Pretraga

Prorektor Ante Čović tijekom blokade FFZG-a: Studenti su mi vratili vjeru u čovjeka

A- A+

U ponedjeljak 20.3. će se na parkiralištu iza glavne zgrade Hrvatskih studija održati prvi Studentski sabor, po svojoj formi sličan plenumu, a na kojem će studenti odlučivati o blokadi nastave na Hrvatskim studijima. Studentski sabor održava se nakon izglasavanja nulte upisne kvote za studij filozofije na HS-u na ovotjednoj sjednici Senata, a danas se priopćenjem oglasio i pročelnik HS-a Mario Grčević.

foto: Marko Matijević|srednja.hr

Grčević se u priopćenju osvrnuo na sutrašnje održavanje Studentskog sabora te najavio kako se radi o radnom danu te da će se nastava normalno održati. Isto tako, zamolio je sudionike najavljenog Studentskog sabora da svoje prigovore, nezadovoljstvo i upite artikuliraju na način primjeren akademskoj zajednici te da ne podrže u ponedjeljak one koji žele ometanjem blokirati nastavu.

– Blokada nastave nije i ne može biti “nenasilno i demokratsko djelovanje”. Nemojte nasjedati na manipulacije u kojima pojedinci svoje vlastite interese skrivaju iza interesa studenata ili institucije, poručio je u priopćenju Grčević, a kazao je i da je u subotu, na inicijativu Studentskog zbora Hrvatskih studija, održan sastanak u Rektoratu, na kojem su sudjelovali rektor Boras, prorektor Čović, studentski predstavnici HS-a, kao i Grčević. Sastanak je održan povodom odluke Senata o upisnim kvotama na Hrvatskim studijima.

Na sastanku kojeg je inicirao Studentski zbor Hrvatskih studija je dogovoren još jedan sastanak – rektora Borasa s predstavnicima studentskih udruga koje su aktivne na Hrvatskim studijima i s članovima Studentskog zbora. Sastanak je zakazan za utorak u 12 sati, a u Grčevićevu priopćenju stoji da će se razmotriti prigovori studenata na odluku Senata o upisnim kvotama na HS-u. Iz inicijative Studenti govore pozivaju rektora, prorektora i pročelnika na Studentski sabor te kako niti jedna udruga nije pitana za vrijeme i mjesto sastanka.

Sutra glasovanje o blokadi nastave na Hrvatskim studijima; profesori idu u štrajk

No, sastanku u utorak prethodit će sutrašnji Studentski sabor u organizaciji inicijative ‘Studenti govore’ s HS-a. U pozivu na Sabor, kažu da se okupljaju kako bi u što većem broju raspravili trenutačnu situaciju na Hrvatskim studijima.

– Budući da se djelovanje u institucionalnim okvirima pokazalo kao neučinkovito, mi kao Udruženje udruga Hrvatskih studija Studenti govore tražimo vašu podršku za BLOKADU NASTAVE. Ako se blokada izglasa odmah krećemo u njenu realizaciju, stoji u pozivu.

Spomenimo kako su večeras iz inicijative ‘Studenti govore’ izvijestili i o tome da je na Sindikalnoj podružnici Hrvatskih studija izglasan štrajk profesora s četiriju odjela. Dodaju kako se sutra čeka odluka sindikalne središnjice o štrajku.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Damir Boras na plenumu: Ovo je časni skup

Boras 2009. podržavao blokadu kao metodu studentskog pritiska

S obzirom na izvjesnu blokadu i štrajk na Hrvatskim studijima, podsjetimo i na stavove rektora Borasa i prorektora Čovića o blokadi kao metodi studentskog pritiska. Tijekom blokade Filozofskog fakulteta u travnju 2009. godine, održana je izvanredna sjednica Fakultetskog vijeća FF-a, kojoj su prisustvovali i profesor Damir Boras, tada prodekan za znanost i međunarodnu suradnju FF-a, i profesor Ante Čović.

Kao što smo već pisali, tada prodekan Boras, tijekom plenumske blokade Filozofskog, svim je srcem bio uz studente i aktivno je sudjelovao na plenumu. Tako je na plenumu izjavio da se radi o časnom skupu te da studenti imaju pravo na prosvjed. Štoviše, na spomenutoj sjednici Fakultetskog vijeća izjavio je da se metoda ne može razdvojiti od cilja.

Izdvojeni članak
rektorat sveučilište u zagrebu

Sveučilište u Zagrebu ukinulo najbolji studij filozofije po kriteriju citiranosti profesora

Prorektor Čović tijekom blokade zahvalio studentima jer su mu vratili vjeru u čovjeka

Prorektor Čović, danas i član privremenog Znanstveno-nastavnog vijeća Hrvatskih studija, na sjednici Fakultetskog vijeća FF-a 2009. bio je iznimno srčan u pohvalama studentima za metodu pritiska koju su izabrali u tom trenutku.

– Dr. sc. A. Čović zahvalio je studentima jer su mu vratili vjeru u čovjeka. (…) Smatra da je najveća opasnost u raspravi razdvajanje cilja i metode, stoji u zapisniku sjednice.

Štoviše, upravo je Čović tijekom sjednice predložio zaključke Vijeća u pogledu tadašnje situacije na Filozofskom. Tako je predložio da Vijeće podrži cilj, odnosno, zahtjev nezavisne studentske inicijative za pravo na besplatno obrazovanje i metodu (op.a. blokadu) kojom je ta akcija provedena. Predložio je i da Vijeće treba odati priznanje studentima, zbog načina na koji je cijela akcija organizirana i provedena, i to zbog dobre osmišljenosti, nenasilnosti i demokratičnosti. Vijeće je njegove prijedloge usvojilo.

Tada u poziciji profesora na Filozofskom fakultetu, Boras i Čović podržavali su blokadu kao metodu studentskog pritiska. Ako sutra na Hrvatskim studijima blokada bude izglasana, pitanje je hoće li se rektor i prorektor Čović i ovaj put prikloniti blokadi kao prikladnoj metodi.