Pretraga

‘Patnje mladih studenata’ rješavaju strah od javnog izlaganja i djeluju na samopouzdanje

A- A+

Iako je vrijeme studiranja za mnoge najljepše razdoblje u životu, čijih se anegdota svi rado prisjećaju, nekima ono predstavlja određene poteškoće bilo da su one povezane sa stresom vezanim za ispite, promjenom okoline i prilagođavanjem u novom društvu ili pak strahom od javnog nastupa. Upravo zato, Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta u suradnji sa Psihološkim savjetovalištem i Centrom za kvalitetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, provodi program namijenjen podršci u studiranju i nošenju s akademskim stresom. 

Foto: srednja.hr, arhiva

Izdvojeni članak

Od sljedeće jeseni studij Sociologije i na Filozofskom u Osijeku

Kako bi se pomoglo studentima u razvoju vještina potrebnih za uspješnije i ugodnije studiranje, osječko Sveučilište organiziralo je program simpatičnog naziva ‘Patnje mladih studenata’. Ciljevi programa su podučiti studente vještinama i strategijama koje im mogu pomoći da uspješnije savladaju izazove studiranja, umanje stres i budu zadovoljniji tijekom studiranja, ali i općenito u životu. 

Cjelokupni program sastavljen je od šest različitih radionica u trajanju od 90 minuta, a zainteresirani studenti moći će odabrati određeni program za koji smatraju da im je potreban. Primjerice, na radionici asertivne komunikacije i samopouzdanja polaznici će naučiti kako iskreno i prikladno izražavati osjećaje, misli i potrebe, zauzimati se za vlastita prava, interese i želje te odbijati neopravdane zahtjeve bez nanošenja štete drugima, osjećaja krivnje i anksioznosti. 

Ako imate poteškoća s akademskom komunikacijom, na istoimenoj radionici poradit ćete na svojim komunikacijskim vještinama kako bi ih što uspješnije koristili u akademskom kontekstu. Osvijestit ćete važnost neverbalne komunikacije u neposrednoj komunikaciji s kolegama i profesorima te značaj paraverbalnih znakova komunikacije. 

Također, među raznovrsnim radionicama, studenti imaju priliku naučiti kako savladati anksioznost povezanu s ispitima, kako pravilno isplanirati vrijeme za učenje, kao i kako se oduprijeti konstantnom odgađanju učenja.  

‘Patnje mladih studenata’ održavat će se utorkom i četvrtkom u prostorijama Centra za kvalitetu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku od 16:00 do 17:30, odnosno od 13:00 do 14:30. Važno je da se studenti na vrijeme prijave putem maila ovisno o radionici koju žele upisati te kako bi na vrijeme osigurali svoje mjesto. 

Cjelokupni program, kao i kontakt mailove možete pronaći na službenim stranicama Sveučilišta u Osijeku.