Pretraga

Seoski fudbal – urnebesna stranica koja objašnjava zašto svi volimo nogomet

A- A+

Ako ste umorni i rastreseni od predsjedničkih izbora u SAD-u i sličnih teških tema, koje svakodnevno kolaju društvenim mrežama, ne morate se isključiti s interneta. Dovoljno je na Facebooku upisati Seoski fudbal, koja će vas odvesti u Disneyland. Dobro ne baš doslovno, ali svakako u svijet zabave i komedije, prezentiran u vidu prizora s amaterskih nogometnih terena zemalja u okruženju.

Sve tabu teme kao što su podmićivanje sudaca, nesportski način života, višenamjensko korištenje nogometnih travnjaka, kladionice te svakovrsna nakaradnost nogometne infrastrukture, na Seoskom fudbalu imaju svoje mjesto. Štoviše prikazane su na vrlo duhovit način.  

Da to sve skupa nije zezancija tek za usku skupinu ljudi, svjedoči podatak da stranica ima preko 280 tisuća pratitelja na Facebooku. Fanovi, kako nam otkriva jedan od administratora, sve češće sami šalju fotografije, snimljene na bezbrojnim seoskim livadama, na kojima se u našim krajevima igra nogomet.  

Izdvojeni članak

Legende neće biti zaboravljene dok je stranice Nogometne ikone

‘Spavaš li mirno Điđi Bufone?’, ‘Higuain propo’, ‘Arshavin propo’ te slične općeprihvaćene pošalice, svoju su punu afirmaciju između ostaloga doživjele putem Seoskog fudbala.

Kako je došlo do ideje o pokretanju stranice, jesu li sami igrali nogomet po seoskim klubovima, što je potrebno za pravi nogometni ugođaj te niz drugih detalja na očekivano zabavan način nam je pojasnio jedan od administratora, koji je želio ostati anoniman. Nije njima do popularnosti objašnjava nam. 

Sva filozofija ove ekipe sažeta je u stihovima SARS-a: 

‘Fudbal je na ulici, kamen je stativa i pivo iz dragstora da bude nam gotiva.’

Izdvojeni članak

Reprezentacija puna strukovnjaka: Evo kojeg su zanimanja naši nogometaši

Otkada postojite, zašto i kako ste se odlučili pokrenuti ovu stranicu? Jesu vam se nakon velike podrške pratitelja ciljevi promijenili?

Stranica postoji od maja 2014. godine. U startu je zamišljena tako da se na njoj okupe ljudi koji su imali igračkog iskustva na seoskim terenima kako bismo razmenjivali iskustva, anegdote sa seoskih (niželigaških terena), tako da su ciljevi manje-više ostali isti, osim što se naravno nismo nadali da će cela priča biti toliko popularna.

Koliko vas uređuje Seoski fudbal i odakle dolazite? Zanima me je li barem jedan među vama iskusio čari seoskih nogometnih terena odnosno igranja za niželigaške klubove?

Naš osnovni stav od starta ove priče jeste taj da sebe ne guramo u prvi plan, jer ne radimo ovo kako bi mi dobili na popularnosti ili izvukli neku korist, već isključivo iz ljubavi prema temi kojom se bavimo, tako da od početka funkcionišemo na principu anonimnosti. Što se tiče administratora tu variramo od prelaznog roka do prelaznog roka. (smijeh) U startu nas je bilo troje, sada stranicu vode dve osobe i naravno svi smo osetili na terenu čari seoskog fudbala, jer smatramo da neko ko nikada nije igrao fudbal (barem amaterski) ne bi mogao da vodi stranicu (uspešno) koja se bavi takvom tematikom.

Izdvojeni članak

Osramotila profesiju: Umjesto u nogometaša, manekenka se zaljubila u studenta filozofije

Kako prikupljate informacije za stranicu? Jesu li to uglavnom poruke fanova ili katkada i posjećujete interesantne niželigaške utakmice?

