Pretraga

Inspekcije u studentskim domovima bit će pojačane, a ‘legalni ilegalci’ su dozvoljeni

A- A+

Svečano useljenje u zagrebačke studentske domove započelo je današnjim danom, iako su studenti počeli puniti domove već od četvrtka. Internetske stranice su preplavljene brojnim oglasima o kupnji i prodaji studentskih soba. Stoga smo doznali od pomoćnice ravnatelja za smještaj Ružice Rajšić prate li u SC-u takve oglase te hoće li se ove godine pojačati kontrola po domovima.

Foto: srednja.hr

Studenti su zagrebačke domove počeli naseljavati od četvrtka 29. kolovoza, no danas se obilježava svečano useljenje. Svake godine u ovom periodu internetske stranice specijalizirane za studente vrve oglasima o kupovanju, prodaji ili mijenjaju studentskih soba, a ni ova godina nije iznimka. Doznali smo od pomoćnice ravnatelja za studentski smještaj Ružice Rajšić provjeravaju li takve oglase, hoće li pojačati inspekcijsku kontrolu, kao i što će se dogoditi s ‘legalnim ilegalcima’, odnosno s trećim sustanarom koji nije ostvario pravo na dom.

Kazne za uhvaćene ilegalce

Sankcija za prodaju ili kupovinu mjesta u studentskom domu podrazumijeva uskraćivanje prava na subvencionirani smještaj za kupca i prodavača do kraja studentskih dana.

Pojačana kontrola u potrazi za ‘ilegalcima’

– Pratimo internetske oglase i naravno kontrola će ići ciljano na paviljone i sobe do kojih dođemo putem tih oglasa. Prodaja ili kupovina domskih soba na taj način je i dalje ilegalna te kažnjiva, kao i prošle godine, izjavila je Rajšić uz napomenu kako će ove godine biti pojačana inspekcija.

Dodala je kako će na svaku dojavu o ilegalcu, kontrola obilaziti domove, ali će se nastojati u granicama normale kontrolirati useljenike i bez dojava. No preko 95 posto studenata u domovima i ostvaruje pravo na iste, stoga pomoćnica ravnatelja za smještaj objašnjava kako nije u redu prečesto provjeravati i uznemiravati korektne stanovnike.

Izdvojeni članak

Desetak godišnjih potraga za ilegalcima kod studenata prolazi nezapaženo

‘Legalni ilegalci’ i ove su godine dozvoljeni

Rajšić ističe kako su i ove godine ‘legalni ilegalci’ kao i zamjena soba dozvoljeni, no u tom slučaju mora se poštovati određena procedura. – Ako su sobu nastanila dva studenta koja su ostvarila pravo na smještaj te su suglasni oko trećeg useljenika, sva tri člana moraju potpisati izjavu kojom potvrđuju svoju suglasnost, ističe pomoćnica ravnatelja.

U većini slučajeva radi se o braći ili sestrama, a oni najčešće i traže zamijenu soba ili čak domova kako bi postali cimeri. Svaki student koji poželi zamijeniti sobu ili se prebaciti primjerice sa Save na Cvjetno, moraju poslati zamolbu u SC nakon čega se vrši provjera ima li slobodnog mjesta te je li zamjena moguća.

Foto: Facebook