Pretraga

Glasali ste: Izvanrednim studentima treba omogućiti pravo na rad putem student servisa

A- A+

Rad posredstvom student servisa definiran je pravilnikom u kojemu stoji kako je isti omogućen samo redovnim studentima. Kako sve teže pronalaze posao i smatraju da je zbog toga izvanredni studij izgubio smisao, izvanredni studenti odlučili su se aktivirati – pokrenuli su peticiju kojom će i njima biti omogućen rad putem student servisa. Da bi trebali imati to pravo, smatra i 62 posto naših čitatelja.

Foto: srednja.hr

Prošlog smo tjedna pisali o inicijativi Marka Leskovara, studenta Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, koji je pokrenuo peticiju za omogućavanje rada posredstvom student servisa izvanrednim studentima. Smatra kako je premalen postotak izvanrednih studenata zaposlen, upravo zato što se poslodavcu ne isplati zaposliti osobu koja ponekad s posla mora izostati.

Izdvojeni članak

Izvanredni studenti krenuli u borbu: Žele pravo na rad preko student servisa

– Moj fakultet poštuje termine održavanja nastave izvanrednih studenata tako da tu ne bi bilo problema ukoliko i uspijem pronaći posao. No, mnogi fakulteti ne poštuju termine izvođenja nastave za izvanredne studente, stoga su oni onemogućeni raditi. Kako i izvanredni studenti moraju učiti jednako kao i redovni studenti, rijetko koji poslodavac bi želio izaći u susret izvanrednom studentu radi njegovih fakultetskih obaveza, primjerice, za vrijeme ispitnih rokova. Općenito, svakom poslodavcu je bolje zaposliti osobu koja nije izvanredni student, jer za tu osobu zna da joj neće morati izlaziti u susret oko fakultetskih obaveza, kazao nam je Marko.

Njegova peticija do sada je sakupila preko 6.600 potpisa, pa je sljedeći korak, kako nam je Marko rekao, slanje potpisa u Ministarstvo znanosti i obrazovanja, nakon čega ostaje nada da će nadležni podržati njegovu inicijativu.

Srednja.hr uz prošlotjedni je članak obavila i anketu ‘Smatrate li da izvanrednim studentima treba omogućiti pravo na rad posredstvom student servisa?’, u kojoj je glasovalo 430 osoba.
Čak 62 posto naših čitatelja podržava ideju da izvanredni studenti imaju pravo na rad putem SC-a. dok gotovo upola manje njih, 33 posto smatra kako bi takav oblik rada trebao ostati rezerviran samo za redovne studente.
Oko 4 posto glasača nije sigurno treba li ili ne ovo pravo biti osigurano i izvanrednim studentima.