Pretraga

Valentinovo 2000. mnogim je Zagrepčanima ostalo u trajnom sjećanju

A- A+

Danas je još jedno uobičajeno Valentinovo, koje će mnogi zaljubljeni provesti u kinima, restoranima, intimi svoja četiri zida, a nemali je broj onih, koji će bojkotirati ‘dan zaljubljenih’ s objašnjenjem da je to još jedan razlog izmišljen za pobuđivanje potrošačkih navika.

Screenshot: HTV

No, jedno Valentinovo u glavnom gradu Hrvatske, bilo je obilježeno sasvim drugom vrstom ljubavi, proizašloj iz iščekivanja, nostalgije, ali i inata koji je izazvan zatiranjem volje naroda. Naime, na Dan zaljubljenih 2000. godine, nogometnom klubu Dinamo je vraćeno ime, koje je za vrijeme 90-ih prvi predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman promijenio u – Croatia.

Izdvojeni članak

[Videoteka] ‘Dinamo ja volim’ sa zagrebačke norijade naš najgledaniji video u 2015.

Navijači nikada nisu priznali Croatiju

Međutim, navijači se nikada nisu poistovjetili s tim imenom te su svo vrijeme na utakmicama kod kuće i na strani skandirali – ‘Dinamo, Dinamo’. Uz to su vodili i otvorenu borbu s upravom za povratak imena, koje je klub nosio od završetka II. svjetskog rata i pod kojim je osvojio 4 titule u prvenstvu Jugoslavije, Kup velesajamskih gradova i 7 kupova bivše države.

Tvrdi i nepokolebljivi stav Bad Blue Boysa, na kraju je iznjedrio pobjedu te je baš na Valentinovo 2000. godine, ‘sveto ime’ i službeno vraćeno. U to doba predsjednik kluba bio je Zlatko Canjuga. Po želji i pritisku fanova, organizirana je skupština kluba, na kojoj se o imenu kluba očitovalo 44 člana.

Njih 43 su u tajnom glasovanju bili za povratak imena Dinamo, dok je jedan bio za opciju Dinamo-Croatia. Nitko nije glasao za ostanak nikada prihvaćenog imena Croatia.

Po završetku glasovanja, Velimir Zajec je izašao pred navijače ispod zapadne tribine, digao je ruke u zrak i rekao: Imamo Dinamo!

Izdvojeni članak

[VIDEO] Mamići i Dinamo nastavljaju s falsificiranjem povijesti

Time je izazvao erupciju oduševljenja navijača koji su skandirali (doduše kao i do tada) Dinamovo ime, ali ovoga puta sa saznanjem da će to ime kluba viđati i u službenim evidencijama.

Vrati djeci ime Dinamo

Spomenuti predsjednik kluba Zlatko Canjuga, ubrzo nakon što se ime Dinamo vratilo, napustit će mjesto predsjednika kluba  (vrhušku uprave nakon njega preuzimaju Barišić i Mamić), a na sam Dan zaljubljenih 2000., kada je ime vraćeno Canjuga je otkrio, jednu anegdotu, koja je ušla u legendu.

Naime, rekao je kako mu je pokojni hrvatski predsjednik Franjo Tuđman na samrtničkoj postelji rekao:

– Vrati djeci ime Dinamo.

Možda se prvi predsjednik uistinu odlučio na tu ideju na samrti, no mi ćemo vam prenijeti i jedan, također legendarni video, koji se dogodio nešto prije, a u kojem predsjednik Tuđman izriče sasvim suprotna stajališta.