Pretraga

Kreću studentski izbori u Zagrebu: Doznajte tko su kandidati i kako pravilno glasati

A- A+

Još je početkom veljače rektor Damir Boras potpisao odluku o raspisivanju izbora za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i njegove sastavnice, koji se održavaju danas i sutra (28. i 29. ožujka). Izbori za Studentski zbor Sveučilišta i studentske zborove pojedine sastavnice provode se istovremeno na istim biračkim mjestima. Pravo izlaska na izbore ima 72.338 studenata koji će za Zbor Sveučilišta birati 17 od ukupno 36 kandidata.

Foto: Ivan Klindić / www.ivanklindic.info

U razdoblju od 8 do 20 sati, izborima za studentske zborove mogu pristupiti svi studenti dodiplomskih, preddiplomskih, diplomskih i poslijediplomskih studija Sveučilišta, uz uvjet da sa sobom imaju x-icu ili indeks.

Studenata koji ostvaruju ovo pravo, na zagrebačkom je Sveučilištu ukupno 72.338, među kojima je i najpoznatija studentica u Hrvata, Kolinda Grabar Kitarović. Hoće li predsjednica odaslati pozitivnu poruku i potaknuti studente da izađu na ove izbore, na kojima je izlaznost inače vrlo niska, nije poznato

Izdvojeni članak

Odgođeni izbori za Studentski zbor na Hrvatskim studijima i Akademiji likovnih umjetnosti

36 studenata natječe se 17 mjesta u SZ Sveučilišta

Prema Pravilniku o izborima za Studentski zbor, Studentski zbor Sveučilišta ima 50 članova. Studentski zbor svake sastavnice imenuje po jednog člana, a sedamnaest članova se bira izravno na izborima provedenim u skladu s odredbama ovog Pravilnika. Od članova Studentskog zbora Sveučilišta koji se biraju izravno, najmanje četiri člana moraju biti studenti poslijediplomskih studija.

Za ovogodišnje izbore Sveučilišnog Studentskog zbora na listi u kategoriji preddiplomski, diplomski i integrirani je 29 kandidata, dok je u kategoriji poslijediplomski studiji njih još sedmero. Ukupno se tako kandidiralo 36 studenata, čija imena možete vidjeti na dnu članka, kao i popis udruga koje podržavaju pojedine kandidate.

Popis kandidata za Studentski zbor svake sastavnice Sveučilišta, možete vidjeti ovdje. Podsjećamo, još jučer su objavljene odluke prema kojima se iz različitih razloga odgađaju izbori na Hrvatskim studijima te Akademiji likovnih umjetnosti, a obrazloženja takve odluke možete pročitati na ovoj poveznici.

Sukladno Pravilniku, na listiću za Zbor Sveučilišta, studenti mogu zaokružiti maksimalno 17 kandidata. Budući da broj članova Studentskog zbora sastavnice ovisi o samoj odluci sastavnice, broj kandidata koje studenti mogu zaokružiti sa Studentski zbor svog fakulteta bit će naveden na dnu glasačkog listića. Valja napomenuti kako su brojni fakulteti promijenili su broj članova Zbora svoje sastavnice, nakon što smo otkrili da neki od njih s nedovoljnim brojem članova krše Zakon o studentskom predstavništvu, o čemu više možete pročitati ovdje.

Izdvojeni članak

Domino efekt na Sveučilištu: Osim Filozofskog, još 10 fakulteta krši zakone o studentskom predstavništvu

Bira se 17 članova Zbora Sveučilišta

Studenti koji izlaze na izbore moraju imati na umu kako su listići na kojima je zaokružen veći broj kandidata od propisanog, nevažeći. U kategoriju nevažećih listića spadaju i neispunjeni te listići popunjeni tako da se ne može sa sigurnošću ustvrditi volja birača.

Nakon prebrojavanja glasova i nakon što Izborno povjerenstvo utvrdi da su izbori provedeni u skladu s Pravilnikom, bit će proglašeni privremeni rezultati izbora za Studentski zbor sastavnice koji se objavljuju najkasnije do 12 sati prvog sljedećeg radnog dana, u ovom slučaju 30. ožujka.

U izborima za Studentski zbor Sveučilišta izabrano je 17 kandidata koji su dobili najveći broj glasova, a ako više kandidata ima isti broj glasova, između kandidata s istim brojem glasova provest će se dopunski izbori u roku osam radnih dana. U izborima za Studentski zbor sastavnice, izabrani su kandidati koji su po dobivenom broju glasova rangirani do broja kandidata koji se izabire u Studentski zbor. I u ovom slučaju, dopunski izbori između kandidata s istim brojem glasova održavaju se u roku od osam dana.

Kandidacijska_lista_Sveucilista_u_Zagrebu_za_Studentski_zbor_-_studentski_izbori_2016_2017.pdf by srednja.hr on Scribd