Pretraga

Nakon odugovlačenja, rektor raspisao izbore za studentske zborove Hrvatskih studija i ALU-a

A- A+

Studentski izbori na Sveučilištu u Zagrebu, održani 28. i 29. ožujka, nisu provedeni na dvije sastavnice – Hrvatskim studijima i Akademiji likovnih umjetnosti. Izborno povjerenstvo HS-a smatralo je da zbog tada aktivne blokade Studija nije bilo moguće održati izbore, dok na ALU nisu provedene propisane predizborne radnje. Čak mjesec dana nakon održanih izbora na 32 sastavnice, rektor Boras je prekjučer, 24. travnja, donio Odluku o raspisivanju izbora za Studentski zbor Akademije likovnih umjetnosti i Studentski zbor Hrvatskih studija. Izbori će se održati čak dva mjeseca nakon redovnih.

Glasačka kutija foto: FPZG

Izdvojeni članak

Prekinuta blokada na Hrvatskim studijima, ali studenti ostaju pri svojim zahtjevima

Prije mjesec dana, održani su studentski izbori na Sveučilištu u Zagrebu, na kojima je ukupno 15.95% studenata-birača izabralo svoje studentske predstavnike koji stupaju na dužnosti s početkom iduće akademske godine. Ipak, izbori nisu održani na dvije sastavnice – Hrvatskim studijima i Akademiji likovnih umjetnosti.

Izbori odgođeni zbog blokade nastave, iako studenti nisu imali namjeru remetiti izborni proces

Podsjetimo, samo dan prije izbora, stigla je obavijest da se izbori na Hrvatskim studijima neće održati zbog tada aktivne studentske blokade. Predsjednik Izbornog povjerenstva HS Mijo Korade potpisao je tada odluku u kojoj stoji kako u tom trenutku nije bilo moguće osigurati uvjete za pravilnu provedbu izbora te da je zbog toga nužna odgoda.

Izdvojeni članak

Na studentske izbore Sveučilišta u Zagrebu izašlo ukupno 15.95% studenata birača

– S obzirom na opetovano narušavanje i ometanje nastave na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, te imajući u vidu zastrašivanja pojedinih kandidata, ugrožavanje prava studenata, te nasilne metode kojima grupa studenata ometa nastavu i studente, Izborno povjerenstvo smatra da nije u mogućnosti provesti izbore 28. i 29. ožujka u skladu sa Zakonom o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama i Pravilnikom o izborima za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i studentske zborove sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, stoji u odluci Izbornog povjerenstva, gdje piše i da će povjerenstvo rektoru i pročelniku preporučiti da se izbori održe nakon uspostave i regulacije redovnog nastavnog procesa.

Na odluku su tada reagirali i studenti okupljeni u Studentski sabor koji su kazali kako je sve navedeno neistina te su podsjetili da je Sabor izglasovao da neće remetiti glasačka mjesta blokadom ili stvaranjem buke.

Izdvojeni članak

Studenti podbacili na studentskim izborima: Najveća izlaznost na ADU

Izbori na HS i ALU tek 30. i 31. svibnja, skoro 2.000 studenata ima pravo glasovati

S druge strane, odgodu izbora na Akademiji likovnih umjetnosti tražio je dekan ALU-a Aleksandar Battista Ilić, napisavši u dopisu rektoru Borasu kako iz niza objektivnih razloga na ALU nisu provedene propisane predizborne radnje.

Iako je blokada nastave na Hrvatskim studijima obustavljena još 31. ožujka, izbori za Studentski zbor HS nisu raspisani sve do prekjučer. U ponedjeljak, 24. travnja, rektor je donio Odluku o raspisivanju izbora za Studentski zbor Akademije likovnih umjetnosti i Studentski zbor Hrvatskih studija. Izbori će se održati tek 30. i 31. svibnja, a oba dana, glasovanje će se odvijati od 8 do 20 sati.

Na izbore održane na 32 sastavnice prije mjesec dana, od ukupno 70.139 studenata s biračkim pravom, izašlo je njih 11.190, što čini izlaznost od 15.95%. Prema uvidu u popis birača Hrvatskih studija, pravo glasa ima 1.426 studenata, a kandidiralo ih se 17. Na Akademiji likovnih umjetnosti, na izbore može izaći 441 student s pravom glasa, no još uvijek nije dostupan popis kandidata.

Dakle, krajem svibnja nešto manje od 2-000 studenata može ostvariti svoje biračko pravo i koliko-toliko pridonijeti skromnoj izlaznosti na studentskim izborima 2017. na Sveučilištu u Zagrebu.

Studentski Izbori 2017. – Finalni Rezultati by srednja.hr on Scribd