Pretraga

Otkazan ugovor kojim je DUUDI dao Filozofskom na korištenje prostore Fonda za privatizaciju

A- A+

Ministarstvo državne imovine raskinulo je ugovor kojim je 2015. Filozofskom fakultetu u Zagrebu dodijeljeno 1.500 m2 zgrade Fonda za privatizaciju na korištenje. Kako navode iz Ministarstva, ugovor je otkazan budući da FFZG navedene prostore nije ni koristio, a bili su potrebni za smještaj tijela državne uprave. Željko Holjevac, o.d. dekana Filozofskog kaže kako se trenutno vode pregovori o načinima i uvjetima sklapanja novog ugovora između Fakulteta i Ministarstva.

Prostor koji koristi FFZG u vlasništvu države foto: Google StreetView

Izdvojeni članak

Na splitskom Sveučilištu otvorene nove prostorije Kineziološkog fakulteta

Državni ured za upravljanje državnom imovinom je 13. listopada 2015. ustupio prostor od 1.500 m2 Filozofskom fakultetu u Zagrebu na adresi Ivana Lučića 6, preko puta zgrade faksa. Radi se o jednom dijelu zgrade Fonda za privatizaciju koji je ugovorom dodijeljen Filozofskom na korištenje, bez plaćanja naknade. Prostor je, kako kažu iz Ministarstva državne imovine, bio u vlasništvu Republike Hrvatske, a ugovorom o dodjeli određeno je da ga svaka strana može u bilo kojem trenutku raskinuti uz otkazni rok od 30 dana.

Premda je ugovor sklopljen u listopadu 2015., iz Ministarstva tvrde kako Filozofski fakultet prostore nije koristio ni u sljedećoj godini.

– Iako je Ugovor sklopljen u listopadu 2015. godine, Filozofski fakultet je preuzeo navedene prostore i stupio u njihov posjed tek nakon tri mjeseca od dana sklapanja Ugovora, odnosno u siječnju 2016. godine, a potom su navedeni prostori tijekom cijele iduće godine bili prazni, odnosno Filozofski fakultet ih nije koristio, poručili su nam iz Ministarstva državne imovine.

Izdvojeni članak

[FOTO] Ovaj se osječki fakultet od idućeg semestra seli u novu zgradu vrijednu 110 milijuna kuna

Dekan Holjevac: ‘Prema objašnjenju Ministarstva Filozofski fakultet trebao bi plaćati najam za korištenje prostora’

O raskidanju ugovora između Filozofskog fakulteta i Ministarstva državne imovine porazgovarali smo i s o. d. dekana Željkom Holjevcem koji nam je rekao da je ugovor raskinut jer je u njemu postojala odredba da se može otkazati i neovisno o tome jesu li se stekli uvjeti za njegovo otkazivanje.

– Objašnjenje je bilo da državna tijela plaćaju najam za korištenje prostora koji nije u državnom vlasništvu po tržišnoj cijeni pa bi i Filozofski fakultet, koji je u zgradi Fonda za privatizaciju dobio prostor u državnom vlasništvu na korištenje bez naknade, trebao plaćati sličan takav najam, bez obzira na to što je riječ o javnoj visokoškolskoj ustanovi koja se najvećim dijelom financira iz državnog proračuna, pojasnio je profesor Holjevac.

Ministarstvo navodi kako je ugovor, između ostalog, otkazan i zbog potrebe za smještaj tijela državne uprave u zgradama koje su u posjedu Republike Hrvatske, umjesto da plaćaju nepotreban najam.

– Kako postoji kontinuirana potreba za smještaj tijela državne uprave u prostore u vlasništvu Republike Hrvatske, umjesto da se prostori za tijela državne uprave uzimaju u zakup na tržištu i da se za njih plaća zakupnina, i kako Filozofski fakultet nije koristio navedene prostore od dana kada su mu dodijeljeni na korištenje, Ministarstvo državne imovine je otkazalo Ugovor o dodjeli na korištenje nekretnine, kazali su nam iz Ministarstva.

Izdvojeni članak

Malu dvoranu na TVZ-u krasi uradak jednog od naših najpoznatijih grafitera

U tijeku su pregovori o sklapanju novog ugovora, iz Ministarstva tvrde da je postignut dogovor

Budući da je ugovor o korištenju prostora zgrade otkazan, zanimalo nas je hoće li Filozofski fakultet imati kakvih poteškoća u obavljanju znanstveno-nastavne djelatnosti, što smo i upitali obnašatelja dužnosti dekana Željka Holjevca.

– Trenutno se vode pregovori s Ministarstvom državne imovine o uvjetima i načinu sklapanja novoga ugovora. Zasad još nisu do kraja usuglašeni ni dovoljno precizno definirani svi potrebni elementi. Zbog toga, u interesu znanstveno-nastavne djelatnosti i postizanja održivog rješenja za FFZG, nisam do daljnjega u mogućnosti detaljnije odgovoriti na Vaša pitanja, u razgovoru nam je istaknuo Holjevac.

Nekakav dogovor ipak je postignut, tvrdi Ministarstvo, te će Filozofski fakultet dobiti na korištenje prostore zgrade, a za jedan manji dio će plaćati najamninu.

– Na kraju je između Filozofskog fakulteta i Ministarstva državne imovine dogovoreno da Filozofski fakultet nastavi koristiti 500 m2 koje i trenutno koristi te da dobije u zakup još dodatnih 100 m2 prostora za ukupnu cijenu od 1 kn + PDV mjesečno, zaključili su iz Ministarstva.