Pretraga

Otkrijte zašto studenti često zaspu tijekom predavanja

A- A+

Nije rijedak slučaj da studenti utonu u duboki san dok im profesori drže predavanje iz određenog predmeta. Vjerojatno se to nekada dogodilo svima, ili ako niste tvrdo zaspali onda ste bar na kratko zaklopili oči. John Medina, autor knjige ‘Brain Rules’, otkrio je zašto do toga dolazi.

www.mnn.com

Svakom se studentu bar jednom dogodilo da zaspe ili mu se prispava na predavanju. Biti skoncentriran preko sat vremena i slušati što profesor govori nije uvijek jednostavan zadatak, pogotovo ako se radi o predavanjima u ranim jutarnjim, ili kasnim večernjim satima. Zašto se često dogodi da studenti zaspu tijekom predavanja odgovorio je John Medina, autor knjige Brain Rules‘.

Studentima koncentracija pada nakon 10 minuta pažnje, što je sasvim normalna i prirodna pojava. No, profesori imaju na raspolaganju rješenje pomoću kojega mogu produžiti vrijeme koncentriranosti svojih studenata. Kako Medina tvrdi, najveći problem kod predavanja na fakultetima je taj što sveučilišni profesori ne vode računa o procesu učenja kao ni o teoriji nastave.

Kao što gornji graf prikazuje, dobar profesor bi trebao svih 10 minuta uvesti neke varijacije u predavanju kako bi uspio vratiti ili zadobiti pažnju svojih studenata. Varijacija ima mnoštvo, a najlakše je prekinuti suhoparno predavanje postavljanje nekoliko pitanja svojim slušateljima.

Kako autor ‘Brain Rules’ navodi, ključno je tražiti angažman od studenata da bi ostali koncentrirani. Medina smatra da je najveći problem je taj što većina profesora na svojim predavanjima prakticira jednosmjernu komunikaciju zbog čega studenti gube fokus te mnogi od njih i zaspu.

Što se tiče same pospanosti, uz pasivno sjedenje i slušanje suhoparnog predavanja, istu mogu uzrokovati loša ventilacija i previsoka temperatura u predavaonicama, umor i naravno neispavanost zbog drugih kasnonoćnih aktivnosti, ali i konzumiranje veće količine hrane prije ulaska u prostoriju.