Pretraga

Rektor nastavlja sukob: Senat ne priznaje izabrane predstavnike Filozofskog

A- A+

Danas je održana povorka podrške Filozofskom fakultetu. Na relaciji od Filozofskog do zgrade Sveučilišta u Zagrebu, na sjednicu Senata ispraćeni su novoimenovani članovi Filozofskog fakulteta u Senatu. Međutim, Senat Sveučilišta nije prihvatio novoizabrane članove, donijevši odluku da je sjednica Fakultetskog vijeća, na kojoj su novi članovi izabrani, bila nelegalna.

Foto: Marko Matijević|srednja.hr

Izdvojeni članak

Težak poraz rektora Borasa: Filozofski je naš uvjerljiv na studentskim izborima

Povorka podrške Filozofskom fakultetu, u kojoj je sudjelovalo otprilike 250 ljudi, danas je u prijepodnevnim satima krenula od zgrade Filozofskog fakulteta prema zgradi Sveučilišta u Zagrebu, gdje se održavala sjednica Senata. Povorka je organizirana kako bi se novoizabrane članove Filozofskog fakulteta u Senat Sveučilišta ispratilo na sjednicu. Okupljene u koloni, pred zgradom Sveučilišta dočekala je interventna policija koja je priječila ulaz okupljenima na prostor Sveučilišta.

Podsjetimo, zahtjevi Inicijativa za Filozofski, u kojoj su okupljeni studenti i profesori tog fakulteta, od Senata je zahtijevala:

1. Priznanje odluka o opozivu dosadašnjih i odluka o izboru novih predstavnika Filozofskog fakulteta u Senatu Sveučilišta i Vijeću društveno-humanističkih znanosti

2. Nazočnost naših predstavnika sjednici Senata i na kojoj ce moći zastupati interese FFa. Rektor ih na sjednicu nije pozvao iako ih je Vijeće FFZG imenovalo i obavijestilo Sveučilište o imenovanju.

3. Priznanje Odluke o usvajanju Deklaracije o upravljanju Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu

4. Usvajanje odluke o razrješenju o. d. dekana izv. prof. dr. sc. Željka Holjevca zbog njegova višekratnog nezakonitog postupanja, nepoštivanja Vijeća FFZG-a i prijetnji kaznenim progonom kolegama profesorima

5. Da se usvoji odluka Vijeća FFZG kojom se predlaže imenovanje dr. sc. Nevena Budaka, redovitog profesora na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu za novog vršitelja dužnosti dekana do izbora novog dekana

Izdvojeni članak

Studenti urudžbirali tortu i poklon rektoru Borasu za 65. rođendan i dobili pečat

Odluka na temelju mišljenja odvjetničkog ureda

No, Senat niti jedan od tih zahtjeva nije razmotrio niti prihvatio. Kako nam je rekao profesor Neven Budak, predloženik Vijeća FF-a za novog vršitelja dužnosti dekana, s kolegama je pokušao sudjelovati u radu sjednice Senata, no rektor ih je odbio.

– Pristao je na to da možemo biti nazočni na sjednici, ali bez prava javljanja, a naravno i bez prava izjašnjavanja. Unaprijed je bila pripremljena odluka u kojoj je pisalo da je naša sjednica Fakultetskog vijeća 21. studenog bila nelegalno sazvana i da su prema tome sve odluke nelegalne. Odluka je unaprijed podijeljena članovima Senata tako da se izgleda nije niti očekivala nikakva rasprava o toj temi. Začudo, ta se odluka zasnivala na mišljenju jedne odvjetničke kancelarije, a ne, kao što bi se očekivalo na Sveučilištu, na mišljenju sveučilišnog Odbora za statutarna pitanja, kazao je Budak.

Dodao je da je devet članova Senata bilo suzdržano po pitanju prihvaćanja te odluke.

– Nakon usvajanja odluke javili su se neki članovi Senata koji su izrazili svoje negodovanje time da nije konzultiran Odbor za statut, kao i time da nam nije dopušteno govoriti na Senatu. Ja sam, kad je sjednica bila službeno gotova, zahvalio rektoru na tome što je rekao da se kriza na Filozofskom fakultetu mora riješiti na Filozofskom, jer mi to također smatramo. Rekao sam i da se nadam da će Senat to također podržati, zaključuje Budak.

Senat: Izvanredna sjednica Vijeća – nelegalna

Nakon sjednice Senata, Sveučilište u Zagrebu objavilo je zaključke s današnje sjednice u vezi sa stanjem na Filozofskom fakultetu. Ukratko, Senat ne smatra legalnom izvanrednu sjednicu Vijeća FF-a od 21. studenoga, naziva ju sastankom i smatra kako se ‘ni zahtjevi ni prijedlozi toga neformalnoga skupa ne mogu smatrati pravovaljanim zaključcima ni odlukama Fakultetskog vijeća’. Senat traži od vršitelja dužnosti dekana Željka Holjevca sazivanje regularne sjednice Vijeća u što kraćem roku.

Zaključci Senata povodom situacije na Filozofskom by srednja.hr on Scribd

Studentima, profesorima i zaposlenicima Filozofskog, nakon sjednice Senata obratio se i v.d. dekana Željko Holjevac. Kaže kako će odmah nakon konstituirajuće sjednice Studentskog zbora koji treba izabrati članove Vijeća, sazvati sjednicu Vijeća u punom sastavu.

– Na toj sjednici pokrenut će se postupak izbora novog dekana i rješavanje nagomilanih problema, piše Holjevac u priopćenju i na kraju zaključuje iskazanom nadom da će Filozofski uskoro izaći iz krize upravljanja.

Obraćanje o.d. dekana Filozofskog Holjevca nakon sjednice Senata 13.12.2016. by srednja.hr on Scribd

Večeras plenum – kreće li blokada dekanata?

Osim zbivanja na Senatu Sveučilišta, danas je objavljeno i rješenje Upravnog suda u Zagrebu. Upravni sud odbacio je tužbu Inicijative za Filozofski kojom su tražili ocjenu zakonitosti odluke od 13. rujna 2016. o poništavanju izbora za Studentski zbor FF-a i studentskih predstavnika u Vijeću te provođenju novih izbora. Sud je odbacio tužbu jer ne postoje pretpostavke za vođenje spora, ako se utvrdi da je tužba podnesena u stvari koja ne može biti predmet upravnog spora.

Rješenje Upravnog suda u Zagrebu by srednja.hr on Scribd

Večeras se na Filozofskom održava i 215. Plenum. Najavljeno je kako će Plenum, ovisno o ishodu današnje sjednice Senata, raspravljati o blokadi dekanata. Plenum je zakazan za 20 sati.