Pretraga

Akademska zajednica u Zagrebu: Nepotizam, plagijati, diskriminacija i korupcija

A- A+


Izdvojeni članak

I to je Zemlja znanja: Dvije trećine učenika i studenata doživjelo korupciju

Etički neprimjerena ponašanja prisutna su u akademskoj zajednici, a vjerojatno svaki student ili profesor bar jednom je u svojoj karijeri naišao na razne vrste nepravilnosti, kako moralne tako i pravne. To pokazuju i rezultati ankete za zaposlenike i studente Sveučilišta u Zagrebu koja se provela u okviru projekta IPA 2008.

Diskriminacija žena na radnom mjestu, plagijati u znanstvenim kuloarima, nepotizam ili pak mito za prolazak na ispitu samo su neke od nepravilnosti koje su nabrojali anketirani. Zbog toga je Sveučilište u Zagrebu odlučilo donijeti nove instrumente koje će imati izravnu posljedicu za one koji krše zakon.

Izdvojeni članak

Na Medicini se tražile i seksualne usluge

Napravili anketu da uspostave djelotvorne mjere protiv korupcije

Nakon slučaja Index, kojim je po prvi puta u Hrvatskoj razotkriven lanac neovlaštene kupoprodaje ispita na fakultetima, Sveučilište u Zagrebu počelo je s dvogodišnjim projektom kojem je cilj unaprijediti pravni okvir za suzbijanje korupcije na fakultetima. Projektom se htjelo uspostaviti novi sustav preventivnih mjera primarno kroz edukacijske aktivnosti.

Zbog toga je provedena anonimna anketa među studentima i zaposlenicima,kako bi se uopće pokazalo koje je stanje trenutno u hrvatskom akademskom sustavu.
Službenog naziva DisCo, odnosno ‘Unaprjeđenje pravnog okvira za suzbijanje pojava diskriminacije i korupcije s ciljem jačanja akademskog integriteta‘ ovaj projekt trebao bi spriječiti nedopuštena ponašanja u hrvatskoj akademskoj zajednici.

Diskiriminacija, nepotizam i plagijat samo neki od epiteta zagrebačkog Sveučilišta

Na anketi koju je ispunilo 6287 studenata, njih 197 kazalo je kako im je za prolazak na ispitu bilo ponuđeno mito ili pak ispunjavanje neke druge obveze. Što se tiče zaposlenika, njih devet posto također se susrelo s mitom.

Rezultat koji nije iznenadio jest i činjenica da su žene iskazale znatno višu razinu diskriminiranosti nego muškarci, dok je kod studenata diskriminacija po spolu najčešći oblik.Diskriminacije po seksualnoj orijentaciji ili pak nacionalnoj pripadnosti, znatno su rjeđe od one po spolu.

Otprilike jedna trećina zaposlenika u znanstveno- nastavnim zvanjima zna za neki plagijat, a čak polovina se susrela s nepotizmom u svojoj radnoj okolini.
Upravo ti podaci su uznemiravajući i ukazuju na potrebu strožeg reguliranja prava i obveza na zagrebačkim fakultetima.

Prikupljanjem rezultata ankete Sveučilište će pokušati donijeti razne mjere i postupke kojima bi se smanjilo etički neprimjereno ponašanje u akademskoj zajednici. Rektor Aleksa Bjeliš najavio je i da će metode za suzbijanje korupcije, koje tek treba uspostaviti, pozivati na izravnu djelotvornost.