Pretraga

[VIDEO] Nedodirljive Porečanke: 6 godina zaredom učenice SŠ Mate Balote državne prvakinje u odbojci

A- A+

Otkada se održavaju Državna srednjoškolska sportska prvenstva u Hrvatskoj, ne postoji kolektiv koji je tako dominantno vladao u određenom periodu kao što su to odbojkašice Srednje škole ‘Mate Balote’ iz Poreča. One su osvojile šest zadnjih kruna, na Državnom prvenstvu, a davne 2009./2010. kada nisu bile prvakinje, bile su brončane. Na zadnje četiri državna prvenstva, Porečanke nisu izgubile nijedan jedini set. U čemu je tajna takvih rezultata, upitali smo dvije istaknute igračice ove ekipe Margaritu Buvinić i Mateu Selimović, kao i njihova profesora tjelesnog i voditelja momčadi Antona Malnara.

Porečanke Foto: Hrvatski školski sportski savez

Da je Poreč grad odbojke, s osobitom snažnim ženskim klubom mogli smo se uvjeriti i ove sezone u seniorskoj konkurenciji, budući da su igračice iz ovog grada tek u finalu doigravanja za državnu krunu pokleknule protiv zagrebačke Mladosti. Kada je pak riječ o školskom sportu, tu su Porečanke bez premca u Hrvatskoj, sada već šestu godinu zaredom. Naime, na krajem prošlog tjedna održanoj završnici Državnog prvenstva, upravo u Poreču, odbojkašice Srednje škole Mate Balote još jednom su bile ‘nemilosrdne’ i bez izgubljenog seta osvojile zlato.

Izdvojeni članak

Hrabri Dubrovčani skupo platili polufinale Državnog prvenstva u košarci

Škola dobila na atraktivnosti, radi sjajnih odbojkaških rezultata

Nakon dvoboja u skupinama protiv velikog rivala Porečanki, odbojkašica Športske gimnazije, porazgovarali smo s profesorom Antonom Malnarom, koji sve ove godine vodi nepobjedive učenice Srednje škole Mate Balote.

– Sve ove uspješne godine vodim ekipu, naravno uz pomoć škole, odbojkaškog kluba,grada i županije.
Dva puta do sada smo bili i na Svjetskim prvenstvima. U Francuskoj smo prije četiri godine zauzeli 12., a sada u Portugalu smo bili 15. Po treći put idemo na Svjetsko u lipnju u Beograd. No, takve su propozicije da tamo ne mogu ići ove djevojke, koje sada nastupaju na Državnom, nego mlađe, pojašnjava nam profesor Anton Malnar.

Naravno to bi moglo smanjiti šansu za visoki plasman, no kako nam govori profesor Malnar natjecanje na visokoj razini su jedna od ključnih stvari za formiranje igrača.

– Generacija se obnavlja, međutim svake godine odlazi nekoliko nositeljica igre. Primjerice pet-šest odbojkašica završavaju školu sada, ali s obzirom da i sada ima 12 igračica u ekipi i da još imamo ovih mladih koje se tek trebaju izboriti za svoje mjesto, no normalno da će uskoro biti upotrebljive, uostalom i sudionice narednog Svjetskog prvenstva, rekao nam je profesor Malnar.

Ipak okolnost da porečke ženske ekipe stalno sudjeluju na državnim i međunarodnim školskim natjecanjima, pridonosi atraktivnosti škole, privlačeći učenice koji se tim sportom žele ozbiljnije baviti i iz nešto daljih mjesta.

Izdvojeni članak

Provjerite tko su svi pobjednici Državnog prvenstva u Poreču

– Prema našoj školi u Poreču gravitira nekoliko mjesta, kao što su Vrsar, Umag, Funtana, a i sam Poreč ima odbojkašku tradiciju. S obzirom da se u školi evo već godinama postižu značajni rezultati, imamo intenciju da nam iz drugih škola koje su sa strane, dolaze učenice, koje su odbojkašice, da se priključe i da budu sudionice svega toga. Recimo sad ove godine, djevojke ni krive ni dužne, koje su u prvom razredu nisu ni na Državnom, ali će ići na Svjetsko, jer su upisale našu školu. Da nisu kod nas došle to si ne bi mogle priuštiti, tako da je to jedan privlačni moment za sportašice. Dakle, dolaskom u SŠ Mate Balote, mogu se takmičiti na visokoj razini, postići rezultate, a time i pojačati volju za bavljenje odbojkom i napretkom u tom sportu, na kraju razgovora nam analizira Anton Malnar.

