Pretraga

[AFERA KOEFICIJENTI] Većina fakulteta u Zagrebu nije oštećena obustavom zapošljavanja i napredovanja, no neki dekani pozivaju na sankcioniranje odgovornih

A- A+

S obzirom na obavijest iz Ministarstva obrazovanja, odaslanu 15. lipnja svim velikim sveučilištima u Hrvatskoj, obustavljeno je zapošljavanje i napredovanje u mjesecu lipnju zbog prekoračenih obračunskih koeficijenata. Kako smo tada neslužbeno doznali, ukupno prekoračenje iznosi 30 milijuna kuna, dok na Sveučilište u Zagrebu od toga otpada 10 milijuna kuna. Je li spomenuta obustava zapošljavanja i napredovanja utjecala na redovito poslovanje sastavnica Sveučilišta u Zagrebu te jesu li prekoračili dodijeljene koeficijente, pokušali smo saznati od dekana fakulteta i akademija u Zagrebu. Sa zaključenjem teksta, stigli su nam odgovori s adresa 19 od 34 sastavnice zagrebačkog sveučilišta.

Afera Koeficijenti foto: Ivan Klindić|www.ivanklindic.info

Sredinom prošlog mjeseca pisali smo o obavijesti Ministarstva znanosti i obrazovanja svim velikim sveučilištima u zemlji prema kojoj u mjesecu lipnju moraju obustaviti daljnja zapošljavanja i napredovanja znanstvenika. Prekoračenje obračunskog koeficijenta od 30 milijuna kuna na razini države znači da bi prekoračenje na godišnjoj razini izdvajanja za plaće na sveučilištima bilo 30 milijuna kuna da sredinom lipnja nije poslana obavijest sveučilištima koja su prekoračila koeficijente, pojasnio nam je Stipe Mamić iz Uprave za visoko obrazovanje MZO-a. Je li navedena obustava zapošljavanja i napredovanja ikako utjecala na sastavnice zagrebačkog sveučilišta, na koje otpada prekoračenje od 10 milijuna kuna, upitali smo dekane zagrebačkih fakulteta.

Odgovori stigli s 19 od 34 sastavnice Sveučilišta u Zagrebu

Dekanima svih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu poslali smo upit s istim pitanjima – je li njihova sastavnica prekoračila dodijeljeni zbirni koeficijent; je li upozorenje Ministarstva utjecalo na redovito poslovanje njihove sastavnice; je li na njihovoj sastavnici bilo negativnih posljedica s obzirom na obavijest Ministarstva o obustavi zapošljavanja i napredovanja te smatra li se njihova sastavnica oštećenom odlukom MZO-a koja je na snazi u lipnju.

Do zaključenja ovog teksta, stigli su nam odgovori na pitanja 19 dekanica ili dekana, od ukupno 34 sastavnice Sveučilišta u Zagrebu.

Dekan Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije (FKIT) profesor Bruno Zelić kazao nam je kako su odgovori na sva naša pitanja negativni. Istaknuo nam je i da je uprava FKIT-a mailom zaprimila poruku gospođe Ružice Vučić iz MZO-a (Uprava za visoko obrazovanje) u kojoj stoji kako je utvrđeno da FKIT nema bitnog odstupanja u masi plaća u navedenom periodu, tj. da je fakultet upravljao ljudskim resursima u okviru raspoložive mase proračunskih sredstava.

Izdvojeni članak

[AFERA KOEFICIJENTI] Sindikat zatražio upravni nadzor nad Sveučilištem zbog čak 33 javna natječaja za zapošljavanja na Hrvatskim studijima u manje od 5 mjeseci

Dekanica ADU: Kolege čiji su izborni postupci u tijeku, opravdano su zabrinuti

Javila nam se i dekanica Akademije dramske umjetnosti, profesorica Franka Perković Gamulin, rekavši nam kako ADU nije prekoračila dodijeljeni zbirni koeficijent.

– Upozorenje MZO-a za sada nije utjecalo na naše redovno poslovanje, jer u lipnju nismo predvidjeli nova zapošljavanja, kao niti napredovanja naših nastavnika. Iz gore navedenog razloga, za sada nismo imali negativnih posljedica, osim što su kolege čiji su izborni postupci u tijeku, opravdano zabrinuti za moguću obustavu ili odgodu ostvarivanja njihovih radnih prava, rekla nam je dekanica ADU, zaključivši kako se zasad ne smatraju oštećenima odlukom MZO-a.

Dekani Geodetskog fakulteta (Damir Medak), Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta (Željan Maleš) i Metalurškog fakulteta (Ladislav Lazić) odgovorili su nam negativno na sva postavljena pitanja.

