Pretraga

Palačinke za 4 kune: Studenti Farmacije organizatori slatkog humanitarnog događaja

A- A+

Hrpa palačinki za svega četiri kune, dobro društvo i još bolja glazba, zvuči kao idealna kombinacija za provesti predbožićni utorak. Naime, studenti Farmaceutsko biokemijskog fakulteta u Zagrebu već 19. put organiziraju Humanitarnu palačinkijadu u koju je u samim počecima bilo uključeno tek nekoliko studenata, članova Croatian Pharmaceutical Students’ Associationa, a danas imaju zavidan broj zainteresiranih studenata koji su pečenje blagdanskih palačinki pretvorili u pravu malu tradiciju. 

Izdvojeni članak

Ne brojite kalorije – pripremite si najukusnije američke palačinke

Na Fakultetu se organiziraju dvije takve slatke manifestacije – po ljeti i zimi te sav prikupljeni novac studenti doniraju onima kojima je to najpotrebnije. Kako nam je otkrila jedna od organizatorica Božićne humanitarne palačinkijade Elizabeta Paar, prošle su akademske godine novac donirali Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra te Udruzi Down-Zagreb, a ovogodišnji novac od palačinki namijenit će inicijativi ‘Hrabrice’, odnosno dijaliziranoj i transplatiranoj djeci. 

 Kako nam je otkrila Elizabeta, koncept Palačinkijade sastoji se u tome da studenti doniraju brašno, jaja, šećer, čokoladne namaze i marmelade. Zatim peku palačinke, kolače, torte, bezalkoholna pića koja se prodaju na Fakultetu po simboličnim cijenama.  

– Naravno, u prvom planu su palačinke čija se cijena kreće oko 3 do 4 kune, a naši posjetitelji obično uzimaju po tri palačinke za 10 kn. Na taj način i studenti i zaposlenici Fakulteta mogu napraviti odmak od svakodnevnih obaveza, pojesti nešto ukusno te pri tome učiniti dobro djelo. Upravo je glavni cilj Palačinkijade pomaganje onima kojima je to najpotrebnije, ali se naglasak ujedno stavlja na druženje i povezivanje studenata svih godina studija, otkriva nam Elizabeta koja dodaje kako u dogovoru s ostalim studentima naprave malo istraživanje kome će svake godine donirati novac. 

Osim studenata i svih koji će doći po svoju porciju najdražeg deserta, budući farmaceuti imati će i posebne goste na svom Fakultetu.

– Radi se o dijaliziranoj i transplantiranoj djeci koju smo odlučili ugostiti na našem Fakultetu kako bismo im približili nas farmaceute, kao vrlo pristupačne zdravstvene djelatnike, a ujedno pružili i malo zabave kroz različite ‘šarene pokuse’, ističe organizatorica.  

Svi oni koji se žele zasladiti omiljenim desertom i uz to zabaviti se uz dobru glazbu i iznenađenja, ne trebaju izdvojiti mnogo, a umjesto da džeparac za slasticu ostavite u jednoj od adventskih kućica, u dvorišnoj prostoriji Farmaceutsko biokemijskog fakulteta u utorak, 20. prosinca od 10:00 do 18:00 sati nudi vam se ukusna trpeza i u konačnici, vaš će novac biti itekako dobro iskorišten.