Cijela odbojkaška ekipa Srednje škole Mate Balote u Poreču/ izvor fotografije: HSSS

Na krilima Umažanki do nove krune

Upravo na tragu riječi profesora Malnar o tome iz kojih mjesta gravitiraju učenice prema ‘Mati Baloti’, nakon spomenute utakmice sa Športskom gimnazijom sami smo se uvjerili u to. Porazgovarali smo s dvije istaknute igračice Poreča, a ispalo je da su obje iz Umaga.

– Ova utakmica nam je bila jako bitna da osiguramo prvo mjesto u skupini kako bi sutra išli na lakšeg protivnika u polufinalu. Mislim da smo odigrale stvarno odlično prvi set, u drugom je bilo malo problema, ali evo kad smo stisle sve je završilo kako treba, rekla nam je Margarita Buvinić, maturantica jezične gimnazije u Srednjoj školi Mate Balote, kojoj je ovo već treća državna kruna.

Izdvojeni članak

[FOTO] Nakon drame u završnici, tek penali odlučili državne prvakinje u rukometu

Sama trenira u rodnom Umagu, ali pojasnila nam je da je klupska, ali i školska odbojka u Poreču na najvišem nivou. Ipak, žaloste nas daljnji Margaritini planovi za studij.

– Nadam da ću otići van iz Hrvatske, ali ne znam što ću konkretno studirati. Sasvim sigurno neki društveni predmeti, ali imam još par mjeseci za odlučiti, pojasnila je Umažanka te dodala kako se uz to namjerava nastaviti profesionalno baviti odbojkom.

Pogledajte najneizvjesniji i najkvalitetniji set na natjecanju

U naumu da se profesionalno bavi odbojkom je i druga istaknuta igračica, koja je bila ‘noćna mora’ Zagrepčankama u utakmici koju smo pratili i snimili.

– Od petog se razreda bavim odbojkom. Prvo sam igrala u Umagu, a sada igram u prvoj ligi za Rovinj. Bila sam i dijelom mlade odbojkaške reprezentacije Hrvatske, ali sada dolazi novi krug igračica, a ja kako sam 1998. sada sam već malo prestara za to, završava sa smješkom Matea Selimović kratku storiju o svojoj dosadašnjoj odbojkaškoj karijeri, kojom bi se željela profesionalno nastaviti baviti.

Obzirom da je i Matea maturantica, također jezične gimnazije pri SŠ Mate Balote, ovo joj je posljednje Državno prvenstvo. Komentirala je i tu okolnost.

– Ovo mi je zadnja prilika da igram Državno za školu i stvarno uživam u tome. Protiv Športske gimnazije je bila veoma napeta utakmica i rezultatski, a jako mi se svidjela i atmosfera na tribinama, rekla nam je Matea.

Odmah je komentirala i koga smatra najvećim konkurentom te kakav raspored priželjkuje u finalnom danu.

– Svakako nam je najveći konkurent natjecanju Športska gimnazija i htjela bi se naći s njima u finalu jer će zasigurno biti uzbudljiva utakmica, a ja volim igrati pod pritiskom, na kraju je pojasnila Matea Selimović.

Baš kako je ona to na neki način predvidjela, u finalu Državnog prvenstva u odbojci su se i sastale Športska gimnazija i Srednja škola Mate Balote te su na kraju Porečanke slavile šestu krunu u nizu bez izgubljenog seta.

Set koji je bio najkvalitetniji i najneizvjesniji na cijelom natjecanju, a u kojem su Porečanke bile najbliže tomu da ga izgube, smo snimili.

Taj set dvoboja po skupinama između odbojkašica SŠ Mate Balote i Športske gimnazije, završio je rezultatom 26:24, nakon velikog preokreta Porečanki.