Pretraga

Mladi sportaši koji su obilježili 2016. godinu

A- A+

Dario Šarić je napokon otišao u NBA, Ana Konjuh je napravila seniorski rezultat karijere ušavši u četvrtfinale US Opena, a Dragan Bender je postao najbogatijim hrvatskim tinejdžerom. Sara Kolak je šokirala
cjelokupnu sportsku javnost osvojivši zlatnu olimpijsku medalju u
bacanju koplja. No, uz svo poštovanje prema ovim velikim rezultatima mladih sportaša, u našem pregledu sportskih ostvarenja godine, bazirali smo se na amaterski i/ili sveučilišni sport.

Foto: ESI Zagreb – Rijeka

Štoviše, odlučili smo staviti naglasak na timski duh i rad pa su tako među sportašima koji su obilježili 2016. nalaze isključivo kolektivi.

Izdvojeni članak

[FOTO] Zagrebačke košarkašice razmontirale Rumunjke i obranile titulu europskih prvakinja

Košarkaška reprezentacija Sveučilišta u Zagrebu

Kao što ste vjerujemo upućeni, tijekom srpnja 2016. su u Zagrebu i Rijeci održane Europske sveučilišne igre. Nastupilo je više od 5.000 studenata s 409 europskih sveučilišta i iz 40 zemalja. Tim više je lijepo pogledati popis odličja na kojemu je Hrvatska s 31 osvojenom medaljom najuspješnija nacija, a Sveučilište u Zagrebu s 26 odličja, daleko ispred svih u poretku sveučilišta.

Unutar tog velikog broja odličja svakako valja istaknuti zlato ženske košarkaške reprezentacije Sveučilišta u Zagrebu.

Često se u sportskim krugovima zna reći kako je ‘titulu teže obraniti nego osvojiti’, a djevojke iz ovog tima su, prvo uspjele osvojiti europsku titulu u Kopru, a onda je prošle godine bez ijednog poraza obraniti na domaćem terenu.

Koliko su bile uvjerljive ilustrira rezultat iz finala u kojemu su svladale studentice rumunjskog University ‘1. Decembrie 1918.’ Alba Iulia rezultatom 75-50. Pohvalno je i to što je finalnu utakmicu košarkašica Sveučilišta u Zagrebu pratilo oko 400-injak gledatelja u Draženovom domu.  

Izdvojeni članak

[VIDEO] Futsal ekipa zagrebačke XIII. gimnazije osvojila broncu na SP-u

Futsal ekipa XIII. gimnazije osvojila broncu na Svjetskom srednjoškolskom prvenstvu

Prošle godine je Hrvatska ugostila i jedno značajno međunarodno školsko natjecanje – Svjetsko srednjoškolsko futsal prvenstvo, koje se odigravalo od 3. do 10. travnja u Poreču.

U konkurenciji 23 ekipe iz cijelog svijeta, Hrvatsku su predstavljali malonogometaši XIII. gimnazije te su se ovjenčali brončanom medaljom. U dvoboju s Nizozemskom, osvojili su broncu, a prethodno su još svladali Francusku s 2:1, Cipar 3:0 i Kosovo sa 6:2, dok su s Belgijcima igrali neriješeno 5:5.

Veliki uspjeh XIII. gimnazija proslavila je legendarnim dočekom, koji možete pogledati ispod.

Izdvojeni članak

[FOTO+VIDEO] Gimnazijalci iz Križevaca peti put u nizu najbrži u državi

Mali ‘Kauboji’ osvojili srebro na Europskom rukometnom prvenstvu

Veliki je rezultat u 2016. godini napravila i kadetska rukometna reprezentacija Hrvatske. Na prvenstvu koje se igralo u Zagrebu i Koprivnici, naše mlade nade su se ovjenčale srebrom.

U polufinalu su izbacili Slovence, no ‘kompleks Francuzi’ se izgleda sa seniora prenio i na mlađe uzraste pa je tako ta reprezentacija i ovoga puta bila neriješiva enigma za hrvatske rukometaše i na kraju odnijela kući najsjajnije odličje. 

