Pretraga

Pronašao mladićevu osobnu kod studentskog doma pa ga ucjenjivao i tražio novčanu naknadu

A- A+

U Facebook grupi Studentskog doma Stjepan Radić sinoć je osvanula nevjerojatna objava. Student Mateo, koji je u blizini doma izgubio osobnu iskaznicu, objavio je prepisku između njega i drugog kolege koji ju je pronašao. No, umjesto da mu pronađenu osobnu iskaznicu i vrati, ovaj je od njega tražio novčanu naknadu. Nakon što mu je Mateo ponudio ‘nešto simbolično’, ovaj je odbio ponudu i rekao kako će osobnu vratiti gdje ju je i našao.

Osobne iskaznice | Foto: srednja.hr

Mnogima se dogodilo da izgube osobnu iskaznicu ili ju negdje nehotice zaborave, no student i stanovik doma na Savi Mateo doživio je poprilično jedinstvenu situaciju. Izgubio je svoju osobnu u blizi Studentskog doma, a kad je na domskoj Facebook grupi zamolio pronalazača da mu je vrati, nije ni sanjao što će se dogoditi.

Prijetio da će osobnu vratiti gdje ju je našao, osim ako ne dobije naknadu

Nakon objave, Mateu je stigao zahtjev za prijateljstvo od mladića (podaci poznati redakciji) kojemu je odlučio poslati poruku. Mladić mu je rekao kako mu je pronašao osobnu iskaznicu, no umjesto da mu je samo vrati, upitao ga je ‘koliko daš’. Tada mu je Mateo ponudio ‘simboličnu donaciju’ s obzirom na to da je student, no mladića to nije zanimalo već je samo utvrdi da će u tom slučaju osobnu vratiti gdje ju je pronašao.

Prepiska Matea i mladića koji mu je pronašao osobnu | Foto: Screenshot

Na svojem profilu istaknuo da je zaposlenik Ministarstva turizma, no Ministarstvo nam je to demantiralo

Mladić koji je pronašao osobnu, a potom ucijenjivao i tražio novčanu naknadu na svojem se Facebook profilu predstavio kao zaposlenik Ministarstva turizma. Kontaktirali smo Ministarstvo te ih upitali radi li za njih netko s tim imenom i prezimenom, a oni su demantirali mladićevu priču.

Mladiću smo se potom odlučili javiti i upitati ga zašto se lažno predstavlja, a on nam je odgovorio da je radio za Ministarstvo, ali mu je ugovor taman istekao. Dodatno smo ga upitali zna li da je krađa osobnih dokumenata kažnjivo djelo, no kaže da nije on jedini odgovoran. U nastavku prepiske čak se pokušao narugati s autorom ovih redaka i portalom Srednja.hr.

Naša prepiska s mladićem koji je pronašao osobnu | Foto: Screenshot

Student je sve odlučio prijaviti policiji

Nakon cijele zavrzlame, Mateo je odlučio otići na policiju i prijaviti da je izgubio osobnu iskaznicu. No, policijski službenici uputili su ga da, s obzirom da zna u čijem je posjedu njegov dokument, prijavi krađu.

– Otišao sam na policiju prijaviti da sam izgubio osobnu, ali su me uputili baš da prijavim krađu zbog mogućih malverzacija koje netko može napraviti s mojom osobnom iskaznicom, npr. potpisati ugovor ili nešto, rekao nam je Mateo.