Pretraga

Pobuna na Filozofskom: Studenti zbog školarina ustali protiv dekana Borasa

A- A+

Nakon što je prije par dana fakultetsko Vijeće Filozofskog fakulteta izglasalo uvođenje novog modela naplate školarina nastupio je potpuni kaos, a studenti su se pobunili protiv, kako oni kažu, samovolje dekana Damira Borasa. Kao posljedica toga sinoć je održan 182. plenum na kojem su izglasani delegati koji su danas tokom dana trebali pregovarati s dekanom. U slučaju neuspjeha postoji mogućnost i blokade fakulteta. Novi plenum je zakazan za večeras u 20 sati.

Gotovo četiri sata je sinoć trajala rasprava na plenumu Filozofskog fakulteta u Zagrebu na kojoj je tristotinjak studenata planiralo odgovor na izmjene uvjeta za plaćanje školarina donesenih na zadnjem Fakultetskom vijeću. Nakon iscrpljujuće rasprave izglasani su delegati koji će danas pregovarati s dekanom Damirom Borasom i tražiti povratak starog modela. Razgovaralo se i o organizaciji nove blokade fakulteta ukoliko odgovor dekana ne bude zadovoljavajući.


Izdvojeni članak

Na FFZG-u produženi vikend – zbog štednje energije!

Kaos u referadi

Odluka o uvođenju novog modela plaćanja školarina koju je donijelo 24. listopada fakultetsko Vijeće FFZG-a uzrokovalo je kaos na tom fakultetu prilikom upisa u novu studijsku godinu.
Naime, suspendiran je model po kojem su svi studenti sa skupljenih 55 ili više ECTS bodova bili oslobođeni plaćanja upisa u idućoj akademskoj godini. Stari model je zamjenjen novim koji propisuje da se svaki upisani, a nepoloženi bod plaća 120 kuna bez obzira na položeni uvjet od spomenutih 55 bodova. Ova je odluka pogodila 80 posto studenata.

Da stvar bude gora odluka je donesena u trenucima kad se dio studenata već upisao, a ostatak je tek čekao da im se udari pečat u indeks. Tako se događalo da studenti s istim brojem ECTS bodova u razmaku od dva dana imaju potpuno različite uvjete upisa na višu godinu.
O neredu koji vlada u upravi i administraciji Filozofskog fakulteta dovoljno govori činjenica da su pojedini studenti koji su već upisani po starom modelu pozivani da retroaktivno uplate godinu.

Razlike između starog i novog modela

Studenti koji su ostvarili 55 ili više ECTS bodova nisu trebali plaćati ništa, a oni koji su ostvarili između 30 i 55 bodova su trebali platiti 120 kuna svaki bod do 60 ECTS-a. Studenti koji nisu skupili ni 30 bodova trebali su platiti punu školarinu od 6 tisuća na preddiplomskom i 4 tisuće kuna na diplomskom studiju.

‘Logika ne stanuje u dekanatu’

Studenti su vrlo brzo shvatili da je vrag odnio šalu te su sazvali plenum kako bi dogovorili reakciju na ovakav potez. Nezadovoljstvo su iskazali načinom na koji je sama odluka donesena. Naime, spekulira se da je dekan Boras između sjednica Vijeća održanih 27. rujna i 24. listopada promijenio mišljenje o modelu participacije, ali i naknadno izmjenio zapisnik prve sjednice te tako izigrao studente.
S obzirom na razvoj događaja povuklo se pitanje verifikacije spornog zapisnika.

– Iako se zapisnik sjednice od 27. rujna morao potpisati na prvoj sljedećoj do toga nije došlo jer zapisnik nije donesen, ustvrdio je jedan od delegata plenuma koji sudjeluje u fakultetskom Vijeću.
Studenti su financijsku zamku dekanata povezali i sa spekulacijama o 600 tisuća kuna koliko je navodno fakultet u plusu i od čega će se navodno dijeliti bonusi profesorima.
– Nemam ništa protiv toga da naši profesori dobiju bonuse, ali nema logike da se novac prikupi tako da se reketari studente. Boras se ponaša kao da smo mu mi bankomat, ustvrdila je uzrujano jedna studentica.

– Logika, već je poznato, ne stanuje u dekanatu, šeretski je zaključio jedan od sudionika rasprave i zaradio gromoglasan pljesak.

Studentski zahtjevi

Studenti će danas od dekana Borasa zahtijevati da otkaže model studentskih participacija koji je potvrđen na sjednici 24. listopada. Tražit će od dekana da im omogući da ne plaćaju ponovni upis odslušanih nepoloženih ispita. Također, zahtijevaju da oni koji imaju prikupljeno više od 55 ETCS bodova ne moraju plaćati upisninu te da se odluka o maksimalnoj upisnini ne provodi od ove godine. U slučaju negativnog odgovora i stupanja u blokadu studenti će ponovno zahtijevati besplatno obrazovanje od kojeg nikada nisu ni odustali.

Pritisak na dekana i planovi za blokadu

Nakon višesatnog iznošenja problema u posljednjoj fazi 182. plenuma se pristupilo raspravi o taktici kojom će se boriti za povratak na stari model. Prijedlozi su sezali od ugovaranja sastanka s dekanom na kojem bi se vršio pritisak na njega, preko blokade fakulteta sve do kolektivne tužbe koju bi studenti podnijeli protiv fakulteta.

Naposlijetku je izglasano pet delegata koji su jutros trebali zahtjeve studenata iznijeti dekanu te da će se dijeljenjem letaka pred referadom raditi na bojkotu upisa.
Dogovoreno je da će se potražiti savjetovanje pravnika no da se tužba neće podnositi. Danas u 20 sati je dogovoren novi plenum na kojem će se, ukoliko odgovor dekana ne bude zadovoljavajući, raspravljati o osnivanju radne skupine koja će pripremati blokadu. Za termine za početak blokade spominjani su 5. i 14. studenoga.