Pretraga

Poznati rezultati uvijek kontroverznog Natječaja za studentske programe u 2016. godini

A- A+

Povjerenstvo uvijek kontroverznog natječaja Studentskog Zbora Sveučilišta u Zagrebu za dodjelu sredstava studentskim programima u 2016. upravo je predložio nagrađene, a ukupno će se podijeliti više od milijun kuna. Riječ je o natječaju koji je u najboljim godinama imao budžet od pet milijuna kuna, a oko njega se uvijek vodi žestoko lobiranje među članovima koji odlučuju o dodjeli sredstava. Povjerenstvo za evaluaciju studentskih programa u sastavu profesora i studenata koji su i članovi Predsjedništva Sveučilišnog zbora je izradilo Prijedlog raspodjele financijskih sredstava, a najviše su dobile ‘ijade’ i udruga koja već surađuje sa Studentskim zborom.

Arhva: srednja.hr

Izdvojeni članak

Prijavite se na natječaj za financiranje studentskih projekata u 2016. godini

Podsjećamo, Studentski zbor je na sjednici održanoj 31. ožujka donio odluku o raspisivanju Natječaja za sufinanciranje studentskih programa u 2016. godini. Natječaj je bio otvoren od 1. do 15. travnja 2016.

Najviše dobili fakulteti s kojih dolaze studenti iz Povjerenstva

Sufinanciraju se programi u kategorijama kulturna zbivanja, međunarodna suradnja, studentski mediji, stručni programi i športske aktivnosti. Ukupan budžet kojime je Zbor raspolagao bio je 1.051.451,71 kuna.

Najviša su sredstva Prijedlogom raspodjele financijskih sredstava namijenjenih za financiranje studentskih programa izdvojena za kategoriju stručnih programa, gotovo 390.000 kuna. Najveće iznenađenje je uvijek siguran dobitnik ‘V. Studentsko hodočašće u Mariju Bistricu’ koje je tražilo 45.000 kuna, a nije dobilo ništa zbog neispravne dokumentacije.

Najveću svotu od 33.300 kuna dobili su Elektrijada FER-a i Croatian Student Summit Cross 13 s iznosom od 33.290 kuna, u kategoriji međunarodne suradnje. Posljednje navedeni projekt je prijavljen s Medicinskog fakulteta od kuda i dolazi član povjerenstva Sandro Gašpar.

Značajan iznos, točno 24.350 kuna, Zbor je izdvojio za programski razvoj portala Studentski.hr, u kategoriji studentskih medija, a sve pod napomenom ‘Promotivni materijali’. Inače, navedena web stranica iza koje stoji udruga ‘Studentski informativni kutak’ već usko surađuje sa Studentskim zborom u organizaciji SCool Festa koji se prošle godine odvijao u prostorima SC-a, a ove godine na više lokacija. Sljedeći medij prema dodijeljenim financijskim nagradama je ‘Moj kamen’ sa 6.000 kuna oko kojeg su se prethodnih godina o kamen lomila mnoga koplja.

Primatijadi PMF-a dodijeljeno je 30.950 kuna što je najviši dodijeljeni iznos u kategoriji stručnih programa, a moramo istaknuti kako je predsjednik Studentskog zbora i član Povjerenstva ujedno i student PMF-a Petar Labrović. Na službenim stranicama Primatijade stoji kako je jedan od pokrovitelj Ured predsjednice, a na fotografijama se nalazi i bivši predsjednik Ivo Josipović. Humanijada 2016 MEF-a dobit će 31.200 kuna, a Humanijada VEF-a oko 25 tisuća kuna, obje u kategoriji sporta. Prethodne ‘ijade’ bile svrstane u kategoriju međunarodne suradnje, a kako je prema pregledu događaja riječ o sličnim projektima povezivanja studenata istog studija na različitim Sveučilištima, nije posve jasno kako se nalaze u različitim kategorijama.

Napomenimo i da u rezultatima natječaja nije transparentno navedeno koja udruga ili pojedinac su dobili novce, nego je označeno samo U/P/SZ, što označava Udrugu, Pojedinca ili Studentski zbor neke sastavnice Sveučilišta.

Izdvojeni članak

Studentski izbori u Zagrebu: Kaos, prijevare i kršenje izborne šutnje

Rok žalbi do 10. svibnja u 12 sati

Ostatak prijedloga raspodjele možete pronaći u nastavku, a sastav Povjerenstva bio je prof.dr.sc. Nevenka Čavlek(EFZG), prof. dr.sc. Zvonimir Guzović(FSB), prof.dr.sc. Damir Knjaz(KIF), Matej Boras(RGN), Sandro Gašpar(MEF), Petar Labrović(PMF) i Mate Vukšić(FPZG).

Rok za žalbe na Prijedlog raspodjele je do utorka 10. svibnja 2016. g. do 12:00 sati, a mogu se poslati na mail adresu [email protected]. Važno je naznačiti naziv programa na koji je žalba podnesena. Žalbe poslane izvan žalbenog roka neće se uzimati u obzir.

Ako dobitnici smatraju da dodijeljena sredstva neće moći utrošiti ili realizirati prijavljeni program, Studentski zbor moli da ih se o tome također obavijesti u žalbenom roku.

Rezultati natječaja dodjele sredstava za studentske udruge by srednja.hr