Pretraga

Izmjene Pravilnika o STEM stipendijama puštene u javnu raspravu

A- A+

Kako smo već izvijestili, nakon našeg teksta o spornom Pravilniku o dodjeli STEM studentskih stipendija, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak najavila je izmjene Pravilnika, a danas su iste puštene u javnu raspravu na stranici eSavjetovanja. Podsjetimo, u spomenutom pravilniku nespretno je definirana gornja granica od najviše ostvarenih 120 ECTS-a kao izričit uvjet za dobivanje stipendije. Takvom bi odredbom bili pogođeni studenti koji nakon prve dvije godine preddiplomskog studija skupe nešto više od 120 bodova jer im je tako propisano programom. Oni, naime, ne bi imali pravo na stipendiju, no cijela priča će ipak dobiti sretan ishod.

Ministrica Blaženka Divjak | Foto: srednja.hr

U savjetovanje sa zainteresiranom javnošću puštene su izmjene Pravilnika o dodjeli STEM studentskih stipendija. Ministarstvo znanosti i obrazovanja iste je najavilo prije nekoliko dana, nakon što smo objavili tekst o spornim odredbama Pravilnika koje bi nepošteno diskriminirale jednu skupinu studenata i onemogućile im ostvarivanje prava na stipendiju.

Izdvojeni članak

Nakon našeg teksta ministrica Divjak pokrenula izmjene Pravilnika o dodjeli STEM stipendija

Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću otvoreno je danas, a svoje primjedbe, prijedloge i komentare možete ostaviti putem stranice eSavjetovanja najkasnije do 8. rujna ove godine.

Stipendija će biti i za one koji ostvare više od 120 ECTS-a, pomaknuta i gornja granica za studente s invaliditetom

Krajem srpnja objavili smo analizu Pravilnika o dodjeli STEM studentskih stipendija u kojem smo otkrili neke nespretne odredbe. Te nespretne odredbe, sadržane u članku 4., stavku 2. Pravilnika, određivale su gornju granicu, odnosno maksimalan broj ECTS-a koje student smije ostvariti u trenutku dodjele stipendija. Granica je postavljena na 120 ECTS-a, a za studente s invaliditetom od 60% i više na 60 ECTS-a. Svi studenti koji bi u trenutku prijave za stipendiju imali i jedan bod iznad 120, na stipendiju ne bi ostvarivali pravo. Posebno smo upozorili na apsurd takvog određenja jer smo bili upoznati sa slučajevima u kojima studenti završetkom prve dvije godine preddiplomskog studija nužno skupe više od 120 ECTS-a jer im je tako propisano studijskim programom. Ministrica Blaženka Divjak uvažila je naše primjedbe pa su krenule izmjene Pravilnika. Najvažnije promjene dogodile su se u članku 4., stavku 2., a možete ih vidjeti na slici ispod.

Članak 4., stavak 2. prije i poslije prijedloga izmjena Pravilnika

Izdvojeni članak

Apsurd STEM stipendija: Ako imate više od 120 ECTS-a, nemate pravo na stipendiju

Na gornjoj slici možemo vidjeti sporni dio Pravilnika prije izmjene, a na donjoj vidimo predložene izmjene. Crvenom bojom na gornjoj slici označeno je ono što je iz Pravilnika izbačeno, a zelenom na donjoj slici ono što je u članak 4., stavak 2. dodano. Da sumiramo, postojeća granica od 120 ECTS-a sada je dobila iznimku što znači da će stipendija biti i za studente koji ostvare više bodova. No, visoko učilište na kojem studiraju morat će Ministarstvu dostaviti potvrdu da se jednom godinom studija u punom nastavnom opterećenju stječe više od 60 ECTS bodova.

Osim toga, u Pravilniku definirana gornja granica od maksimalnih 60 ECTS-a za studente sa invaliditetom od 60% i više pomaknuta je, što znači da bi, prema predloženim izmjenama, navedeni studenti mogli ostvariti i do više od 120 ECTS-a te svejedno dobiti stipendiju.