Pretraga

Novi momenti u štrajku radnika SC-a: Nakon 13. dana stvar se maknula s mrtve točke

A- A+

Prošlo je 13 dana otkako su radnici Studentskog centra započeli svoj štrajk, a samo s jednim zahtjevom – da se potpiše unaprijed dogovoreni kolektivni ugovor. Dogovori su se konačno pomaknuli s mrtve točke te je štrajk stavljen u mirovanje na sedam dana, što je ujedno i rok za potpisivanje ugovora. Svojevrsnu podršku radnicima pružaju i studenti koji danas na Fakultetu političkih znanosti organiziraju tribinu
pod nazivom ‘Studenti uz radnike SC-a.’

Izvor: Facebook

Kako saznajemo, na današnjem sastanku štrajkaškog odbora SC-a i ministrom obrazovanja Pavom Barišićem konačno je došlo do pomaka ka potpisivanju kolektivnog ugovora. Štrajk je na tjedan dana stavljen u mirovanje, a to je ujedno i rok dogovoren za potpisivanje kolektikvnog ugovora sindikata i sanacijskog upravitelja.

U pokušaju osvješćivanja studenata da dijele sličnu sudbinu s radnicima SC-a Radnički portal i Klub studenata FPZG-a organiziraju danas
u 18 sati tribinu koja će se održati na Fakultetu političkih znanosti.

Izdvojeni članak

Radnici SC-a ulaze u sedmi dan štrajka: Iz uprave tvrde da ih studenti ne podržavaju u tome

– Svakim se danom sve više zaposlenih u SC-u pridružuje štrajkašima jer, osim što uviđaju da se bore za pravu stvar – za svoja radnička prava i interese, poslovođe vrše veliki pritisak na njih da preuzimaju sav onaj posao koji se gomila od prvog dana štrajka. Poslovođe, s podrškom sanacijskog upravitelja, pokušavaju razbiti štrajk daljnjim gaženjem radnika koji ne štrajkaju kako bi osigurali da stvari normalno funkcioniraju. Istovremeno, međusobno povjerenje štrajkaša raste, kao i njihovo jedinstvo, stoji u opisu događaja.

Organizatori smatraju kako će štrajk završiti u korist radnika, ali nakon što im se pridruži dio studenata, a jedan od načina širenja informacija o štrajku, kao i njegova značaja, jest i ova tribina.

– Na tribini će biti riječi o konkretnim okolnostima koje su prethodile štrajku te razlozima zbog kojih je za radnice i radnike SC situacija postala neodrživa. Također ćemo razgovarati o samom štrajku i njegovim metodama, kao i njegovom potencijalu. Na kraju ćemo pokušati dati studentsku perspektivu te ih osvijestiti da s radnicima dijele istu sudbinu (čak 65 posto studenata radi) te da je narušavanje prava radnika i studentski problem, poručuju organizatori.

Više detalja o eventu možete saznati na ovoj poveznici.