Pretraga

MZO imenovao 14 sektorskih vijeća, pogledajte tko su članovi

A- A+

Povodom imenovanja 14 novih sektorskih vijeća danas je otvorena konferencija na Šumarskom fakultetu u Zagrebu. Sektorska vijeća stručna su tijela čijim se osnivanjem ostvaruje napredak u uspostavi Hrvatskog kvalifikacijskog okvira, vanjskog vrednovanja obrazovanja, ali i njegovog povezivanja s tržištem rada. Otvorenju je nazočila i resorna ministrica Blaženka Divjak koja je ustanovila da će baš povezivanje obrazovanja s tržištem rada biti jedna od ključnih prioriteta u njezinom mandatu.

Blaženka Divjak | foto: Marko Matijević|srednja.hr

Na Šumarskom fakultetu u Zagrebu danas je otvoreno dvodnevna konferencija povodom imenovanja novih 14 sektorskih vijeća. To su tijela koja služe napretku u uspostavljanju Hrvatskog kvalifikacijskog okvira, vanjskom vrednovanju sustava obrazovanja, ali i povezivanju obrazovanja s tržištem rada. Konferencija se održava danas i sutra, a organizirali su je Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.

Sektorska vijeća

Sektorska vijeća su stručna i savjetodavna tijela koja se skrbe o razvoju ljudskih potencijala u sklopu pojedinih sektora. Razumijevanje sadašnjih i budućih potreba tržišta rada temelj je za unapređenje obrazovnoga sustava u Hrvatskoj, stoga su u vijećima okupljeni sektorski stručnjaci koji predstavljaju obrazovni i gospodarski sektor. Uspostavom sektorskih vijeća uvodi se vanjsko vrednovanje sustava obrazovanja na svim razinama, a politike obrazovanja, ističu na stranici MZO-a.

Ministrica Divjak: ‘Povezivanje obrazovanja s tržištem rada bit će jedan od mojih ključnih prioriteta u mandatu’

Događaju je, osim domaćina dekana Šumarskog fakulteta Vladimira Jambrekovića te predsjednice Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala Ružice Beljo Lučić, prisustvovala i ministrica Blaženka Divjak. Osvrnula se na važnost obrazovanja te njegovog povezivanja s potrebama na tržištu rada.

– Moj zadatak i moj cilj je staviti obrazovanje, znanost i tehnologiju ispred ideoloških rovova svih boja, a povezivanje tržišta rada i obrazovanja bit će jedan od mojih ključnih prioriteta u mandatu. Profesore, roditelje, učenike i studente ne zanimaju rovovske bitke lijevih i desnih, već konkretna rješenja i rezultati kako osigurati bolju školu, kako osigurati posao i kako zaustaviti iseljavanje mladih. Ta goruća pitanja rješavaju se upravo ovakvim projektima, a ne političkim prepucavanjima za koja više nemamo vremena, poručila je ministrica Divjak.

Kako ističu na stranicama MZO-a, na konferenciji se očekuje oko 200 sudionika među kojima su akademici, članovi akademske zajednice, predstavnici poslodavaca i stručnih udruženja, nadležnih ministarstava i agencija te sindikata.

Imenovano je 14 od 25 sektorskih vijeća čije je osnivanje predviđeno u sklopu uspostvae HKO-a

U lipnju i srpnju 2017. imenovano je 14 od ukupno 25 sektorskih vijeća, a imenovana vijeća odnose se na sljedeća područja:

  1. Rudarstvo, geologija i kemijska tehnologija
  2. Tekstil i koža
  3. Grafička tehnologija
  4. Graditeljstvo i geodezija
  5. Zdravstvo
  6. Osobne i druge usluge
  7. Umjetnost
  8. Matematika, fizika, geografija, geofizika, kemija i biologija
  9. Temeljne tehničke znanosti
  10. Zrakoplovstvo, raketna i svemirska tehnika
  11. Informacije i komunikacije
  12. Psihologija, edukacijska rehabilitacija, logopedija i socijalne djelatnosti
  13. Filozofija, teologija i religijske znanosti
  14. Sigurnost i obrana

Glavna je zadaća sektorskih vijeća, ističu na stranici MZO-a, vrednovanje prijedloga skupova ishoda učenja, standarda zanimanja i standarda kvalifikacija, odnosno zahtjeva za njihov upis u Registar Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira. U dokumentu u nastavku donosimo imena članova za svako pojedino sektorsko vijeće.

[scribd id=353489570 key=key-uRlOQtYfXxUju9EnQQtO mode=scroll]