Pretraga

Sanacijski upravitelj SC-a: Nema opravdanog razloga uznemiravati studente najavom štrajka

A- A+

Nakon što je više sindikata unutar zagrebačkog Studentskog centra najavilo da od srijede 16. studenog kreću u štrajk zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora, za komentar smo pitali sanacijskog upravitelja SC-a. Mirko Bošnjak nam je tako rekao kako su sindikati jednostrano prekinuli proces kolektivnog mirenja te da postoje razni načini boriti se za studentska prava, ali da je eventualno obustavljanje usluge prehrane studentima upitno i kontra produktivno.

foto:srednja.hr

Izdvojeni članak

Zagrebački SC ide u štrajk: Menze neće raditi

Na međusindikalnom sastanku koji se održao 09.11.2016. godine, predstavnici Samostalnog sindikata zaposlenika studentskih centara Hrvatske, Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, Nezavisnog sindikata Studentskog centra Zagreb i Sindikata djelatnika u kulturi dogovorili su datum početka štrajka za sljedeću srijedu, 16.11.

– Kao što je već otprije poznato, sanacijska uprava Studentskog centra u Zagrebu odbija potpisati u cjelosti usuglašen tekst Kolektivnog ugovora, pa tako sindikatima i njihovim članovima ne preostaje ništa drugo nego da se štrajkom izbore za svoja prava. Iako je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta dobilo preporuku Vlade Republike Hrvatske da kontaktira predsjednicu pregovaračkog odbora Sindikata, gospođu Biserku Sertić, te o učinjenom izvijesti Ured Vlade, to do danas nije učinjeno, stoji u jučerašnjem priopćenju Samostalnog sindikata zaposlenika studentskih centara RH.

Mirko Bošnjak: Eventualno obustavljanje usluge prehrane studentima upitno je i kontra produktivno

Kontaktirali smo sanacijskog upravitelja Mirka Bošnjaka i upitali zašto nije došlo do potpisivanja kolektivnog ugovora. Istaknuo je kako u Studentskom centru Zagreb (SC), unatoč postupku sanacije, prava radnika nisu ugrožena te da se plaće isplaćuju na vrijeme.

– SC Zagreb, kao poslodavac, nije prekinuo postupak kolektivnog mirenja, postupak kolektivnog mirenja prekinuli su (jednostrano) sindikati. U komunikaciji sa sindikatom pokušavamo smiriti tenzije i nastaviti prekinuti postupak kolektivnog mirenja, rekao je sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak.

Kako je najavljeno iz sindikata, jedina usluga koja će biti osigurana za vrijeme štrajka bit će ona za studente s invaliditetom na lokaciji Cvjetnog naselja gdje će raditi po pet radnika u smjeni. Sanacijski upravitelj je rekao da za najavu štrajka nema opravdani razlog.

– Nema opravdanog razloga najavom štrajka uznemiravati studente i radnike SC-a Zagreb. Studentski centar „postoji“ zbog studenata i obavezni smo studentima pružiti kvalitetnu uslugu. Postoje razni načini boriti se za prava radnika. Eventualno obustavljanje usluge prehrane studentima upitno je i kontra produktivno, rekao je Mirko Bošnjak.

Iz državnog proračuna u tijeku sanacije SC-u uplaćeno 135 milijuna kuna

O prekidu kolektivnog pregovora unutar SC-a Zagreb očitovalo se i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta 6. rujna, odnosno pomoćnik za znanost Srećko Tomas, što je objavljeno na stranici sindikata. U odgovoru se navodi iznos od 135 milijuna kuna koji je iz državnog proračuna isplaćen SC-u temeljem odluke o sanaciji. Navodi se i da je Studentski centar zaprimio opomenu pred ovrhu duga u iznos ud 15 milijuna kuna prema HEP Toplinarstvu d.o.o., dug koji je SC zamolio državu da pokrije.

– S obzirom na sve navedeno, kao i ograničenja koja proizlaze iz zakonadavnog okvira vezano uz djelovanje tehničke Vlade RH, Ministarstvo naglašava da sve obaveze koje preuzimaju sanacijsko vijeće i sanacijski upravitelj moraju biti u cilju sprješavanja budućih gubitaka u poslovanja Studentskog centra odnosno preuzete obveze moraju biti u okviru financijskog plana, stoji na kraju odgovora koji potpisuje tadašnji pomoćnik ministra Srećko Tomas.