Dekan FSB-a Guzović: Vjerujemo da će biti sankcionirani oni koji su prekoračili dodijeljeni koeficijent

Nešto opširniji odgovor poslao nam je dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje, profesor Zvonimir Guzović, kritički se osvrnuvši na prekoračenje dodijeljenih koeficijenata.

– FSB nije prekoračio dodijeljeni zbirni koeficijent. Mi na Fakultetu planski i savjesno raspolažemo s našim zbirnim koeficijentom prema kadrovskim potrebama. Za sada nismo imali negativnih posljedica no mogli bismo imati problema u skoroj budućnosti. Npr., nekolicini naših poslijedoktoranada istječe postdok te prema planu naših potreba trebali bi biti unaprijeđeni u docente na temelju našeg zbirnog koeficijenta. Sada to nije moguće, te ih možemo zadržati na Fakultetu jedino na vlastita sredstva ili će završiti na Zavodu za zapošljavanje tj. dobiti otkaz. Stoga vjerujemo da će po nas neodrživa situacija biti što prije razriješena, a sankcionirani oni koji su i stvarno prekoračili dodijeljeni zbirni koeficijent, kaže nam dekan Guzović.

S Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta, dekan Zoran Nakić poručio nam je kako RGN postupa u skladu s dobivenim suglasnostima Sveučilišta u Zagrebu, a temeljem dodijeljenog zbirnog koeficijenta. Upozorenje MZO-a za sada nije utjecalo na njihovo redovito poslovanje te za sada nisu imali negativnih posljedica.

– Zasad se ne smatramo oštećenima odlukom MZO-a koja je na snazi u lipnju, ali ukoliko bi se ova odluka produljila i na buduće razdoblje, bili bismo oštećeni, zaključuje dekan Nakić.

Izdvojeni članak

[AFERA KOEFICIJENTI] Odbor za proračun UniZG nikada nije raspravljao o prekoračenju, Dubrovnik i Pula u zadanim okvirima

Fakulteti u okviru svojih dodijeljenih koeficijenata, zasad nemaju problema, no oni su ipak mogući

Dekan Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, profesor Damir Ježek kazao nam je da je njegova sastavnica dobila dokumente koje moraju proučiti vezano uz tematiku koeficijenata. Dodao je kako nam zasad sa sigurnošu može reći da PBF nije prekoračio svoj zbirni koeficijent.

– No, ukoliko ostane na snazi spomenuta odluka MZO-a, sve sastavnice će imati financijskih problema. Isto tako, pojedini djelatnici neće moći više napredovati što će se odraziti na cjelokupnu nastavnu i znanstvenu aktivnost po sastavnicama, zaključuje dekan Ježek.

Dekan Stomatologije Hrvoje Brkić kazao nam je kako njegova sastavnica nema prekoračenja niti je bilo negativnog utjecaja na poslovanje, a dodao nam je i kako koeficijente koristi isključivo nakon što se nečiji koeficijenti oslobode. Dekan Agronomije Zoran Grgić u odgovoru nam je istaknuo da su za sva dosadašnja redovita napredovanja, po uobičajenoj proceduri, imali prethodnu suglasnost MZO-a i Sveučilišta u Zagrebu te da su svi njegovi odgovori na naša pitanja negativni.

Sličan odgovor stigao nam je i s Fakulteta političkih znanosti. Dekanica Lidija Kos-Stanišić kazala nam je da FPZG nije prekoračio dodijeljeni koeficijent, da upozorenje MZO-a nije utjecalo na poslovanje Fakulteta te da se nadaju da neće. FPZG se trenutačno ne osjeća oštećen odlukom MZO-a.

Dekan Vrček najoštrije osuđuje neodgovorno probijanje koeficijenata, a dekan Prskalo apelira na Vladu RH zbog ‘rizika nepotrebnih restrikcija’

Dekan Fakulteta organizacije i informatike, profesor Neven Vrček, poslao nam je nešto oštriji odgovor. Ističe kako FOI nije prekoračio dodijeljeni zbirni koeficijent te kako obavijest MZO-a nije utjecala na njihovo poslovanje jer su korektno radili i do sada. Osim toga, nisu imali negativnih posljedica s obzirom na obavijest MZO-a iz lipnja.

– Najoštrije osuđujemo neodgovorno probijanje koeficijenata. Oni koji su to napravili će cijeli sustav dovesti u probleme i drago mi je da je ovo pitanje potaknuto, a bilo bi dobro da je i interes javnosti veći za ovu situaciju. Oštećeni smo kao i ostale sastavnice. Smatramo da bi čim prije trebalo otvoriti raspravu o ovom problemu i ciljano sankcionirati one koji su doveli do trenutne situacije, zaključuje dekan Vrček.

