Pretraga

Kraj uznemiravanju studentica FFZG-a: Uhodi zabranjen pristup faksu

A- A+

Nakon dugotrajnog angažmana Studentskog zbora i Vijeća studenata FFZG-a, studentice ovog fakulteta nakon skoro dvije godine mogu odahnuti, upornom uhodi će uskoro pristup fakultetu biti zabranjen.

foto:srednja.hr

Jučer su studentski predstavnici Filozofskog fakulteta dobili obavijest o uvođenju službene zabrane pristupa ovom fakultetu za mlađeg muškarca koji već skoro dvije godine vreba studentice. Doznajemo da isti muškarac već više od pet godina uhodi i djevojke na Agronomiji, Šumarstvu i Učiteljskom.

– Ja sam za njega čuo od starijih kolega kad sam tek upisao fakultet, dakle prije pet godina, a već je tada to trajalo godinama. Prvo je počelo zbog jedne djevojke na Šumarstvu koja je sudskim putem zatražila zabranu pristupa na manje od 200 m. Mislim da je najvidljiviji svima postao kada je crvenim sprejem i plakatima ostavljao ljubavne poruke po tramvajskim i autobusnim stajalištima, a čuli smo da je ‘operirao’ i po gradu. Više manje je miran osim što je jednom prilikom zašarao vrata unutar fakulteta i ostavio ruže na glavnom stepeništu no naravno da nije ugodno kada te netko prati, uznemirava i nameće ti se u razgovor, tako da razumijem da su djevojke zaista uznemirene. Koliko ja znam, radi se o mladiću koji je završio Agronomiju i već dugi niz godina posjećuje psihijatra, pa ga onda nekako svi žalimo i smatramo da nije sam kriv i osim ovih par zabrana pristupa, ne možemo poduzeti ništa, rekao nam je studentski pravobranitelj Šumarskog fakulteta Matija Nakić.

Izdvojeni članak

Studentica se s izlaska vraćala u dom na Lašćini pa zatekla seksualnog manijaka pokraj 5. paviljona

Na Filozofskom, studenti imaju drugačije mišljenje oko toga mogu li nešto poduzeti ili ne, nakon gotovo tri godine Studentski zbor je uspio dobiti zabranu pristupa spomenutom mlađem muškarcu zbog kaznenog djela nametljivog ponašanja i time zaštitio svoje kolegice.

– Konkretno na Filozofskom to traje već bar tri godine po našim saznanjima, a prema neslužbenim informacijama to nije samo problem Filozofskog, već on ‘operira’ na području čitavog Zagreba. Do unazad godinu dana nije se gotovo ništa poduzelo, a sve do nedavno odnosno konkretno do oformljavanja Komisije Vijeća studenata za spriječavanje uznemiravanja studenata na fakultetu vjerovalo se da smo relativno nemoćni sve dok on konkretno nešto ne napravi (dok fizički ne nasrne na nekoga) što apsolutno nije istina. S obzirom na savjete koje smo dobili od nekoliko pravnika, on je kriv za kazneno djelo nametljivog ponašanja i naš je cilj educirati žrtve o važnosti reagiranja na takvu vrstu uznemiravanja – važnosti djelovanja, a krajnji je cilj, jasno, prijava policiji. No kako on nije jedina osoba koja uznemiruje studentice i studente ovog fakulteta, sve naše akcije usmjerene su ka edukaciji, a kao dosadašnji najkonkretniji korak bilo je organiziranje predavanja i radionice upravo na tu temu, u suradnji s Hollaback! Hrvatska, a na kojoj je gost bio i Nebojša Paunović, suradnik u Uredu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Od ekscesa bih izdvojila dolazak na gore spomenuto predavanje što je rezultiralo općom nelagodom, ali i nedolaskom nekih studentica. Van toga bih kao ekscese izdvojila lijepljenje plakata sa “ljubavnim” porukama i zvanje policije na mladiće koji su ga navodno verbalno napali jer je uznemiravao njihovu kolegicu. Dovoljno je reći da je djevojkama koje prati i kojima prilazi svaki njegov dolazak u zgradu, eksces. Za kraj bih napomenula kako smo trenutno u procesu očekivanja odluke Dekanskog kolegija koji mu je trebao izglasati zabranu prilaska zgradi fakulteta, rekla je Andrea Horvat, v.d. studentske pravobraniteljice FFZG-a.

U međuvremenu je Dekanski kolegij odobrio molbu SZ-a i v.d.pravobraniteljice koju je u njihovo ime urudžbirao Denis Gaščić te donio odluku kojom se mladiću zabranjuje pristup zgradi fakulteta s obzirom da nije student, zaposlenik ni korisnik jednoga od fakultetskih centara, a uznemiruje studentice i time im otežava svakodnevno studiranje.