Pretraga

Profesori će moći raditi i do stote godine!

A- A+


Izdvojeni članak

‘Hej ministre, ovo je tek početak’, poručuje profesor štrajkaš

Ukoliko na svom fakultetu imate profesora koji ima iznad 65 godina i iznimno je dobar predavač, a dvorane puni iako mu predavanja nisu obvezna, on ipak neće morati u mirovinu zbog starosti. Naime po novom Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju o kojem će se raspravljati za dva tjedna, svi profesori koji zadovoljavaju kriterije izvrsnosti moći će ostati predavati na faksu, bez obzira na godine.

Prijedlog Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju konačno bi kroz dva tjedna trebao ugledati svjetlo dana. To je dobra vijest za sve profesore koji vole i žele predavati, ali i za studente koji ih žele slušati. Starost više neće biti kriterij odlaska u mirovinu, već će profesori moći nesmetano obavljati svoju akademsku dužnost dok god svoj posao dobro obavljaju.

Profesori će na fakultetima ostajati po kriterijima Nacionalnog vijeća, odnosno kriterijima izvrsnosti, piše vecernji.hr. Dobra vijest je da će unatoč ovim novostima na fakultetima svejedno biti mjesta za mlade akademike. Udio profesora koji mogu raditi iako su prešli 65. godinu starosti ne bi smio biti veći od 3,5 posto u udjelu zaposlenih na faksu.
Ovaj prijedlog već je usuglašen, no na nadolazećoj raspravi mogla bi se prihvatiti eventualna dodatna rješenja.

Osim ovih novosti dekani fakulteta moći će se smjenjivati brže i efikasnije. Tako će Upravno vijeće dobiti veće ovlasti za smjenu dekana koji rade protuzakonito ili pak stvaraju neke druge probleme.