U jednom trenutku finala mali Kauboji su vodili s čak pet golova razlike, ali se nevjerojatna Francuska vratila serijom 8-1 i tako došla na krov Europe.

Izdvojeni članak

[FOTOGALERIJA] Najupečatljiviji prizori s Europskih sveučilišnih igara u Hrvatskoj

Radosno-žalosna priča o juniorima Dinama

I dok seniorima dulje od 45. godina nije uspjelo prezimiti u Europi, juniori su u veljači došli do tog iznimnog rezultata. U Ligi prvaka su dogurali do četvrtfinala. Tamo su se trebali susresti izdancima vjerojatno najorganiziranije omladinske škole nogometa La Masije odnosno juniorima Barcelone.

No, zbog greške stručnog stožera, Dinamov podmladak nikada nije odigrao veliku utakmicu.

Naime, u dvoboju osmine finala protiv Anderlechta, koji su mladi Dinamovci dobili s 2:0, nastupio je i Matija Fintić, iako nije imao pravo nastupa zbog prethodno zarađena tri žuta kartona. Takav propust bio je dovoljan da UEFA iz daljnjeg natjecanja izbaci Dinamo te pruži još jednu šansu Anderlechtu. Sol na ranu svakako je stavila činjenica da je Anderlecht na kraju izbacio Barcelonu, iako je prethodno glatko ispao iz turnira od Dinamovih nada.

Ipak, dolazak do četvrtfinala juniorske Lige prvaka i više je nego dovoljan da i ta momčad nađe svoje mjesto među najboljim mladim sportskim kolektivima u 2016.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Rukometni kadeti protiv Francuske u borbi za europsko zlato

Varaždinska Druga gimnazija 4. na Europskom prvenstvu, a nedavno izborila i Svjetsko

Uoči Eura u Francuskoj, ista zemlja bila je domaćin i prvog školskog UEFA Eura. I odmah na premijernom turniru, Druga gimnazija Varaždin uspjela je ući u polufinale.

Nažalost, medalja im je izmakla nakon neizvjesnog dvoboja za treće mjesto s domaćinom iz Francuske, u kojemu su poraženi s minimalnih 1-0.

Ipak, taj je rezultat zaslužio biti još jednom istaknut, osobito u kontekstu toga što je nedavno ista škola izborila plasman i na Svjetsko prvenstvo, koje će se od 21. do 29. svibnja održati u Pragu.

Obzirom da imaju sjajan stručni stožer satkan od profesora škole i trenera u omladinskom pogonu N. K. Varaždin, ne sumnjamo da će i u prijestolnici Češke, hrabro braniti hrvatske boje.

Izdvojeni članak

[Top sportaš] Branimir Budetić: Ono što mi nedostaje je paraolimpijsko zlato

Za kraj istaknimo još nekoliko uspješnih pojedinaca, koji su se istaknuli sjajnim rezultatima u prošloj godini. Gimnazijalka i gimnastičarka Ana Đerek (17) iz Splita, iako vježba u nikakvim uvjetima, uspjela je izboriti nastup na Olimpijskim igrama u Riju.

Rukometni wunderkind iz Rijeke Halil Jaganjac, uspio je već u svojoj 17. godini potpisati ugovor s najbogatijim klubom svijeta, francuskim PSG-om. Ovaj mladić je od 2010. sudjelovao na državnim prvenstvima i na svakom je bio ili najbolji strijelac, ili najbolji igrač ili u idealnoj postavi završnice.

Ne sumnjamo da će svoju kvalitetu potvrditi i u PSG-u.

Kao potez ili pothvat godine izdvojili smo nevjerojatnu utakmicu kadeta KK Zadra Lovre Paleka. Naime, u duelu s gradskim rivalom KK Jazine uspio je ubaciti čak 103 koša!