Pretraga

Od bistroa do luksuznih menzi: Donosimo vam pregled otvaranja studentskih menzi u 2016.

A- A+

Kako uskoro ulazimo u novu godinu, valja se prisjetiti svih događaja koje su obilježile onu prethodnu. Nakon domova, stipendija, događaja u obrazovanju i drugih, vrijeme je da se prisjetimo i studentskih menzi koje su ove godine otvorene, preuređene, a kojim je studentima napokon osigurana subvencionirana prehrana.

Neki su na svoju menzu mjesecima čekali pa su zahvaljujući medijskim istupima izborili subvencioniranu prehranu, a neki  studenti unatoč velikom otvorenju menze i dalje čekaju na podjelu prehrane. Donosimo vam pregled događanja ta temu studentskih menzi diljem Hrvatske.

Prevareni studenti u Splitu

Nakon velikog otvaranja menze u središtu Splita krajem 2015. godine, u siječnju studentima i dalje tamo nije posluživana hrana. Naime, dugo priželjkivano otvaranje menze Indeks u Svačićevoj ulici, trebao je splitskim studentima biti svojevrsni božićni poklon, koji će konzumirati povratkom u fakultetske klupe u 2016. Ipak kratko je trajalo veselje. 

– Poštovani kolegice i kolege,

budući korisnici restorana „Indeks“ u centru grada, obavještavamo vas da restoran „Indeks“ ne možemo otvoriti za studente, zbog specifičnosti situacije, dok formalno ne dobijemo papire tj. Uporabnu dozvolu, a za koju smo ispunili sve potrebne uvjete. Vjerujemo da bismo dozvolu mogli dobiti tijekom ovog tjedna pa vas molimo za još malo strpljenja, stajalo je tada na stranicama splitskog SC-a. 

U cjelokupni slučaj uplela se i mladež HSLS-a koja se zalagala za otvorenje ove jedine menze u centru grada.

Na splitskom kampusu otvorena menza s 400 sjedećih mjesta

I dok se u centru Splita vode prviranja oko otvorenja menze, na kampusu Dr. Fanje Tuđmana u rujnu je otvorena menza s 400 sjedećih mjesta. Menza je ‘teška’ 7,2 milijuna kuna financiranim iz sredstava Studentskog centra te iz proračuna MZO-a, a prostire se na čak 1.500 četvornih metara. Za moderan dizajn nove menze pobrinuli su se arhitekti Emil Šverko i Neno Kezić, isti arhitektonski duo koji je zaslužan za cijelu zgradu Studentskom doma. Cijelom menzom prevladava industrijski dizajn s modernističkim betonskim stupovima i crnim zidovima koji odvajaju blagajnu od mjesta za objedovanje.

Čakovečki bistro

Burna je godina i za čakovečke studente. Nakon što su medijski istupili kako nemaju menze i mogućnosti da negdje u gradu iskoriste pravo oko subvencionirane prehrane, studentima u Čakovcu omogućena je podjela hrane u suradnji sa Studentskim centrom Varaždin. 

Vrlo brzo nakon toga, u studenome studenti su konačno dobili i svoj bistro. U suradnji s varaždinskim Studentskim centrom, omogućena je subvencionirana dostava hrane na čakovečku adresu, a radno vrijeme bistroa napokon je prilagođeno svim studentima.

I dok su ranije studenti u Čakovcu imali menzu koju zbog velike udaljenosti nisu stigli koristiti, sada im je napokon omogućeno da od ponedjeljka do petka mogu jesti u vremenu od 8:00 do 20:00 sati te subotom od 10:00 do 14:00 sati i nedjeljom od 11:00 do 14:00 sati. Također, osim prehrane koja je propisana od strane nadležnog Ministarstva, studentima je omogućena i traka s brzom prehranom te topli i hladni napitci. U liniju za čuvanje i podjelu tople hrane utrošeno je 200 tisuća kuna, a u roku od tri tjedna opremljen je cjelokupni prostor u prizemlju Učiteljskog fakulteta.

Koprivnički studenti izborili subvencioniranu prehranu

Definitivno najžustriju godinu oko dobivanja menze imali su koprivnički studenti. I dok njihova sastavnica u Varaždinu od 2005. godine ima studentski dom, a od 2014. godine i menzu, u Koprivnici već dvije godine nikako da se riješi slučaj studentske prehrane. Studentima su već dozlogrdila obećanja Ministarstva pa su medijskim istupima pokušavali izboriti da se čuje i njihov glas. 

Činilo se kako stvari idu nabolje kad je Podravka d. d. objavila da vrata svog restorana otvara studentima. No sreća je bila kratkog vijeka. Nakon otvorenja, 7. prosinca, gotovo polovica studenata nije koristila mogućnost subvencionirane prehrane, zbog čega je 52 % hrane bačeno, što je bio okidač za to da se menza zatvori već 18. prosinca. Kao najčešći razlog neodlaska studenata u studentski restoran navodilo se ograničeno radno vrijeme (ručak od 12 do 14 sati, a večera od 17:30 do 20 sati).

Situacija se bitno promijenila u studenome kada je studentima omogućena prehrana u restoranu Ivana do kojeg studente svakodnevno prevozi autobus. Iako su nam u razgovoru kazali kako su zadovoljni novim rješenjem, menzu će moći korititi tek nekoliko dana u tjednu jer se raspored vožnje autobusa preklapa s predavanjima.