S Prirodoslovno-matematičkog, Medicinskog, Veterinarskog te Prometnog fakulteta, iz službi pri uredu dekana odgovorili su nam negativno na sva naša pitanja. Iz ureda dekana Učiteljskog fakulteta, Ivana Prskala odgovorili su nam kako njihova sastavnica nije niti mogla, a kamoli prekoračila tzv. zbirni koeficijent. Ističu i kako svako administrativno ograničavanje napredovanja posredno utječe na poslovanje svake sveučilišne sastavnice, pa tako i njihove.

Izdvojeni članak

[AFERA KOEFICIJENTI] Ministrica Divjak blokirala sveučilišta zbog 30 milijuna kuna

– Sveučilište u Zagrebu je unatoč dosadašnjoj restriktivnoj politici našlo načina da uskladi ograničenja s potrebom napredovanja. Nesigurnost u napredovanju dovodi u opasnost egzistenciju najranjivijeg dijela akademske zajednice kojoj će se biti vrlo teško oduprijeti izazovu napuštanja Hrvatske, kažu nam iz ureda dekana Prskala i dodaju kako zasad, zbog relativno kratkog trajanja posljednje obavijesti MZO-a, nisu imali negativne posljedice, ali da su one predvidljivo katastrofalne ako se takva politika nastavi.

S Učiteljskog dodaju da je njihova sastavnica oštećena raznim ograničenjima, pogotovo što su, kako kažu, učiteljski fakulteti učinili najveći kvalitativni iskorak od stručnog ka znanstvenom. Dodaju i da se nadaju da će Vlada Republike Hrvatske uočiti rizik nepotrebnih restrikcija, osobito po pitanju razvojnih kadrovskih rješenja.

Na FER-u već brinu o prethodno upražnjenim koeficijentima, a Šumarstvo uvijek računa na periode zabrane zapošljavanja

Dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva, profesor Mislav Grgić pojasnio nam je kako FER nikada nije dobio informaciju o ‘dodijeljenom zbirnom koeficijentu, kako bi mogli znati/pratiti jesu li ga prekoračili ili ne.

– Osim toga, radi se o promjenjivoj brojki, od mjeseca do mjeseca, pa se ni ne može govoriti o nekoj fiksnoj vrijednosti. Međutim, FER već godinama vrlo pažljivo brine o tome da za sva nova radna mjesta i za sva napredovanja osigura prethodno upražnjene koeficijente, pri čemu u tom procesu doslovno brinemo o vrijednostima izraženim na treću decimalu. Prema tome, što se FER-a tiče, nema niti govora o bilo kakvim ‘prekoračivanjima’, ističe dekan Grgić te dodaje da obavijest MZO-a nije negativno utjecala na poslovanje FER-a te da se ne smatraju oštećenima.

Odgovor nam je stigao i sa Šumarskog fakulteta. Dekan Vladimir Jambreković kazao nam je da Šumarstvo nije prekoračilo dodijeljeni zbirni koeficijent. Ukazao nam je i na vrlo konkretne brojke.

– Trenutno imamo na rasplaganju 2,812 razvojnih koeficijenata. Od 1.10.2017. imat ćemo još 2,958 koeficijenata odlaskom redovitog profesora u trajnom zvanju u mirovinu. No, treba naglasiti da je zbirni koeficijent vrlo promjenjiva kategorija, ali i nepredvidiva. Neki zaposlenici odlaze i prekidaju radni odnos; neki viši aistenti nemaju potrebita nastavna opterećenja za izbor u docenta, pa također odlaze; neki asistenti nisu uspjeli doktorirati (također odlaze); nažalost događaju se i smrtni slučajevi. U svim tim situacijama nenadano se povećava zbirni koeficijent, pojašnjava dekan Jambreković.

Dodaje i kako upozorenje MZO-a nije utjecalo na redovito poslovanje Šumarstva jer, kako kaže, to nije ništa novo.

– U strateškom planiranju ljudskih potenicijala uvijek računamo na periode zabrane zapošljavanja (pogotovo nenastavnog osoblja) koji se stalno izmjenjuju te dužeg perioda neodobravanja dopusnica. Na Šumarskom fakultetu nismo imali negativnih posljedica s obzirom na obavijest Ministarstva, jer su naši zaposlenici vrlo savjesni i imaju povjerenje u Ministarstvo i svoju upravu. Ne smatramo se oštećenima odlukom MZO-a koja je na snazi u lipnju, s obzirom na stanje zbirnog koeficijenta na našem Fakultetu, zaključuje dekan Šumarskog fakulteta.

Na kraju, istaknimo kako je sutra u podne na rasporedu posljednja sjednica Senata Sveučilišta u Zagrebu prije ljetne stanke i pretposljednja ove akademske godine. Valja pričekati i vidjeti hoće li problematika koeficijenata biti jedna od tema sutrašnje sjednice.