Pretraga

Poznato koliko je Sokol Marić Filozofskom fakultetu naplatio zaštitu od terorizma

A- A+

U rujnu prošle godine Senat Sveučilišta u Zagrebu raspustio je Studentski zbor Filozofskog fakulteta, zbog nepravilnosti do kojih je došlo na izborima održanima 538 dana prije tog raspuštanja. Studenti su svoje stavove o stanju na fakultetu razmjenjivali putem Plenuma, a u jednom trenutku uskraćen im je pristup prostoriji u kojoj su se inače okupljali. Razriješeni dekan FFZG-a Vlatko Previšić tih je dana u rujnu angažirao i zaštitarsku službu Sokol Marić, čije su usluge Fakultet koštale 36.294 kune.

foto| Ivan Božić/srednja.hr

Nakon što je razriješeni dekan Filozofskog fakulteta, Vlatko Previšić angažirao privatnu zaštitarsku tvrtku Sokol Marić, nad glavama studenata FFZG-a pojavili su se upitnici. Zaštitari su viđeni kako patroliraju i skidaju plakate najave novih Plenuma, ali nikome zapravo nije bilo jasno koja je točno bila njihova uloga. Ubrzo je na ta pitanja gostujući na javnoj televiziji odgovorio sam Previšić.

Izdvojeni članak

Previšić uzvraća udarac: Zaštitari su tu zbog prijetnje blokadom

– Zaštitari na Zagrebačkom sveučilištu nisu prvi puta, i sada stoje na nekim fakultetima stalno uz ostale službe. Zaštitari na FFZG-u ne kontroliraju ljude koji ulaze u knjižnicu. Oni su tamo da štite prostor i zgradu od mogućih ekscesa. U vremenu u kojemu živimo, mogući su ekscesi, čak i terorizam. Ja moram štititi zgradu od nepoželjnih ekscesa. Povezano je da su se pojavili zaštitari nakon raspuštanja studentskog zbora, kazao je u HRT-ovoj emisiji Otvoreno 22. rujna 2016. Previšić.

Ta zaštita Filozofskog od nepoželjnih ekscesa i terorizma, naravno, nije bila besplatna. Nekoliko dana zaštitarskih usluga tvrtka Sokol Marić fakultetu je naplatila 36.294 kune s PDV-om, kazao nam je novi prodekan za poslovanje FFZG-a, Mateusz-Milan Stanojević. Ugovor sa spomenutom tvrtkom, kako doznajemo, raskinut je tek nedavno.

– Ugovor je raskinut 19.10.2017. jer je sklopljen na neodređeno vrijeme, a tek tada smo kao članovi nove uprave koja je stupila na dužnost 1.10.2017. (prvi radni dan – ponedjeljak 2.10.2017.) saznali za njegovo postojanje. Svota je isplaćena jednokratno. Druge isplate nisam našao, kazao nam je prodekan Stanojević.

Dodaje za kraj, prema njihovim saznanjima, usluge zaštitarske tvrtke uopće nisu korištene nakon rujna 2016. godine.