Pretraga

Prorektoru Čoviću 2011. dodijeljen novac za doktorski studij koji još uvijek ne postoji

A- A+

Prorektor Ante Čović 2011. godine dobio je 250.000 kn za razvijanje centra izvrsnosti i doktorskog studija integrativne bioetike. Premda znanstveni centar izvrsnosti postoji, do današnjeg dana doktorski studij nije pokrenut, što su nam potvrdili i iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Unatoč našim višestrukim upitima, prorektor Čović nije nam odgovorio u kojoj fazi je projekt. Senat Sveučilišta ove je godine osnovao Sveučilišni centar za integrativnu bioetiku, kako ističe imenovani voditelj Hrvoje Jurić, baš i zbog toga da se pokrene spomenuti doktorski studij.

Izdvojeni članak

Rektor se pravi lud, tvrdi da ne zna ništa o ukidanju filozofije na Hrvatskim studijima

Senat Sveučilišta je na svojoj sjednici 8. studenoga 2011. donio Odluku o raspodjeli sredstava iz Fonda za razvoj Sveučilišta. Među 72 projekta koji su odabrani za financiranje, našao se i projekt prof. dr. sc. Ante Čovića pod nazivom ‘Integrativna bioetika: razvijanje centra izvrsnosti i doktorskog studija na Sveučilištu u Zagrebu’ za koji je ukupno dobio 250.000 kuna. Predlagači projekta bili su Filozofski i Pravni fakultet. Sve projekte odobrene za financiranje možete vidjeti u tablici.

Izdvojeni članak

Rektor Boras i prorektor Čović bacili bijeli ručnik pred studente: Vraća se filozofija

Prema podacima koje smo prikupili, ZCI za integrativnu bioetiku je zaista uspostavljen i to pod vodstvom profesora Čovića. No, kako stoji u nazivu financiranog projekta, novac nije bio dodijeljen samo za razvijanje centra izvrsnosti, već i za razvijanje doktorskog studija. Do današnjeg dana, više od pet godina kasnije, doktorski studij integrativne bioetike još uvijek ne postoji.

Više smo puta poslali upit profesoru Čoviću o tome što je s doktorskim studijem integrativne bioetike, međutim, odgovor nismo dobili. Iz tog smo se razloga obratili Agenciji za znanost i visoko obrazovanje, iz koje su nam potvrdili kako u njihovom Pregledniku studijskih programa ne postoji doktorski studij integrativne bioetike.

– U Pregledniku studijskih programa na mrežnoj stranici AZVO-a nije evidentiran doktorski studij integrativne bioetike. AZVO također nije zaprimio dokumentaciju vezanu za takav studij, poručili su iz AZVO-a.

Dodatno su nam sugerirali da se obratimo Ministarstvu znanosti i obrazovanja koje vodi Upisnik visokih učilišta. Eventualni zahtjev za izvođenjem predmetnog studija, kažu iz AZVO-a, bi trebao doći MZO-u radi upisa u odgovarajući Upisnik. Tako smo poslali upit i Ministarstvu, no do zaključenja teksta nismo dobili nikakav odgovor.

Izdvojeni članak

Rektor Boras i prorektor Čović bacili bijeli ručnik pred studente: Vraća se filozofija

Bracanović: ‘Integrativna bioetika ne nudi nikakvu metodu za rješavanje problema koje otvaraju suvremena znanost i medicina’

Tomislav Bracanović, izvanredni profesor Odsjeka za filozofiju Hrvatskih studija poznati je kritičar integrativne bioetike. Tako je 2012. godine objavio članak naziva ‘From Integrative Bioethics to Pseudoscience’ u časopisu ‘Developing World Bioethics’. Nakon njega još su dvojica filozofa, Lovro Savić i Viktor Ivanković, objavili članak ‘Integrative bioethics: A Conceptually Inconsistent Project’ u uglednom časopisu ‘Bioethics’, čiji je sažetak dostupan ovdje.

– U svome članku sam pokazao da ‘integrativna bioetika’ ima problem da zapravo ne nudi nikakvu metodu za rješavanje problema koje otvaraju suvremena znanost i medicina. Jedan zastupnik ove škole u jednom intervjuu je priznao da ‘integrativnu bioetiku’ najbolje sažima krilatica: ‘Princip je da nitko nije u pravu, a opet svi su u pravu’. Očito se radi o vrsti relativizma koji, osim što je filozofski dvojben, uopće ne predstavlja neko novo bioetičko stajalište. Drugi problem je nejasno izražavanje i neprestano ponavljanje bombastičnih termina kao što su multidisciplinarnost, interdisciplinarnost, transdisciplinarnost, pluriperspektivnost, multiperspektivnost, integrativnost. Radi se o smišljanju i gomilanju ‘učenih’ izraza, koji nemaju nikakvu suvislu ulogu, kazao je Bracanović istaknuvši da je takva terminologija svojstvena znanstveno sumnjivim projektima, a obično služi tome da ostavi dojam na širu javnost.

