši spomenuti iznos.

Nakon toga, u polufinalu je ‘stradala’ velika Španjolska nakon dva produžetka, a onda u prepunoj dvorani u Kaunasu i domaćin Litva.

Litavac i vjerojatno najveći europski košarkaš svih vremena Arvydas Sabonis, po protokolu je trebao dodijeliti zlatne medalje i pehar pobjedniku. U dvorani koja nosi njegovo ime vidno razočaran što na samom vrhu nisu mladići iz njegove zemlje, dodijelio je zlatne medalje bosanskohercegovačkim reprezentativcima, a u susjedstvu je nastalo opće ludilo koje se nastavlja i danas kada će mladim košarkašima biti upriličen doček u Sarajevu.