Pretraga

FPZG slavi 55. rođendan pa smo pobrojali najpoznatije Hrvate koji su ga završili

A- A+

Fakultet političkih znanosti danas obilježava svoj dan i slavi 55. obljetnicu osnivanja. Od 1962., kada je utemeljen, na FPZG-u su diplome stekle generacije politologa i novinara, a među bivšim studentima brojni su današnji sveučilišni i gimnazijski profesori, znanstveni istraživači, ministri, saborski zastupnici, gradonačelnici, diplomati, novinari, publicisti, medijski analitičari i stručnjaci za odnose s javnošću. Danas FPZG pohađa najpoznatija studentica u Hrvata, a prigodno smo izdvojili nekoliko poznatih lica koja su nekoć iz Lepušićeve 6 izašli s diplomom u rukama.

Foto: Facebook Fakultet političkih znanosti

U veljači 1962. godine utemeljen je Fakultet političkih znanosti, a u studenom iste godine započela je nastava na studiju politologije. Devet godina kasnije, na Fakultetu je osnovan paralelni dvogodišnji studij novinarstva koji je ubrzo prerastao u puni četverogodišnji sveučilišni studij. Najstariji je fakultet političkih znanosti u Srednjoistočnoj, Istočnoj i Jugoistočnoj Europi, a u 55 godina postojanja na FPZG-u su diplomu stekle brojne generacije. I brojna su poznata lica završila FPZG, donosimo neka od njih.

Aktualni predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković na Fakultetu političkih znanosti diplomirao je 1993. godine. Osim toga, Jandroković je prethodno diplomirao na Građevinskom fakultetu 1991. pa je tako i inženjer građevine i diplomirani politolog.

Izdvojeni članak

Uzeli smo 19 saborskih zastupnika i napravili od njih najluđi razred u Hrvatskoj

FPZG je završio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić – Fakultet je upisao 1974. i studirao je Općenarodnu obranu i društvenu samozaštitu. Danas je, kao gradonačelnik Zagreba, česti gost na svečanim obljetnicama Fakulteta.

1970. na FPZG-u je diplomirala Mirjana Rakić, nagrađivana novinarka poznata po praćenju tema međunarodnih odnosa i vanjske politike, čime je na HRT-u postala jedna od najprepoznatljivijih vanjskopolitičkih komentatorica i izvjestiteljica.

Novinarka HRT-a Maja Sever još je kao studentica FPZG-a početkom 90-ih počela surađivati u Dječjem programu HTV3, a u rujnu 1991. kao 20-godišnjakinja počinje izvještavati sa ratišta u Hrvatkoj tijekom Domovinskog rata, kao i s ratišta u BiH. Nakon rata, diplomirala je na FPZG-u.

2012. na ovom je fakultetu diplomirala i radijska voditeljica Tatjana Jurić s temom tržišne prepoznatljivosti komercijalnih TV medija posredstvom izgradnje personalnih brendova. Diplomu 2012. popratila je statusom na Facebooku: ‘E sad kad je službeno može biti i smak svijeta! Otići ću časno kao gospođa magistrica. Aleluja!’.

2011. na FPZG-u je kod profesorice Tene Perišin diplomirala i Daniela Trbović. Diplomiravši u 48. godini, voditeljica se tada u medijima našalila kako se radi o akciji s fakulteta na groblje, no bitnije, pokazala je da za diplomu i završetak faksa nikad nije kasno.

Izdvojeni članak

Predsjednica obavila papirologiju u referadi i postala studentica

Na Fakultetu političkih znanosti diplomirao je i jedan od najpopularnijih hrvatskih TV voditelja Zoran Šprajc, ujedno i najbolji hrvatski novinar prema izboru građana i struke već dvije godine za redom.

Studij na FPZG-u, i to poslijediplomski specijalistički studij Vanjske politike i diplomacije, prošle je godine završio predsjednik Hrvatske seljačke stranke Krešo Beljak.

Osim brojnih poznatih lica koja su završila FPZG, doktorski studij 2015. godine upisala je predsjednica Republike, Kolinda Grabar-Kitarović. FPZG se tako može pohvaliti i najpoznatijom hrvatskom studenticom u svojim redovima.