Pretraga

Oglasi varaju: Zbog ovakvih stvari nikad ne unajmljujte stan bez pregledavanja

A- A+

Mnogi studenti zaziru od stanovanja u domovima jer misle da neće moći učiti zbog buke, ne ostvare pravo na smještaj u domu ili jednostavno žele komociju koju im pruža stan. Kako se bliži početak akademske godine, a u tijeku su rujanski ispitni rokovi, sve ih se više baca u potragu za stanovima. No oglasi koje nađete na internetu ili drugim oglasnicima su dosta varljivi. Stoga provjerite zašto nikada ne smijete unajmiti stan bez da ga razgledate te gdje stanodavci najviše varaju.

Screenshot njuškalo.hr

Prilikom pregledavanja brojnih oglasa, u nadi da ćete pronaći idealan stan za najam, možete upasti u brojne zamke za koje se stanodavci nadaju da ne znate. Stoga je topla preporuka da nikada ne unajmljujete stan bez da ga sami, ili netko kome vjerujete, ne pregleda. S obzirom da studenti upravo o ovom razdoblju najintenzivnije tragaju za stanovima, pogledajte oko čega vlasnici stanova najčešće varaju u oglasima te što pokušavaju do zadnjega skriti.

Izdvojeni članak

Srpanj i prosinac najbolji za traženje studentskih stanova

Blizina tramvaja

Svaki, ali svako stanodavac će navesti u oglasu da se njihov stan nalazi u blizini tramvajske ili autobusne stanice. Pritom ta ‘blizina’ može značiti da s prozora gledate na stanicu, da vam je ispred ulaza ili, pak, kilometar udaljena. Stoga se nikada ne možete osloniti na pročitano u oglasu. Ako vam je izuzetno bitno da vam se stan nalazi u blizini tramvaja, onda biste se u svakom slučaju morali sami uvjeriti u tu blizinu.

Je li u zgradi ili kući

Budući da većina studenata izbjegava stanove u suterenu ili kući, vlasnici će vješto skrivati takve informacije jer im najčešće spuštaju slušalicu bez da se dogovore za razgledavanje. Ponekad će navesti da je stan na nekom katu bez da napišu da se ne radi o stambenoj zgradi, a ako ne želite živjeti u takvom okruženju, možete se dobro zeznuti.

Izdvojeni članak

Najčudniji stanodavci koje su sreli studenti po Hrvatskoj

Internetska veza

Pod internetskom vezom vlasnici stanova se često naprave ‘ludi’ pa vam kažu da ista postoji te na kraju ispadne da morate kupovati stick kako biste se priključili. Stoga vam je najbolje na licu mjesta tražiti od stanodavaca da vam pokažu gdje se nalazi priključak ili da se dogovorite te zajedno zovnete operatera koji će vam u najkraćem roku uvesti internet.

Visina režija

Kad se dogovorite za cijenu stanarine ili pronađete oglas na kojemu je naveden iznos vama prihvatljiv, veliku ulogu igraju režije. Rijetko koji vlasnik na upit koliko iznose režije u zimskim mjesecima daju istinit odgovor. Stoga telefonskim putem dogovorite da vam donesu uplatnice od prosinca ili siječnja kako biste se sami uvjerili. Vjerujte svatko čuva uplatnice nakon što se jednom opeče stanarima neplatišama te ih sigurno imaju spremljene po mjesecima.