Pretraga

Rektorat zagovara otpuštanje dijela radnika SC-a

A- A+


Izdvojeni članak

Nedodirljivi ravnatelj SC-a ‘svrgnut’ nakon osam godina lošeg poslovanja

Na konferenciji za novinare održanoj danas u prostorijama Rektorata zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš je još  jednom uputio kritiku MZOS-u zbog zaobilaženja Sveučilišta prilikom sanacije Studentskog centra. Slikovito je istaknuo kako se na taj način ‘veže noga’ u provođenju nekih drugih projekata koje Sveučilište ima u planu. Dodao je i da se dio duga koji iznosi 121 milijun kuna, može sanirati naplatom potraživanja koje Ministarstvo duguje SC-u dok bi se ostatak nagomilanih dugovanja sanirao povećanjem cijena studentskog smještaja i prehrane, ali i smanjenjem broja zaposlenih u Studentskom centru.

Rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš danas je izjavio da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta oduzimanjem upravljačkih prava nad Studentskim centrom ‘veže nogu’ Rektoratu, te mu onemogućava završetak pokrenutih projekata i započinjanje novih. Dodao je da dio zasluga za nagomilane dugove ide na dušu nadležnog ministarstva, budući da bi se naplatom potraživanja koja Ministarstvo obrazovanja duguje SC-u sanirao veliki dio duga.

Izdvojeni članak

Cinik u ofsajdu: Rukovodstvo SC-a uvjereno kako je iznad zakona pa ignorira novinare i studente

Teatar apsurda

Rektorat iz Zagreba uputio je i otvoreno pismo Vladi Republike Hrvatske u kojem predlažu osnivanje Sanacijskog vijeća, koje bi sačinjavali po jedan predstavnik Ministarstva, obrazovanja, znanosti i sporta, Ministarstva kulture i Ministarstva financija te dva predstavnika Sveučilišta. Bjeliš je napomenuo kako su sa Sveučilišta već slali prijedloge za sanaciju Studentskog centra, ali da su izostala očitovanja iz ministarstava. 

Što se tiče konkretnih poteza, Rektorat se zalaže za smanjenje broja zaposlenika SC-a te slično kao i MZOS, zagovara povećanje cijena hrane i smještaja za studente.

Aleksa Bjeliš osvrnuo se i na komentare ministra Jovanovića o tome kako veliki dio odgovornosti za nagomilane dugove snosi upravo Sveučilište u Zagrebu, te ih slikovito nazvao ‘teatrom apsurda’, upozorivši da su odgovor od nadležnog ministarstva vezan za njihove dugove prema sveučilištu čekali šest mjeseci.

Cijene domova rasle 2009. do 200 posto

Dodajmo da je SC već prošao jednom postupak sanacije koji je počeo 2002. i završio nakon dvije godine. Tada je Studentski centar nagomilao dug od 87 milijuna kuna, a završetkom sanacije je imao plus od 21 milijun kuna. Od tada u osam godina ponovno se dug popeo na vrtoglavih 121 milijun kuna, te je ministar Jovanović kao razlog za sadašnju sanaciju naveo neracionalno poslovanje, kao i nesposobnost za restrukturiranje Uprave SC-a.

Iako su i rektor Bjeliš i ministar Jovanović naveli kako se cijene prehrane i smještaja u studentskim zborovima nisu mijenjale 15, odnosno 19 godina, očitovao se Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, napomenuvši da su cijene domova posljednji put mijenjane prvog rujna 2009., te su poskupljenja bila i do 200 posto.