Pretraga

Kontaktirali smo 4 potencijalna kandidata za rektora Sveučilišta u Zagrebu: Evo što su nam rekli

A- A+

Sljedeće godine u ovo vrijeme odvijat će se proces izbora za novog rektora ili rektoricu Sveučilišta u Zagrebu. Iako je do izbora preostala još godina dana, u kuloarima su se već počela spominjati imena potencijalnih kandidata. Odlučili smo ih kontaktirati i provjeriti ima li istine u informacijama koje govore da su baš oni potencijalni kandidati za izbor čelne osobe najvećeg hrvatskog sveučilišta.

Sveučilište u Zagrebu foto:Ivan Klindić|www.ivanklindic.info

Kao potencijalni kandidati za izbor rektora/rektorice Sveučilišta u Zagrebu sljedeće godine, spominju se imena bivše prorektorice Sveučilišta, profesorice Blaženke Divjak s Fakulteta organizacije i informatike, a potom i profesora Ive Josipovića s Pravnog fakulteta, ujedno i bivšeg hrvatskog predsjednika. Do nas su došla imena i sadašnjeg prorektora za poslovanje Sveučilišta u Zagrebu, profesora Tonćija Lazibata, kao i profesorice Jasne Omejec s Pravnog fakulteta, ujedno i bivše predsjednice Ustavnog suda RH.

Sve redom smo ih kontaktirali i upitali imaju li namjeru sljedeće godine kandidirati se za rektora/rektoricu Sveučilišta u Zagrebu.

Izdvojeni članak

Intervju s novim rektorom: ‘Sveučilište planiram učiniti medijski vidljivijim, a svim studentima moja su vrata uvijek otvorena

Bivša prorektorica Divjak: Jako sam zabrinuta za sudbinu Sveučilišta

Bivša prorektorica Blaženka Divjak, koja je u prošlom izboru za rektora/icu, tijekom akademske godine 2013./2014., izgubila u drugom krugu od sadašnjeg rektora Borasa, ostala je iznenađena našim pitanjem, s obzirom da je izbor tek za godinu dana.

– Trenutno ne mogu niti potvrditi niti demantirati vašu informaciju, ali sam jako zabrinuta za sudbinu Sveučilišta. Naime, Sveučilište na kojem se rektor ‘brani’ policijom od svojih studenata i nastavnika, nema perspektivu, kazala nam je Blaženka Divjak.

Kao potencijalno rektorsko ime, pojavilo se i ono bivšeg hrvatskog predsjednika. No, profesor Ivo Josipović s Katedre za kazneno procesno pravo na zagrebačkom Pravnom fakultetu vrlo kratko nam je poručio da se ne namjerava kandidirati za rektora Sveučilišta u Zagrebu.

Izdvojeni članak

Damir Boras ostaje 80 % rektor: Od Učiteljskog dobio dozvolu za rad nakon 65. godine

Prorektor Tonći Lazibat još nije donio odluku o kandidaturi za rektora

Kao najčešće spominjano ime za nasljednika rektora Borasa, istaknulo se ono sadašnjeg prorektora za poslovanje Tonćija Lazibata. Inače profesor s Katedre za trgovinu Ekonomskog fakulteta, rekao nam je da je iznenađen našim upitom.

– Izbori su tek za godinu dana i o tome još nisam donio odluku, poručio je kratko prorektor Lazibat.

U konačnici, isto smo pitanje postavili i profesorici Jasni Omejec s Katedre za upravno pravo Pravnog fakulteta te bivšoj predsjednici Ustavnog suda. Profesorica Omejec poručila je kako je hrvatski javni prostor opterećen silnim brojem netočnih i neprovjerenih informacija, koje dosežu zabrinjavajuće razmjere. Sa žaljenjem je utvrdila da je ‘kultura’ trača, dosjetki i raznoraznih komplota postala dominantno obilježje današnjeg javnog diskursa.

– Priče koje kolaju o tome da se namjeravam kandidirati za rektoricu Sveučilišta u Zagrebu dio su te zatrovanosti javnog prostora neistinitim informacijama, koja je meni osobno nepodnošljiva, kazala nam je Jasna Omejec, dokinuvši informacije o svojoj kandidaturi.

Upit smo izostavili poslati sadašnjem rektoru Sveučilišta Damiru Borasu. No, s obzirom na manevar prelaska na Učiteljski fakultet, čije mu je Vijeće na sjednici od 28. veljače 2017. odobrilo produljenje ugovora o radu na dvije godine (do zaključno 30. rujna 2019.), vjerujemo kako je njegova kandidatura gotovo sigurna.