Pretraga

Mladi hrvatski stolnotenisač srušio legendarnog Samsonova i najavio veliku karijeru!

A- A+

Još negdje od finala državnih srednjoškolskih natjecanja prije tri i pol godine, upratili smo nevjerojatnu dominaciju koju je za stolom pokazivao Tomislav Pucar. Puno je takvih, koji potom iz niza razloga ne uspiju napraviti veliku karijeru, netko će primijetiti. Međutim, Tomislav se svojim trudom i talentom već izdignuo iznad toga te prošli tjedan, u dobi od svega 20 godina ubilježio pobjedu karijere, protiv jednog od najvećih stolnotenisača u povijesti Vladimira Samsonova!

Tomislav Pucar/ izvor fotografije: privatna arhiva

Ono što daje dodatnu težinu ovoj pobjedi, je činjenica da je to bio kvalifikacijski duel reprezentacija Hrvatske i Bjelorusije za odlazak na Europsko prvenstvo. Hrvatska je na kraju rezultatom 3:0 izborila izravan plasman na to natjecanje, koje će se igrati u Luksemburgu od 13. do 17. rujna 2017.

Izdvojeni članak

Top sportaš: Upoznajte Tomislava Pucara stolnoteniskog juniora godine s više međunarodnih uspjeha


Ukratko o Samsonovu radi razumijevanja njegove veličine

Vladimir Samsonov jedan je od najvećih stolnotenisača svijeta, koji je sudjelovao na šest olimpijskih igara od 1996. do 2016. godine. Bio je nekoliko puta u top pet na olimpijskim igrama, ali nikada nije uspio stići do medalje. Ima tri medalje sa svjetskih prvenstava, 16 s europskih, a osvojio je i devet stolnoteniskih Liga prvaka. U Kini ga zovu ‘Thi-Chi Master’ zbog njegova raznovrsnog igračkog stila. Poznat je i kao izuzetno korektan sportaš pa je više puta osvajao svjetska priznanja za fair-play.

Veliki autoritet, a ni domaći teren, nije pomogao Samsonovu

Nitko nije očekivao tako glatku pobjedu nad Bjelorusima, predvođenu dakle Vladimirom Samsonovim, jednom od najboljih europskih i svjetskih igrača koji drži osmo mjesto na svijetu!

Gostujući teren, bučna publika, kao i prebogata karijera i autoritet koji Samsonov uživa u stolnoteniskom svijetu, trebali su jamčiti pobjedu protiv 20-godišnjeg Pucara.

Ipak, pokazalo se da ovaj velikan ništa nije mogao protiv koncentriranog Tomislava, koji je baš prošli tjedan slavio svoj 21. rođendan i tako dobio najbolji mogući poklon, u vidu najveće pobjede u dosadašnjoj karijeri. Rezultat je bio 3-1 u setovima.

– Nakon pobjede sam naravno bio presretan jer se ne pobjeđuje svaki dan protiv takve legende i top 10 igrača svijeta, dobro raspoloženi Pucar nam je kratko prokomentirao pobjedu nad Samsonovim. 

Nešto stručniji komentar meča, dao je Tomislav za stranice Hrvatskog stolnoteniskog saveza. 

– Bio sam sretan što igram s njim, to je meč u kojem si bez presinga, a igraš s legendom. Imao je dosta problema s mojom obrnutim servisom, a usto sam bio dosta agresivan dok sam njegov servis jako dobro vraćao. Nisam nikad dobio bolje rangiranog igrača, pojasnio je Pucar za hsts.hr

Izdvojeni članak

Tomislav Pucar postao viceprvakom Europe u konkurenciji stolnotenisača iz više od 40 zemalja

Tomislav je godinama najbolji hrvatski junior, a sada je zablistao i u seniorskoj konkurenciji

Od tamo 2013. kada smo počeli pratiti rezultate Tomislava Pucara, on je najbolji junior u Hrvatskoj, a baš te godine bio je i među pet najboljih europskih juniora. Radi razvoja karijere, iz rodne se Pule već u srednjoj školi preselio u Zagreb te je od tada član Gradskog stolnoteniskog kluba Zagreb.

Prošle je godine Tomislav osvojio nikad jači Zagreb Open u konkurenciji do 21 godine, pobjedom u finalu protiv 52. igrača svijeta. Za usporedbu, Pucar je u to vrijeme bio točno 100 pozicija slabije rangirani igrač od Poljaka Dyjasa.

No, prema rezultatima na početku ove godine, mogao bi se Tomislav tijekom 2017. vinuti u neslućene visine. Već za par dana ga čeka Europsko prvenstvo do 21 godine (od 2. do 5. veljače), kojemu je domaćin ruski Soči. Obzirom da je postavljen za drugog nositelja te da je u sjajnoj formi, ne bi bilo iznenađenje da se okruni europskom titulom.

Pucarova objava na Facebooku nakon što je svladao Samsonova/ Screenshot: Facebook

Izdvojeni članak

Video: Čudesan stolnoteniski potez na Paraolimpijskim igrama

Očekujem medalju

– Što se tiče EP-a u Sočiju ne znam hoće li nastupiti Šveđanin Kallberg, prvi nositelj s kojim dosad imam pet pobjeda. Znam da su Francuzi otkazali, ali svejedno ima tu još dosta opasnih igrača. Naprimjer Čeh Polansky, pa Slovenac Jorgić koji je mlađi i s kojim dugo nisam igrao, ali je dosta napredovao. Tu su i Čeh Reitspies koji ne igra previše na međunarodnoj sceni, ali mi je uvijek bio neugodan, Nijemac Ort… Svejedno, očekujem medalju, znam da imam kvalitetu za to, ali to su želje. Ima dosta mina na tom putu, sve su to igrači moja generacija, svi se dobro znamo i vrlo lako mogu ispasti i u 1. kolu, rekao je Pucar za hsts.hr.

Inače ovaj megatalentirani 21-godišnjak, trenutačno je 117. igrač svijeta, a samo je pitanje dana, kada će ući u top 100, gdje mu je svakako mjesto. Možda upravo Europsko prvenstvo na koje se reprezentacija plasirala pobjedom protiv Bjelorusije bude velika pozornica na kojoj će se Pucar do kraja ‘razmahati’.

– A od Europskog prvenstva nemam očekivanja, idemo probat napraviti što bolji rezultat. Gaćina je naš najjači igrač i ako mi mladi uspijemo dobro odigrati imamo šanse za postići dobar rezultat, iskazao je očekivanja i za to natjecanje Tomislav Pucar za kraj

Na kraju pogledajte i najzanimljivije dijelove njegova najvećeg meča u karijeri, u kojem je pobijedio Vladimira Samsonova.