Pretraga

Rastu cijene ilegalne prodaje domova: ‘Za te pare bolje da onda uzmem stan’

A- A+

Da se ne lažemo, već godinama u studentskim krugovima krajem ljetnih mjeseci kreće lov na ilegalnu kupnju soba u studentskom domu. Po principu ‘ko prvi njegova djevojka’ sobe se razgrabe u trenutku, a dovoljno je samo napisati post na raznim studentskim grupama i uz još nekoliko dodatnih dogovora unutar inboxa soba je vaša. No, izgleda kako su ove godine porasli apetiti prodavačima pa su cijene porasle i do tisuću kuna više s obzirom na prošle godine. 

Kao i svake godine najviše takvih oglasa odnosi se na zagrebačke studentske domove, a najveća potražnja soba ‘na crno’ je upravo u Studentskim naseljima ‘Stjepan Radić’ te na ‘Cvjetnom’. Radi preuređenja, mjesečna cijena soba negdje je poskupila i do 200 kuna pa su i prodavači odlučili podignuti svoje cijene što je dovele do negodovanja studenata.

‘Kad zbrojiš dođe te ko stan’

Svi se sjećamo rasprave prije nekoliko dana kada je student nudio sobu u domu po cijeni i do 7 tisuća kuna. Studenti s kojima smo razgovarali, a koji su u potražnji svoje sobe negoduju takvim cijenama.

– Pa prije kad sam kupovao sobu znao sam dobiti i po 4 tisuće kuna. Ovo sad nema smisla. Jedan me dečko tražio 6 tisuća kuna, a to kad zbrojiš znači da mjesečno daješ tisuću kuna za sobu od svega par kvadrata. Bolje onda da uzmem stan. Znam da su domovi poskupili, ali domove i uzimamo jer su najjeftinija solucija, otkriva jedan bivši ilegalac.

S njim se slaže i studentica koja svake godine uspješno kupi sobu ‘na crno’, ali ove godine situacija je bila malo teža.

– Našla sam sobu u jednom od naselja, ali nije baš išlo glatko. Nudili su mi po cijenama od 5 tisuća pa do 6 tisuća kuna što smatram da je previše. Pa vidjeli ste za koliko je nudio onaj dečko, sedam tisuća za sobu je presmiješno, ali vjerujem da su neki naivni pa da prihvate cijenu, dok ne zbrojiš koliko te to mjesečno izađe, tvrdi studentica pete godine koja je na kraju pronašla djevojku koja joj je prodala sobu za 4 tisuće kuna na tri rate.

Listajući malo Facebook starnicu doma na Savi najviše se traže sobe 3. kategorije, a te su s prijašnjih 200 kuna poskupile na 375 kuna. Muške sobe na jednakoj su cijeni kao i ženske, a sve to ove godine je premašilo svaku mjeru.

– Smatram da neće svima to baš proći. Ja mislim da će s vremenom snizit cijene jer nekad si mogao naći sobu za 3 tisuće do 4,500 kuna sad ovo po 6,000 rijetko tko će kupiti, govori nam studentica.

Izdvojeni članak

Isprika čitateljima: Studentski rad i stipendije neće utjecati na smještaj u studentskom domu

Ukinuti bodovi za rješavanje ispita u roku

Potražnja za ilegalnom kupnjom domova u Zagrebu sve je veća zato što mjesta u svim domovima za sve nema dovoljno, a svima je opcija ilegalaca puno prihvatljivija od iznajmljivanja stanova. 

No, ove godine kao jedan od problema koji nam je istaknuo naš sugovornik je i činjenica da su iz natječaja za dom ispustili dodatnih 300 bodova ako student sve ispite riješi do predaje papira za studentski smještaj. 

– Ove su nam godine ukinuli tih 300 bodova na koje su mnogi računali. Nažalost zbog toga nisam dobio dom legalnim putem pa sad eto gledam kad će past cijena kod ovih što ih prodaju, iskreno nam govori anonimni sugovornik koji dodaje kako se ovim javio problem onih koji nisu službeno slabijeg imovinskog statusa ili nemaju brata i sestru što gotovo automatski znači da su ti šanse za dobivanje doma veoma male.

Na pitanje boje li se kontrole i je li ona česta, kažu nam kako se rijetko dogodi da netko ‘nastrada’ no, uvijek se nekako zna kad je kontrola na terenu pa onda te dane izjegavaš biti u sobi.