Pretraga

8 razloga zašto studirati na Sveučilištu Sjever

A- A+

Sveučilište Sjever najmlađe je hrvatsko javno Sveučilište smješteno u Korpivnici i Varaždinu. Misija Sveučilišta Sjever je izobrazba kompetentnog stručnog kadra za potrebe realnog gospodarstva i zdravstvenog sustava u regiji sjeverozapadne Hrvatske kroz kvalitetno izvođenje stručnih i diplomskih studija prema zahtjevima Bolonjske deklaracije. U provedbi ovog cilja Sveučilište Sjever se ustrojava kao dinamična organizacija koja stalno prati, primjenjuje i ugrađuje znanstvene i stručne spoznaje u osuvremenjivanje postojećih i razvoj novih studijskih programa, promovira koncept cjeloživotnog obrazovanja te produbljuje i održava veze s gospodarstvom i suradnju sa srodnim visokoškolskim ustanovama u zemlji i inozemstvu. Donosimo vam 8 razloga zašto ih trebate upisati.

1. Studenti uče konkretne stvari s mnogo prakse

Nastavnici i suradnici Sveučilišta i sami su se okušali u strukama o kojima predaju, a pristup s puno praktičnog rada i direktnog kontakta s ljudima koji znaju kako uspjeti u poslovnom životu pokazao se punim pogotkom pa završeni studenti Sjevera svoje karijere grade, osim u Hrvatskoj, i diljem svijeta, od Sjeverne Amerike do Azije. Na Sjeveru, tako, predaju primjerice, kolumnist i komentator Goran Vojković, predsjednica Uprave Adria Media Ivona Čulo, bivši ministar gospodarstva Hrvoje Vojković i mnogi drugi.

2. Gostujuća predavanja su izuzetno česta

Uz niz svojih stručnjaka i predavača, Sveučilište Sjever je u dosadašnjem radu ugostilo brojne poznate stručnjake i znanstvenike iz Hrvatske, ali i šire. Tako su Sjever, posjetili i svoja iskustva sa studentima podijelili Tomo Ricov, poznati kultni zagrebački DJ i pokretač Weekend Media Festivala, Robert Knjaz, scenarist, redatelj i voditelj popularnih TV emisija, Nicolo Sertorio, američki profesionalni fotograf, međunarodno priznata producentica Tina Fras, ugledni televizijski novinar i urednik Goran Milić, direktor i vlasnik najveće PR agencije u Hrvatskoj Nikola Vrdoljak, poznati strip autor Dubravko Mataković, Nikola Žinić, suvlasnik jedne od najpoznatijih domaćih dizajn agencija Brukete&Žinića, Domagoj Jakopović Ribafish  i mnogi drugi. Gotovo da ne prođe tjedan bez gostujućeg predavanja na nekom od 15 studija Sveučilišta u Varaždinu ili Koprivnici.

3. Najjeftiniji studiji u Hrvatskoj

Varaždin i Koprivnica su među najjeftinijim gradovima za studiranje, a cijene studija za izvanredne studente, u usporedbi s drugim sličnim studijima iste kategorije, među najpovoljnijima su u Hrvatskoj. S obzirom da gotovo 86 posto studenata na Sjeveru studira na nekom od studija iz STEM područja, mogućnost dobivanja različitih stipendija je izrazito velika, a dobar dio studenata dobiva nekakav oblik financijske potpore, bilo na državnoj, bilo na lokalnoj razini.

4. Atraktivni studijski programi

Studij Multimedije ili studij Medijskog dizajna naučit će vas sve što treba znati o digitalnim tehnologijama, na studiju Održive mobilnosti i logistike saznat ćete kako kvalitetno organizirati poslovanje u svijetu koji je postao mobilan, a pri tom brinuti za okoliš i ljude. Najnovije trendove u zaštiti proizvoda naučit ćete na studiju Ambalaže, a na studiju Novinarstva svoje prve tekstove pisat ćete i objavljivati već na prvoj godini studija. To su još i uvijek atraktivno Sestrinstvo, Proizvodno strojarstvo čiji mnogi studenti posao dobivaju još tijekom studija ili neki drugi od ukupno 15 studijskih programa na preddiplomskoj i diplomskoj razini. Također, svi kolegiji na svim studijima Sveučilišta Sjever postavljeni su na različite sustave e-učenja, a učenje na daljinu primjenjuje se na nizu kolegija.

5. Aktivan studentski zbor i dobar omjer učenja i zabave

Studentski zbor aktivno potiče studentske projekte pa su iz njih proizašli i ozbiljni projekti poput MOP festivala multimedije kojeg stvaraju bivši i sadašnji studenti Sjevera ili studentskog portala Pressedan. Studentska srijeda popularan je dan za izlazak u Koprivnici, a različite sportske aktivnosti dobro se dopunjavaju tradicionalnim varaždinskim biciklijadama. A tu su još i svjetski popularni Špancirfest,Renesansni festival u Koprivnici, Trash film festival u Varaždinu, kao i Rocklive festival na koprivničkoj Šoderici. Za svakoga ponešto.

6. Zeleni kampusi

Kampusi u Varaždinu i Koprivnici izgrađeni su u skladu s najvišim ekološkim standardima, razvrstavanje otpada je pravilo, a bicikl jedno od najčešćih prijevoznih sredstava. K tome, ulazak automobila u kampus u Koprivnici, osim u iznimnim slučajevima, nije dozvoljen, a studentima su na raspolaganju i električni bicikli. Sjever živi održivo!

7. Izvrsno opremljeni kabineti i predavaonice

Studenti Sjevera uče u preko 30 vrhunski opremljenih laboratorija, produkcijskih studija i umjetničkih kabineta s najkvalitetnijom opremom – od najboljih tonskih odnosno audio-video-foto studija, kamera i fotoaparata, do tableta za dijagnostiku ili različitih drugih pomagala, uređaja i strojeva. Cisco akademija Sveučilišta Sjever proglašena je najboljom u Hrvatskoj, a njezini polaznici i instruktori najboljima u Hrvatskoj, ali i u svijetu.

8. Duga tradicija visokog obrazovanja na Sjeveru

Sjever Hrvatske ima izuzetno dugu i bogatu povijest visokog obrazovanja. Jeste li znali da je 1480. godine na kaptolskom posjedu u Varaždinskim Toplicama utemeljena je prva pučka škola u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi? 1503. godine u Pavlinskom samostanu u Lepoglavi utemeljen seminar pavlinskog reda koji 1582. godine prerasta u prvu javnu gimnaziju u Hrvatskoj, otvorenu i svjetovnoj mladeži, a studij filozofije i teologije koji se otvara nakon gimnazije, dekretom cara Leopolda I. 1687. prerasta u Kraljevsku akademiju i jedno od najranijih sveučilišta u Hrvatskoj!

Dobrodošli na Sjever!