Pretraga

Dekanica FPZG-a tvrdi da nemaju novca za kolegij Istraživačko novinarstvo pa su ga odlučili ‘zamrznuti’

A- A+

Istraživačko novinarstvo bio je izborni kolegij na Fakultetu političkih znanosti kojeg su studenti druge godine novinarstva mogli pohađati. Mada se radilo o jednom od najpopularnijih, i po mnogima najvažnijih, kolegija za buduće novinare, FPZG ga je prije godinu dana ‘zamrznuo’. Kako nam objašnjava dekanica Lidija Kos-Stanišić radi se o jednom od niza kolegija kojeg su  vodili vanjski suradnici te da su zamrznuti zbog loše financijske situacije na Sveučilištu i u visokom obrazovanju općenito.

Srednja.hr

U vremenu kad se novinarstvo srozalo na niske grane, kad portale i novinske stupce pune senzacionalističke priče i žutilo, Fakultet političkih znanosti svojom je prošlogodišnjom odlukom pospješio srozavanje te struke.

Studenti druge godine novinarstva imali su na raspolaganju izborni predmet pod nazivom Istraživačko novinarstvo. Iako se radilo o izbornom kolegiju, kvota za taj predmet uvijek bi se najbrže popunila pa bi ostatak studenata izabrao alternativu, odnosno Agencijsko novinarstvo. No prošle akademske godine FPZG je ‘zamrznuo’ Istraživačko novinarstvo, uskrativši tako novim generacijama budućih novinara jedan od predmeta na kojemu su se učili pravom novinarstvu i zbog kojega je većina izabrala upravo tu struku.

Izdvojeni članak

Student FPZG-a: ‘Dekan je krivotvorio službeni dokument i onemogućio mi upis na diplomski studij’

Zbog financija zamrznuli ključan predmet

Prema pričama koje kruže među studentima, potencijalan razlog ukidanja, odnosno zamrzavanja, tog kolegija bio je vanjski suradnik Davor Glavaš koji je držao predavanja sve do akademske godine 2013./2014.

– Istrazivačko novinarstvo je uz cijeli niz kolegija koje su vodili vanjski suradnici zamrznuto prije godinu dana zbog loše financijske situacije na Sveučilištu i u visokom obrazovanju općenito. Nadamo se da će Ministarstvo u perspektivi biti u mogućnosti izdvojiti sredstva za rad vanjskih suradnika te da ćemo moći ponovno aktivirati taj i druge kolegije, obrazloženje je koje smo dobilo od dekanice FPZG-a Lidije Kos-Stanišić.

Dodala je kako joj je drago da postoji interes medija baš za taj kolegij te kako se nada da će im se što prije osigurati uvjeti da vrate kolegij Istraživačko novinarstvo. – Ali isto tako se nadam će se i mediji vratiti praksi istraživačkog novinarstva koja je u mnogim našim, redakcijama, čini se, na izdisaju, istaknula je dekanica koja je ove godine došla na čelo FPZG-a.

Međutim, na upit jesu li se studenti tužili na profesora Glavaša kao i je li to razlog raskida suradnje s njim, dekanica nije dala odgovor. Također nije odgovorila ni postoji li mogućnost da za tako važan kolegij predavanja krene održavati profesorica Marina Mučalo koja je svakako bila nositeljica Istraživačkog novinarstva.

‘Zapali smo u duboku degradaciju novinarstva’

S obzirom da su se mnogi zabrinuli za budućnost novinarske struke u našoj državi, koja je već sada u zabrinjavajućem stanju, upitali smo za mišljenje studenta koji je bio među zadnjima koji su imali priliku pohađati Istraživačko novinarstvo.

– Bio sam predzadnja generacija koja je imala priliku pohađati kolegij zbog koje nas većina i želi biti novinar. Mada na Istraživačkom novinarstvu nismo imali nikakve prakse i sve se svodilo na teoriju, mislim da je jako bitno za sve buduće novinare da dobiju uvid u najbitniji segment njihova zanimanja. Predavanja nam nisu bila obavezna, ali je profesor Glavaš bio sasvim korektan i prepun zanimljivih priča, rekao nam je 25-godišnji Marko koji je trenutno apsolvent na FPZG-u.

Dodao je kako je zamrznuti kolegij jako bitan jer se od novinara traži da razmišljaju i sami traže priče, a ne da samo prepisuju ono što im je dostavljeno. – Zapali smo u duboku degradaciju novinarstva. FPZG će na ovaj način gurnuti sve nove generacije u senzacionalizam, žutilo i sve ono od čega pravi novinar zazire, zaključio je Marko.