U startu je to bila naša arhiva slika i video zapisa, ali vremenom kako je stranica dobijala na popularnosti tako su počele da stižu na desetine poruka dnevno (nekada i par stotina). Tako da se danas naš rad svodi uglavnom na sortiranje i arhiviranje materijala koji nam šalju naši pratioci, iako se trudimo da i sami nalazimo materijal, odemo na neku lokalnu tekmu (ukoliko nam vreme i obaveze dozvole)

Sjećate li se koji je prvi post, koji ste objavili na stranici? Ako ne, možete li izdvojiti neku posebno dragu objavu ili neku koja Vam je donijela veliki broj fanova?

Iskreno ne sećamo se (mogao bih da pogledam na stranici ali to ne bi bilo fer. (smijeh)) s obzirom da smo do sada imali preko 15.000 objava. Bilo je mnogo dobrih objava, ali nekako se video klip kada popularni Krle pada preko kante sa vodom uz Acin komentar, izdvojio i spada među naše favorite. (video Krle vs Kanta pogledajte ispod)

Izdvojeni članak

Nazivi najpoznatijih nogometnih trikova

Možete li za intervju izdvojiti podatak za neki niželigaški klub (ili za niželigaškog igrača) koji bi valjalo podijeliti sa širom javnošću?

Ima lepih primera, ali bi izdvojili bi one manje lepe (konkretno u Srbiji). Kragujevac, Leskovac, Zrenjanin, Bor, Aranđelovac, Smederevo (i mnogi drugi), nekada veliki fudbalski centri koji danas propadaju, infrastruktura je u očajnom stanju a nekada su na tim terenima stasavali igrači evropske klase, a na tribinama su bile hiljade ljudi. Eto ovom prilikom bi samo skrenuli pažnju na ove velikane jugoslovenskog i srpskog fudbala, uz nadu da se 50 navijača Donjeg Srema, BSK Borče, Bežanije, Mladosti iz Lučana i sličnih neće uvrediti.

Koja je najopskurnija nogometna liga iz koje ste odigrali par ili više parova na kladionici?

Srpska, hrvatska,bosanska (mrtva trka između te tri), ono znaš da je pola tekmi namešteno pa uplatiš tiket u nadi da si ih provalio i da ćeš na 50 dindži (pola eura) da uzmeš soma eura, čisti mazohizam. (smijeh)

Otkada uređujete stranicu Seoski fudbal, je li vam neki niželigaški klub posebno prirastao srcu i koji je to?

Bilo je mnogo simpatičnih ekipa, ali se u masi izdvojio OFK Sirig, ne toliko zbog kluba koliko zbog predsednika koji je jedna vrsta seoskog Berluskonija. Rame uz rame je i Radnički iz Ratkova, najviše zbog trenerskog maga na klupi, odnosno gospodina Limenog.

Izdvojeni članak

Deset najozloglašenijih navijačkih skupina

Koji je prvi Panninijev album koji ste popunili?

Prvi je bio SAD 94, ali prvi popunjen Francuska 98, kada je sličica Peđe Mijatovića (barem kod nas u Srbiji) vredela više nego bubreg na crnom tržištu.

Zašto je amaterski nogomet zanimljiviji od profesionalnog?

Ima mnogo razloga, ali onaj osnovni je taj da je amaterski fudbal ustvari jedini pravi fudbal, iskrena ljubav prema igri, dok je sve ostalo (što se podrazumeva pod profesionalnim fudbalom) čist biznis, i to se jasno pokaže na terenu, običan navijač to oseti, njega ne možete da ga prevarite.

Koje tri stvari koje najbolje pašu uz seosku nogometnu utakmicu?

Pivo, roštilj, loša sudijska trojka i zabava je zagarantovana.

Koji je nogometni antijunak omiljeni administratorima stranice Seoski fudbal?

Uf ovo je teži izbor nego za Zlatnu loptu, ima mnogo kandidata, ali neka bude Pepe, mislim da ne treba objašnjavati zašto. (smijeh)