Pretraga

Dekan Boras ugasio vatru na Filozofskom

A- A+

Na jučerašnjem sastanku sa studentskim delegatima, dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu Damir Boras je povukao dio spornih odluka vezanih za novi model plaćanja školarina te na taj način ugasio vatru i vjerojatno spriječio najavljivanu blokadu fakulteta. Studenti su iznenađeni dekanovim popuštanjem, ali nisu sasvim zadovoljni postignutim. Usprkos činjenici da je mobilizacija i blokiranje fakulteta malo moguća, najavljuju nastavak svoje borbe za besplatno obrazovanje.

U dvorani 7 Filozofskog fakulteta u Zagrebu sinoć je održan 183. plenum. Iako se očekivala rasprava o blokadi, studente je ‘pobrkao’ dekan Filozofskog fakulteta Damir Boras koji je jučer ujutro na sastanku sa studentskim delegatima pristao povući dio spornih odluka vezanih za novi model naplate školarina donesen na Fakultetskom vijeću 24. listopada.


Izdvojeni članak

Studenti Građevine ruše Ugovor o školarinama, a Anonymousi hakirali stranicu faksa

Utišao najveći dio studenata

Na 5-satnom sastanku održanom u utorak ujutro dekan je ‘popustio’ pred predstavnicima studenata te učinio nekoliko ustupaka koji bi trebali zadovoljiti većinu studenata pogođenih novim modelom naplate participacija.

Naime, dekan Boras je odlučio da se odslušani kolegiji to jest oni na kojima je student stekao pravo da ih polaže ne moraju ponovno upisivati bez obzira na broj izlazaka (maksimalno osam) osim u slučaju kad profesori eksplicitno to traže. Osim toga iz starog modela je vraćena i druga ključna odrednica. Studenti koji su sakupili 55 ili više ECTS bodova neće morati plaćati školarinu uopće. Oni koji su položili ispita u vrijednosti manjoj od 30 bodova će platiti punu školarinu od 6 odnosno 4 tisuće kuna, dok će studenti s više od 30, a manje od 55 bodova platiti samo one bodove koji im fale do kvote od 60 ECTS-a.

Ne riješeno je ostalo pitanje paralelnih studija, zamrznutih studija i zaostajanja. Ovakvim potezom dekan je na neki način u ovom trenutku zadovoljio većinu pobunjenih studenata.

Otopio se plenum i planovi za blokadu

S obzirom da su se povoljne vijesti tijekom jučerašnjeg dana putem interneta i usmene predaje proširile fakultetom sinoćnji plenum je skupio svega 100-ak ljudi (dan ranije ih je bilo više od 300). Nakon uvodnog predstavljanja postalo je jasno da je studentima pao kamen sa srca, ali isto tako da je ekspresno splasnuo entuzijazam za planiranje blokade koja se trebala održati 14. studenog.

Tek rijetki su pozivali na angažman i preventivne pripreme kako bi se nastavila borba za besplatno obrazovanje. Osim nevoljkog organiziranja svojevrsne radne skupine nije dogovoreno ništa što bi moglo sugerirati da se na Filozofskom rađaju novi studentski prosvijedi. Dobar manevar dekana Damira Borasa je razmrvio kritičnu masu koja se okupljala oko plenuma te na taj način je sebi osigurao mir do proljeća.