Pretraga

Raste interes za ICT studije, ali čak 40 posto studenata odustaje nakon prve godine

A- A+

Prema podacima Agencije za visoku znanost i obrazovanje, ove je godine broj prijava studija ICT područja iznosio 18.118, što bi značilo da interes raste iz godine u godinu. Budući studenti tih studija većinom su prethodno završili strukovnu školu, muškog su spola, a najviše su zainteresirani za studije računarstva. No, unatoč velikom interesu za ICT studije, u prosijeku 40 posto upisanih odustaje nakon prve godine studija.

U 2012. godini broj prijava na neki od studija s područja informacijskih tehnologija iznosio je 15.033. Četiri godine poslije, 2016. broj prijava porastao je na 18.118, što bi značilo da je udio prijava kandidata na ICT studije od ukupnog broja prijava, iznosio devet posto. Najveći udio prijava na ovakve studije vrše učenici strukovnih škola, ali raste i interes gimnazijalaca za ovo područje.

Upisnici su najzainteresiraniji za studije računarstva, koji su u posljednjih nekoliko godine sve popularniji. Iako je pred tri godine prednjačilo po broju zainteresiranih, danas je na drugom mjestu područje informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Za obje navedene vrste studija, interes je u uzlaznoj putanji.
Nešto je manji interes za studije matematike i poslovne informatike, koji je u posljednjih nekoliko godina na istoj razini.

Izdvojeni članak

ICT Supergirls: One su živi dokaz da djevojka može uspjeti u ‘muškom svijetu’

Oni koji upisuju računarstvo imaju bolje ocjene iz matematike od onih koje upisuju matematiku

Generalno gledano, najviši opći prosjek prošle godine imali su kandidati koji su upisivali farmaciju (4,75), neku od temeljnih medicinskih znanosti (4,7) te biotehnologiju (4,69).

Opći prosjek ocjena osoba koje upisuju ICT studije u odnosu na prethodno navedene nešto je niži. Tako su najviši ukupni prosjek imali kandidati za matematiku (4,25) te računarstvo (4,06), a nešto niži prosjek imali su kandidati koji su upisivali informacijske i komunikacijske znanosti (3,75) te poslovnu informatiku (3,7).

U odnosu na prosjek svih kandidata, kandidati koji prijavljuju studije s ICT područja imaju nešto višu ocjenu iz matematike, a prosječna ocjena iz tog predmeta im je 4. Zanimljivo je za izdvojiti kako su najvišu prosječnu ocjenu iz tog predmeta imale osobe koje su odabirale računarstvo (4,1), a tek onda osobe koje su prijavljivale studij matematike (4). Najnižu su prosječnu ocjenu iz matematike imali su kandidati koji su prijavljivali studij poslovne informatike (3).

Izvor: AZVO

Izdvojeni članak

Hrvatskoj će u 2030. godini trebati kreativni i socijalno inteligentni stručnjaci STEM područja

40 posto upisanih odustaje nakon prve godine

I ova je, posljednja analiza, potvrdila višegodišnji trend – neusporedivo veći interes za ovo polje vlada među muškom populacijom. Tako su čak 87,4 posto upisanih činili studenti, a svega 12,6 posto upisanih bile su studentice.

Iako broj upisanih u studije ICT područja raste iz godine u godinu, upisne kvote niti na jednom od četiri poviše spomenutih smjerova nisu ove godine bile popunjene, a najviše je ‘praznih’ mjesta ostalo na smjerovima računarstva.

Osim neispunjavanja kvota, zabrinjava i činjenica kako je analiza ukazala na alarmantan podatak da u prosjeku 40 posto studenata ovog područja odustaje od studija već na prvoj godini.
Kao razloge najčešće navode pogrešno odabran studij (35 posto), pretežak studij (21 posto) i loše materijalne uvjete (10 posto).

– Odustajanje od ICT studija je izazov koji trebaju rješavati ne samo visoka učilišta već i svi dionici koji su uložili napore u popularizaciju tih studija među mladima, zaključio je prilikom predstavljanja rezultata Igor Drvodelić, pomoćnik ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje

Izvor: AZVO