Pretraga

Splitski studenti spremaju prosvjed zbog neisplate stipendija za izvrsnost

A- A+

Natječaj za stipendije Grada Splita za najbolje učenike i studente raspisan je još u prosincu. Rezultati nikada nisu objavljeni, jer je na snazi privremeno financiranje, pa Grad te stipendije zapravo nema odakle isplatiti. Studenti su ogorčeni, kažu, sve se moglo riješiti samo da je Grad o stipendistima razmišljao na vrijeme, kada je bilo izvjesno da će proračun za 2017. ‘pasti’. Institucije, od Sveučilišta pa sve do Studentskog zbora, na ovaj su se problem u potpunosti oglušile, pa su studenti odlučili za vrijeme sljedeće sjednice Gradskog vijeća održati prosvjed.

Foto: Marko Matijević|srednja.hr

Vladajuće se strukture vole hvaliti uspjesima hrvatskih studenata, ali kada takve uspjehe treba nagraditi stipendijom, nastane problem. Najbolji studenti i učenici grada Splita, oni s izvrsnim nastavnim i izvannastavnim postignućima ostali su bez ovogodišnje stipendije jer je na snazi privremeno financiranje Grada.

Proračun nije izglasan, pa s time u skladu, 274 odlikaša koji su se prijavili na natječaj niti ne zna kako stoji na rang-listi. Upitno je hoće li se usvajanjem proračuna studentima stipendija isplatiti retroaktivno.

Izdvojeni članak

Najbolji splitski studenti ostaju bez stipendije zbog prazne gradske kase

Savjet mladih traži objavu privremene rang-liste 

Potaknuti ovim problemom, Službi za obrazovanje i znanost, Uredu Grada i Upravnom odjelu za financije obratio se Savjet mladih Grada Splita. Od nadležnih su zatražili objavu privremene rang liste. 

– Kao što i sami znate, stipendisti smiju primati samo jednu stipendiju i trebali bi biti upoznati kako su rangirani na natječaju Grada Splita da se mogu odlučiti je li im sigurnije prihvatiti npr. državnu stipendiju ili čekati usvajanje proračuna Grada Splita, objašnjavaju nadležnima iz Savjeta. 

Mišljenja su i kako se trebaju iskoristiti svi raspoloživi načini da stipendisti ostvare svoja prava, odnosno, da se natječaj ne smije poništiti jer bi se time izgubila čitava generacija đaka i studenata koji imaju izvrsna postignuća.

– Smatramo da se trebaju pripremiti sve odgovorne Službe da se odmah nakon usvajanja proračuna Grada Splita (ako se on usvoji tek nakon lokalnih izbora i formiranja novog Gradskog vijeća) realiziraju ugovori sa stipendistima i retroaktivno se isplati dio sredstava. Smatramo da se kašnjenje usvajanja proračuna ne smije prelamati preko leđa mladih osoba, poručuje Savjet mladih Grada Splita.

Izrazili su i nezadovoljstvo činjenicom da ugovori o stipendiranju nisu zaključeni 2016., u trenutku kada je već bilo izgledno da proračun neće biti izglasan. 

– Na taj način isplata stipendija bila bi ugovorna obveza prenesena iz prethodne godine i privremeno financiranje se ne bi na nju odnosilo, zaključuje Savjet mladih.

Izdvojeni članak

Sveučilište u Rijeci objavilo imena najboljih studenata kojima je dodjeljena stipendija

Studentski predstavnici se oglušili na vapaje studenata 

No, sami studenti stipendisti ne namjeravaju sjediti kod kuće prekriženih ruku. Za stipendiju su mukotrpno učili i radili, pa se za nju i planiraju izboriti putem prosvjeda. 

– Prosvjed se planira za sljedeću sjednicu Gradskog vijeća, točan datum još ne znamo. Institucije su se u potpunosti oglušile na ovaj problem. Ja sam poslala mail na adresu splitskog Sveučilišta, svih fakulteta u Splitu, Studentskom zboru te svim gradskim vijećnicima. Do danas niti jedan odgovor nisam dobila. Također, napomenula bih da je na Javnom sastanku u Infozoni održanom u veljači, od pozvanih 35 vijećnika došao samo jedan, kaže nam splitska studentica Anamaria Pejković. 

Kao i njenim kolegama, stipendija joj je i više nego potrebna jer se iz Splita preselila u Zagreb gdje studira na Fakultetu političkih znanosti. Troškovi tako daleko od obiteljskog doma za studente su vrlo visoki.

Izdvojeni članak

Studentima koji žive u domu manje bodova na natječaju za državnu stipendiju

Iz medija saznali da ostaju bez stipendije 

– Što se tiče samog problema, natječaj je objavljen prije nego što su se za njega osigurala sredstva. Kada je u prosincu pao proračun, sva sredstva su blokirana. Ipak, u Dubrovniku gdje je ista situacija bila s privremenim financiranjem, stipendije su osigurane. Kako je pad proračuna bio izgledan, kao i u Splitu, oni su prije izglasali novce za stipendije, kaže nam Anamaria.

 Razočarana je i komunikacijom Grada Splita prema svojim najizvrsnijim studentima. Dva mjeseca nisu znali što se događa s rezultatima stipendije, da bi činjenicu da za njih novca nema, saznali iz medija. 

– Puno studenata je tako bilo zakinuto za informaciju o svojim stipendijama. Ja sam kontaktirala i kandidate za gradonačelnika koji su predložili retroaktivno isplaćivanje, iako nemam osjećaj da oni ozbiljno shvaćaju taj problem. Za kraj, ja bih naglasila da se ovdje radi o stipendijama izvrsnim učenicima, studentima i doktorantima. Pitam se kakvu poruku šalju političke strukture Grada tim ljudima? Čini se da je jedini odgovor odlazak iz ove zemlje u potrazi za boljim obrazovanjem i poslom. Zato, pozivam sve studente koji su se prijavili, a i one koji nisu, da dođu na prosvjed i pokažu koliko je obrazovanje bitno, kazala nam je Anamaria.