Pretraga

Prorektor Čović govorio pred studentima za koje uopće nije htio da budu studenti

A- A+

U ponedjeljak je održan sastanak uprave Hrvatskih studija s brucošima u vezi postupka reakreditacije i situacije u kojoj se nalazi institucija. Među okupljenih 30-ak studenata, mahom brucoša filozofije koji su tu ostali nakon obveznog predavanja, govorio je i prorektor Ante Čović. Čović je jedna od ključnih osoba po pitanju Hrvatskih studija, a kao prorektor član je i užeg Rektorskog kolegija. Onog Kolegija koji je u ožujku ove godine izglasao ukidanje studija filozofije, odnosno predvidio 0 upisnih mjesta za ovogodišnje brucoše tog smjera. Tako je, ironično, Čović u ponedjeljak održao govor pred studentima za koje uopće nije htio da budu studenti jer im je planirao ukinuti studij na kojem danas, zaslugom nekih drugih, ipak studiraju.

Foto: Šveučilišne švinjarije

Izdvojeni članak

Sveučilište Borasa i Čovića na korak do uspjeha: Za manje od 3 mjeseca Hrvatski studiji više neće postojati

O Hrvatskim studijima puno smo pisali posljednjih godinu dana. Nažalost, ne i u tako pozitivnom svjetlu, s obzirom na postojano artikulirano nezadovoljstvo njihovih studenata i zaposlenika. Kao antagonist cijele priče, često se tu našao prorektor Ante Čović. Čović je bio predsjednik Odbora koji je odlučivao o pitanjima sudbine HS-a, a kao prorektor je predlagao i zalagao se za niz kontroverznih odluka. Bez obzira na to, uprava Hrvatskih studija pozvala ga je u ponedjeljak da se obrati studentima povodom završetka postupka reakreditacije, ne videći u tome ništa sporno.

Čović govorio pred brucošima filozofije čiji je studij htio ukinuti

Prorektor Čović, osoba koja je najzaslužnija za stanje u kojem se trenutno nalaze Hrvatski studiji, u ponedjeljak se obratio studentima tog faksa. Na sadržaj njegovog govora neću se previše osvrtati jer u ovom kontekstu postoji nešto puno važnije. A to je sama ideja da Čović održi govor pred studentima, koja na svoj poseban način vrišti ironijom i sramom.

Sastanak se održao u ponedjeljak u 18 sati, a odazvalo se 30-ak studenata. Većinom su to bili brucoši filozofije, koji su u istoj dvorani pola sata prije toga slušali jedan od obveznih filozofskih kolegija. Baš njima, brucošima filozofije obratio se prorektor Čović. Za one koji ne znaju, Čović je kao prorektor član užeg Rektorskog kolegija.

Izdvojeni članak
rektorat sveučilište u zagrebu

Sveučilište u Zagrebu ukinulo najbolji studij filozofije po kriteriju citiranosti profesora

Baš taj kolegij u ožujku je ove godine došao na ideju da Senatu predloži ukidanje studija filozofije na Hrvatskim studijima. Odnosno, sastavio je prijedlog o nultim upisnim kvotama za brucoše. Baš za te brucoše kojim se obraćao ovaj ponedjeljak, Čović nije htio čuti. Nije htio da budu studenti, njihov je studij, pod izlikom ‘tripliciranja’ htio ukinuti, a prije par dana našao je za shodno obratiti im se i objasniti kako Hrvatski studiji idu naprijed i neće biti ukinuti. Nevjerojatno, za one koji znaju sve ove informacije. S druge strane, brucoši ni s čim od ovog nisu nužno bili upoznati.

Netko se ipak zalagao da ove godine imamo brucoše filozofije

Čović je u svojemu govoru, između ostalog, napomenuo da postoje studenti koji pišu protiv Hrvatskih studija. Slobodno ću pretpostaviti – govorio je o ‘meni i mojima’, kako to vole istaknuti i sveučilištarci iz Universitasa. Međutim, zaboravio je jednu jako bitnu činjenicu.

Vratimo se na brucoše i ukidanje filozofije. Čovićev, odnosno prijedlog Rektorskog kolegija o ukidanju filozofije prošao je Senat u ožujku i filozofija je ukinuta. Baš tada, studenti Hrvatskih studija organizirali su se u Studentski sabor, započeli dvotjednu blokadu nastave što je na koncu rezultiralo vraćanjem kvota za brucoše filozofije.

Kad im je već pojasnio kako postoje studenti koji pišu protiv HS-a, mogao je biti dovoljno korektan da im spomene kako oni (op. a. brucoši filozofije) baš imaju priliku biti tu, slušati ga i biti studenti, upravo zbog kolega koji su se za njihove interese proteklu godinu borili. Ipak se netko zalagao da i ove godine HS ima brucoše filozofije pa čak i za to da imaju priliku slušati odabrana poglavlja istine Ante Čovića. Pretpostavit ću da je Čović to htio spomenuti, ali je zaboravio obzirom na brojne poslove, funkcije, povjerenstva, sastanke, sjednice, govore, koje mora odraditi, kojima mora prisustvovati – koje mora održati.

*Autor ovog teksta član je Studentskog zbora Hrvatskih studija. Komentar je stav autora.