Pretraga

Moguće je i to! Na Sveučilištu u Osijeku postoje osobe koje dovršavaju studij, ali nisu studenti

A- A+

Zvuči nelogično, ali studirati, a ne biti student je moguće. Barem na Sveučilištu u Osijeku. Prema Pravilniku o studijima i studiranju oni koji izgube status redovitog studenta, a na njihovim sastavnicama ne postoji izvanredni studij, mogu nastaviti studij. Pritom nemaju studentska prava niti ih se naziva studentima, nego ‘osobe koje dovršavaju studij’. Takve osobe, koje dovršavaju jednu godinu studija, plaćaju 125 posto školarine. Resorno ministarstvo na naš upit o ovom slučaju odgovara da nije u skladu sa zakonskim propisima te da Sveučilište mora pronaći bolje rješenje, a planiraju i upozoriti Sveučilište u Osijeku o navedenom.

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Studenti mogu biti redoviti ili izvanredni, nalaže Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju u članku 86. Prava i obveze studenta utvrđena su istim zakonom. Kada osoba izgubi status redovitog studenta u pravilu gubi i pravo studiranja, ali to na Sveučilištu u Osijeku nije nužno.

Naime, oni su u svojem Pravilniku o studijima i studiranju u članku 38. omogućili i onima koji izgube status redovitog studenta da dovrše studij. Takve osobe više nisu studenti, već se, prema Pravilniku, nazivaju osobe koje dovršavaju studij.

Plati 125 posto pa dovrši studij

U članku 38. Pravilnika uređen je način na koji osobe mogu završiti studij nakon gubitka prava redovitog studiranja. Detalje uvjeta možete pročitati u fotografiji ispod.

– Odredbe o institutu dovršetka studija su regulirane u Statutu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku od 2004. godine te Pravilniku o studijima i studiranju od  2005. godine i u Statutu Sveučilišta iz 2013. godine i Pravilniku o studiranju na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku iz 2015. godine koji su na snazi i javno su objavljeni na mrežnoj stranici Sveučilišta, objašnjava Dražan Kozak, prorektor za nastavu i studente.

Screenshot – Pravilnik o studijima i studiranju na Sveučilištu u Osijeku

U članku 39. istog Pravilnika, pak, stoji da redoviti i izvanredni studenti sklapaju Ugovor o studiranju s nositeljem studija pri upisu na studij. Nije jasno kakva prava i obveze imaju osobe koje dovršavaju studij, a iz članka 38. vidljivo je da nemaju studentska prava.

Dodatno, prema Odluci o posebnim naknadama oni koji dovršavaju studij (jedna godina studija) školarinu plaćaju u iznosu od 125 posto školarine.

– Odredbom članaka 78. stavkom 3. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju navodi se sadržaj studijskog programa i podstavkom 8. izrijekom je navedeno da studijski program mora sadržavati „odredbe o tome mogu li i pod kojim uvjetima studenti koji su prekinuli studij ili su izgubili pravo studiranja nastaviti studij“, objašnjava prorektor Kozak.

Kad izgube pravo redovitog, opcije su izvanredni studij i dovršavanje studija

Predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Osijeku, Stjepan Ćurčić, pojašnjava nam tko i u kojem slučaju može zahtijevati dovršetak studija.

– Kako ste i uočili, čl. 38. Pravilnika o studijima i studiranju na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, regulirano je pitanje dovršetka studija. Svi studenti koji izgube status redovitog studenta (zbog nekog od razloga propisanih zakonom/statutom/pravilnikom) na sastavnici Sveučilišta na kojoj se ne izvodi izvanredni studij imaju pravo zahtijevati dovršetak studija u rokovima predviđenim Pravilnikom, kaže Ćurčić.

Dodaje da Studentski zbor pretpostavlja da je mogući razlog zašto neki studiji nemaju i izvanredni studij, osim toga da ne postoji potreba ili nema dovoljnog interesa za izvanredni studij, kapacitet pojedinog fakulteta.

– Moguće je da nema dovoljno nastavnog kadra ili financija da se izvanredni studij uspostavi, dodaje Ćurčić.

858 osoba dovršava studij

Da nema ovog dijela Pravilnika koji omogućava dovršenje studija čak i kada izgube status studenta i mogućnost studiranja, velik broj studenata izgubio bi pravo studiranja. Prema podacima za akademsku godinu 2016./2017. riječ je o čak 858 osoba kojima je odobreno pravo na dovršenje studija na upisanom studijskom programu. Na Sveučilištu u Osijeku sve skupa upisano je oko 17.000 studenata.

– Omogućavanjem dovršetka studija osobi koja je izgubila status redovitog studenta postupa se “infavorem“ studenata koji su izgubili status redovitog studenta, jer im se omogućava da na znanstveno/umjetničkoj sastavnici na kojoj se ne izvodi izvanredni studij dovrše  studij. Da nema dovršetka studija jedina mogućnost bila bi ponovni upis studija i to prve godine studija na temelju rezultata državne mature i uz plaćanje školarine, jer je već jednom ostvareno pravo upisa na isti studij na znanstveno/umjetničko-nastavnoj sastavnici ili ponovni upis kao studenta iznad 25 godina, govori prorektor Kozak.

Da bismo provjerili koliko je cijeli ovaj institut dovršetka studija zapravo dobar, loš, koristan ili samo pronalazi rupu u zakonu kojom se koristi Sveučilište u Osijeku, kontaktirali smo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

– Kategorija “studenata bez studentskih prava” nije u skladu s važećim zakonskim propisima te bi visoko učilište, u okviru akademske samouprave, a u skladu s pozitivnim propisima trebalo iznaći rješenje reguliranja statusa redovitih studenata koji nisu dovršili studij u roku predviđenim općim aktom visokog učilišta. Ministarstvo će o navedenom upozoriti Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, dio je očitovanja MZO-a.

Naglasimo i da je na čelu Sveučilišta u Osijeku od ove akademske godine nova uprava, dok je Pravilnik donesen u mandatu prethodnih.