Izdvojeni članak

Prorektor Ante Čović tijekom blokade FFZG-a: Studenti su mi vratili vjeru u čovjeka

Senat izglasao osnivanje Sveučilišnog centra za integrativnu bioetiku

Znanstveni centar izvrsnosti za integrativnu bioetiku uspostavljen je još 2014. kao jedan od ukupno 13 takvih centara. Međutim, na sjednici Senata svojoj sjednici 17. siječnja izglasano je osnivanje Sveučilišnog centra za integrativnu bioetiku, a za privremenog voditelja imenovan je izv. prof. dr. sc. Hrvoje Jurić. Prorektor Ante Čović, u prijedlogu osnivanja na sjednici Senata istaknuo je da su znanstveni centri izvrsnosti u suštini projekti pa stoga treba unutar Sveučilišta stvoriti organizacijsku formu kako bi se mogli nastaviti.

– Znanstveni centri izvrsnosti, prema važećim propisima, ‘osnivaju se na razdoblje od pet godina, a na temelju novog vrednovanja status centra može se produžiti za idućih pet godina’, što znači da oni imaju ograničen rok trajanja, tako da osnivanje Sveučilišnog centra za integrativnu bioetiku na Sveučilištu u Zagrebu osigurava dugogodišnjim, kontinuiranim, razgranatim i bogatim aktivnostima u polju integrativne bioetike čvršći institucionalni okvir i razvojnu perspektivu, rekao nam je privremeni voditelj Sveučilišnog centra Hrvoje Jurić.

Dodatno je istaknuo kako su brojni znanstvenici i institucije sa Sveučilišta u Zagrebu do sada bile uključene u razvoj integrativne bioetike pa je osnivanje Sveučilišnog centra jedan logičan slijed događanja.

Ako se prisjetimo slučaja Hrvatskih studija, kojima su brojne institucije sugerirale rješavanje takvog pravnog određenja, upitna je i organizacijska forma Sveučilišnog centra. Između ostalog i iz Sveučilišta su upozoravali kako status podružnice Sveučilišnog centra nije dobar za HS. Iz tog smo razloga poslali upit Sveučilištu o tome zašto su osnovana dva nova Sveučilišna centra, a ne primjerice Odjela. Međutim, odgovor nismo dobili.

Izdvojeni članak

Ukinuta filozofija na Hrvatskim studijima: ‘Jasno je da će s ove institucije otići oni koji nešto vrijede i drže do sebe’

Osniva se Centar za integrativnu bioetiku, a ukida filozofija na Hrvatskim studijima

Što se tiče Sveučilišnog centra za integrativnu bioetiku, Bracanović kaže kako je nejasan motiv osnivanja, budući da već postoji znanstveni centar izvrsnosti za to područje. Očito se radi, pretpostavlja Bracanović, o pokušaju ‘monopoliziranja’ cjelokupne bioetike i njenog financiranja.

– Tragično je da Sveučilište u Zagrebu osniva ovako suspektan sveučilišni centar, dok s druge strane ukida studij filozofije na Hrvatskim studijima koji je postigao izvrsne rezultate i visoku međunarodnu prepoznatljivost. No, uzme li se još u obzir činjenicu da su najjače kritike integrativne bioetike objavili upravo ljudi povezani s Odsjekom za filozofiju Hrvatskih studija, nikoga ne iznenađuje da se jedna institucija ukida, a druga osniva, zaključio je Bracanović.

Izdvojeni članak
rektorat sveučilište u zagrebu

Sveučilište u Zagrebu ukinulo najbolji studij filozofije po kriteriju citiranosti profesora

Jurić o Sveučilišnom centru: ‘Naglasak je na poslijediplomskome doktorskom studiju integrativne bioetike’

Hrvoje Jurić, pak, ističe kako je pokretanje doktorskog studija jedan od razloga utemeljenja Sveučilišnog centra uz, kako navodi, izvođenje ljetnih škola, seminara, ali i znanstvene djelatnosti.

– Vezano uz obrazovne aktivnosti, a prema Odluci o osnivanju Sveučilišnog centra za integrativnu bioetiku, među poslovima i zadaćama Centra su ‘izrada i izvođenje nastavnih programa u području bioetike’ te ‘održavanje ljetnih škola, seminara i tečajeva integrativne bioetike’. Pritom je, uz kontinuirano održavanje ljetnih škola, seminara i tečajeva, naglasak na poslijediplomskome doktorskom studiju integrativne bioetike, poručio je Jurić.

Budući da doktorski studij još uvijek ne postoji, odnosno nije evidentiran u Pregledniku AZVO-a ni na mrežnim stranicama Sveučilišta u Zagrebu, naknadno smo upitali profesora Jurića da nam, ukoliko postoji, pošalje pisani elaborat doktorskog studija integrativne bioetike. Međutim, do trenutka objave ovog teksta, odgovora nije bilo.