Pretraga

Nobelovac Sir Tim Hunt posebni gost Ljetne škole znanosti

A- A+

Ljetna škola znanosti ovo će ljeto, od 12. srpnja do 1. kolovoza, u Požegi osim uglednih znanstvenika s vrhunskih znanstvenih institucija iz 8 zemalja svijeta (Velike Britanije, Švicarske, Njemačke, Hrvatske, Srbije, Austrije, Francuske i Danske), imati čast ugostiti Sir Richarda Timothya Hunta, dobitnika Nobelove nagrade za medicinu 2001. godine.

Na Ljetnoj školi znanosti koja se ovo ljeto održava od 12. srpnja do 1. kolovoza u Požegi, uz ugledne znanstvenike sa znanstvenih institucija iz osam zemalja svijeta (Velike Britanije, Švicarske, Njemačke, Hrvatske, Srbije, Austrije, Francuske i Danske), gostovat će i nobelovac Sir Richard Timothy Hunt.

Ljetna škola znanosti međunarodni je znanstveno-istraživački program za učenike srednjih škola koji već 13. godinu za redom okuplja najmotiviranije srednjoškolce iz cijelog svijeta, pružajući im jedinstvenu priliku da pod vodstvom mladih znanstvenika s vodećih svjetskih institucija razvijaju i dijele svoj entuzijazam prema znanju i otkrićima. Organizirana od strane neprofitne organizacije Društvo za edukaciju van okvira, Škola pruža učenicima širok raspon znanstvenih projekata u području znanosti i tehnologije.

Sir Hunt Nobelovu nagradu za medicinu dobio je zajedno s kolegama Lelandom H. Hartwellom i Sir Paulom M. Nurseom za otkrića vezana uz ključne regulatore staničnog ciklusa. Rad Sir Timothya Hunta i njegovih kolega postavio je temelje za bolje razumijevanje koromosomskih nestabilnosti kancerogenih stanica.

Druženje s Nobelovcem

Za vrijeme svog posjeta Ljetnoj školi znanosti Sir Tim Hunt će se sastati s polaznicima Škole te održati zanimljivo predavanje o tome kako je ‘sasvim slučajno’ došao do otkrića dijeljenja stanica za koje mu je i dodijeljena Nobelova nagrada. Gostovanje Nobelovca na Ljetnoj školi znanosti velika je čast i posebno priznanje organizatoru Društvu za edukaciju van okvira i svim sudionicima.

Izdvojeni članak

EVO Internship Portal pomaže vam da pronađete stručnu praksu u inozemstvu



Izdvojeni članak

Drevna vjerovanja koja je znanost konačno potvrdila

Međunarodno priznanje za kvalitetu

Višegodišnju kvalitetu programa prepoznao je i Google te je 2013. godine Školi dodijelio prestižnu međunarodnu nagradu Google RISE (Roots of Science).

Uz to Škola je podržana i od europskog FP7 projekta i Open Society fondacije. Potporu ovogodišnjem programu dali su i međunarodno priznati fakulteti i instituti poput ETH-a u Zürichu, EMBL-a u Heidebergu, Instituta Ruđer Bošković i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kao i ovogodišnji sponzori Škole grad Požega i Pliva.

Predavanja vrhunskih znanstvenika

Pored brojnih projekata i radionica za srednjoškolce, Škola nudi i bogati večernji program, pa će tako, pored predavanja Sir Tima Hunta, svi zainteresirani imati prilike poslušati predavanja znanstvenika s vrhunskih znanstvenih institucija poput dr. sc. Ivana Đikića (Goethe Sveučilište, Frankfurt), Tibora Pakozdia (EMBL Heidelberg), Ivana Dokmanića (EPFL Lausanne) ili Vincenta Kustersa (ETH Zürich), Nives Škunce (ETH Zürich) i Bojana Žagrovića (Max F. Perutz Laboratoriji, Beč), te uglednih domaćih znanstvenika poput dr. sc. Ivana Halasza (IRB), Vernese Smolčić (UNIZG) i Dunje Potočnik (Institut za društvena istraživanja, Zagreb).

Od 2001. godine Škola se održavala u Višnjanu, a ove godine će se po drugi puta održati u Požegi i to u dva kampa: S3++ (12.07.-22.07.) za učenike trećeg i četvrtog razreda te S3 (24.07.-01.08.) za učenike prvog i drugog razreda.

Više informacija o ovogodišnjem programu možete pronaći na web stranici.