Pretraga

Nakon prosvjeda im daju zasluženi novac: Poznati dobitnici stipendije Grada Splita

A- A+

Zbog ‘pada’ gradskog proračuna u Splitu za ovu godinu, Grad nije bio u mogućnosti preuzimati nove ugovorne obveze, pa tako nije bilo moguće najizvrsnijim studentima i učenicima isplatiti stipendije koje su zaslužili svojim radom. Studenti i učenici zbog toga su održali manji prosvjed, a gotovo pola godine od objave natječaja, povjerenica Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskog vijeća i gradonačelnika Grada Splita pronašla je način na koji će se dio stipendija uskoro ipak moći isplatiti. 

Prošlogodišnji prosvjed zbog nesiplate državne stipendije|foto: srednja.hr

O problemima sa stipendijama za izvrsnost u Splitu, pisali smo već u nekoliko navrata. Naime, natječaj za stipendije Grada Splita za najbolje učenike i studente bio je raspisan prosincu. Rezultati nisu bili objavljeni mjesecima, jer je na snazi bilo privremeno financiranje, pa Grad te stipendije zapravo nije imao odakle isplatiti. 

Studenti su time bili ogorčeni, kažu, sve se moglo riješiti samo da je Grad o stipendistima razmišljao na vrijeme, kada je bilo izvjesno da će proračun za 2017. ‘pasti’. Institucije, od Sveučilišta pa sve do Studentskog zbora, na ovaj su se problem u potpunosti oglušile, pa su studenti odlučili za vrijeme sjednice Gradskog vijeća u ožujku održati manji prosvjed.

Izdvojeni članak

Najbolji splitski studenti ostaju bez stipendije zbog prazne gradske kase

Neisplata stipendija najboljima proglašena ‘spletom okolnosti’ 

Zbog njihove pobune, pritiska manjeg broja medija ili nečeg trećeg, rang-liste kandidata za dodjelu stipendija objavljene su tijekom jučerašnjeg dana. Kako stoji na službenim stranicama Grada, povjerenica Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskog vijeća i gradonačelnika Grada Splita, donijela je Odluku o izvršenju nužnih rashoda i izdataka za razdoblje travanj-lipanj 2017. godine. 

U Odluci su planirana sredstva za tromjesečnu isplatu stipendija sukladno visini sredstava korištenih u razdoblju travanj-lipanj 2016. godine.
Prve tri mjesečne rate od ukupno 10 rata stipendiranja kroz školsku, odnosno akademsku godinu će biti isplaćene iz sredstava spomenute Odluke, a preostalih sedam iz proračuna Grada Splita za 2017. godinu, kada taj akt bude donesen. Stipendije poslijediplomcima će biti isplaćene jednokratno. 

– U cilju promicanja izvrsnosti učenika srednjih škola te studenata na fakultetima i na poslijediplomskim studijima donijeli smo odluku o dodjeli stipendija koje će se isplatiti sukladno Odluci o izvršenju nužnih rashoda i izdataka. Ovo ni u kojem slučaju ne umanjuje napore koje su Gradsko vijeće u prethodnom sazivu i donedavni gradonačelnik učinili da bi se stipendije isplatile i ranije, međutim spletom okolnosti to je moguće učiniti tek sada, riječi su povjerenice Vlade Branke Ramljak. 

Prema sadašnjim rang listama, pravo na stipendiju ostvarilo je osmero učenika u iznosu od 600 kuna, te 81 student, po 800 kuna za one koji se školuju na području Splita, te po 1.000 za studente koji se školuju izvan Splita. Za akademsku 2016./2017. godinu predviđena je dodjela pet naknada za troškove posljediplomskih studija po 7.000 kuna.

Prijedlog rang-liste kandidata za dodjelu stipendija po pojedinim kategorijama možete vidjeti na dnu teksta.

 

Izdvojeni članak

Splitski studenti spremaju prosvjed zbog neisplate stipendija za izvrsnost

Žalbe i otvaranje računa za stipendiju 

Svi nezadovoljni listom, roku od 8 dana mogu podnijeti pisani prigovor. Prigovor se podnosi gradonačelniku Grada Splita, a u roku od 30 dana od isteka roka za prigovore povjerenica Vlade RH donosi akt po prigovoru koji je konačan.
Nakon isteka roka za prigovor i utvrđivanja konačne liste odnosno rezultata natječaja, svi kandidati koji su ostvarili pravo na stipendiju bit će pismeno obaviješteni o datumu potpisivanja ugovora o stipendiji. 

Zanimljivo je za napomenuti kako kandidati ne otvaraju sami račune, već će to biti učinjeno umjesto njih.
Naime, račun će svim kandidatima koji su ostvarili pravo na stipendiju biti otvoren kod Hrvatske poštanske banke, s kojom će dobitnici stipendije prije potpisivanja ugovora o stipendiji potpisati i ugovor o otvaranju računa. 

Sličnu praksu, samo u Privrednoj banci Zagreb imalo je i Ministarstvo obrazovanja, ali nakon naših brojnih upita zašto su studenti prisiljeni otvarati račune baš u toj banci, ta je praksa od ove godine ukinuta.

Rang Lista Ucenici by srednja.hr on Scribd

Rang Lista Studenti by srednja.hr on Scribd

Rang Lista Poslijediplomanti by srednja.hr on Scribd