Pretraga

Ono kad vas uhvati nostalgija za domom, a vi studirate kilometrima daleko

A- A+


Izdvojeni članak

Studiranje u Firenci: Menze su loše, ali Bolonja zaista funkcionira

Već je prošlo mjesec dana od početka nove akademske godine, a ako studirate u inozemstvu vjerojatno ste tamo otišli i ranije. Ono što vam se možda trenutno događa, jest nostalgija za domom. Možda vam nedostaje samo mamina kuhinja ili pak druženje s prijateljima, no bilo bi čudno da baš sve imate u stranoj zemlji.

Zbog toga vam donosimo par ideja kako se naviknuti na novu okolinu, a pritom ne žaliti za onom koju ste ostavili kod kuće.

Izdvojeni članak

Erasmus: Prilika koju Hrvatska ne smije propustiti

Ostanite u kontaktu i začinite to kreativnim idejama

Najlakša stvar koju možete napraviti da smanjite nostalgiju za domom i ljudima koje povezujete sa svime što ste ostavili, jest da ostanete u kontaktu s prijateljima i obitelji. Internet vam pruža dovoljno mogućnosti da razgovarate s dragim ljudima bez da to utječe na vaš skromni studentski budžet. Skype, Vooloo ili pak neki drugi servis omogućit će vam da uspostavite video- chat s prijateljima.

Tražite kreativni način kako ostati u kontaktu?

Uvijek možete biti staromodni i poslati razglednicu obitelji, a ako ste baš raspoloženi i imate vremena pismom možete obradovati neke od članova obitelji koji se baš i ne snalaze s modernom tehnologijom, recimo baku ili djeda.
Na ovaj način ćete dati do znanja da vam je stalo do obitelji, a osim toga vaša baka će imati suvenir koji će moći staviti na hladnjak.

Izdvojeni članak

Sarajevska studentska priča: Ćevapi, zima i besplatan faks

Nađite nove prijatelje

Cijela poanta studija u inozemstvu je upravo iskustvo druženja s ljudima iz različitih kultura. Zbog toga ne oklijevajte u traženju prijatelja, a ako slučajno po prirodi niste previše socijalni, sad to postanite.

Uključite se u kolektivne izlete ili pak kroz predavanja na fakultetu upoznajte nove ljude.
Ne zaboravite da su oni isto kao i vi na novom mjestu, stoga ste svi u jednakoj situaciji. To može biti samo još jedan razlog više za družbu.

Podsjetnici od kuće

Ne biste vjerovali koliko jedna fotografija ili omiljeni predmet koji ima značenje samo za vas može dobro doći u situaciji kad oko vas neće biti nitko dovoljno blizak kao vaši prijatelji ili obitelj.

Stoga ako ste zaboravili nešto, zamolite obitelj da vam pošalju onaj neki podsjetnik koji želite imati kad ste daleko od njih.

Upijte novu kulturu i izlazite

Iako su ove ideje dobrodošle za situacije kad zaista osjećate nostalgiju za nekim poznatim ulicima i  licima, ne zaboravite zašto ste tamo gdje jeste. Da upijate razne kulture kroz nova poznanstva i da što više učite, izlazite i zabavljate se.

Stoga umjesto da ste konstantno u kontaktu s prijateljima i obitelji , osigurajte si dan i vrijeme kad ćete popričati s njima. Dotad iskoristite sve što možete, da biste se doma vratili s mnogim pričama za vaše najdraže.