Pretraga

Student medicine progovorio o nemaru i taštini liječnika s Rebra koji mu oduzimaju zdravlje

A- A+

Luka Grgar se rodio s anomalijom debelog crijeva. U svom je životu imao 19 operacija, a krajem prošle godine kada smo prvi puta o njemu pisali ponovno je završio u bolnici jer se zakomplicirala biopsija bubrega. Prilikom dijagnostičkog postupka došlo je do krvarenja i nastao je veliki hematom pa je na ‘Rebru’ čekao hoće li na operaciju ili vađenje jedinog bubrega.

Zbog problema s debelim crijevom kao dijete je išao na operaciju te mu je pri zahvatu oštećen mokraćni mjehur pa kateter za pražnjenje mjehura koristi već 15 godina. Prilikom jednog pregleda kod doktora saznao je kako se mora pomiriti da će zbog tog medicinskog pomagala do kraja života dobivati bolne i posljedične infekcije. Trenutačno se nalazi u bolničkom centru ‘Rebro’, a odlučio je u javnosti progovoriti o brojnim problemima s kojima se suočava u bolnici. Optužuje djelatnike bolnice da odgađaju intervencije zbog čega mu je u konačnici ugrožen život, a kao studentu medicine još mu teže pada situacija u kojoj se, prema njemu, krši Hipokratova zakletva.

Luka Grgar u sredini foto:Anton Mezulić|srednja.hr

Izdvojeni članak

Hrvatski studentski trojac razvio revolucionarni medicinski proizvod, kojim žele promijeniti svijet

U opširnoj objavi koju prenosimo na kraju teksta student medicine Luka Grgar ističe kako mu se već otprije komplicirana zdravstvena situacija dodatno pogoršala 15.10.2015. kada je tijekom biopsije napravljena liječnička pogreška zbog koje je morao ležati u bolnici dodatnih mjesec dana. Na objavu ispovijesti odlučio se nakon što se doktor našao uvrijeđenim izjavom njegove majke koja je rekla da će se u slučaju nove greške obratiti za pomoć medijima. Luka ističe kako za sve liječničke greške ima dokumentaciju s kojom može dokazati svoje tvrdnje, a nije mu jasno kako netko radi ponosa ne želi pomoći pacijentu.

Njegova priča je još zanimljivija jer se svakodnevno mora sedam do osam puta samokaterizirati, a zbog brojnih bolnih iskustava odlučio je pokrenuti GuardianMed – poboljšanu verziju katetera s kojim želi promijeniti zdravstveni svijet. Nakon zapaženih nastupa na međunarodnim sajmovima, dogovorena je i suradnja s Klinikom za dječje bolesti Zagreb.

– Kada sam došao kući zapitao sam se zašto je to tako i zašto to netko ne promijeni. Dugo vremena sam razmišljao o tome. Za vrijeme stažiranja u ljekarni pacijentima sam u nekoliko navrata imao priliku predstavljati jednu supstancu koja nam je sada važan dio naše inovacije. Međutim, nije mi padalo na pamet da bi to moglo biti rješenje, sve dok nisam jednog dana pacijentici objašnjavao kako je taj antiseptik potpuno bezopasan pa ga čak i djeca i trudnice mogu stavljati direktno na rane, rekao nam je Luka u studenom prošle godine kada je objašnjavao kako je došao na ideju koja bi mu mogla poboljšati život, ali pomoći i ljudima diljem svijeta.

Proizvodi koje koristi postoje u raznim oblicima, ali ni jedan ne nudi učinkovitu zaštitu od infekcija. Njihova kombinacija, u kojoj je kateter osiguran antiseptičkim sredstvom oktenidin kloridom, jedino je rješenje koje sprječava bilo kakav doticaj bakterije katetera i mjehura.

Objavu Luke Grgura prenosimo u cijelosti:

[KRAH MEDICINSKE ETIKE]

Kao student medicine zgrožen sam situacijom koja mi se događa kao pacijentu na KBC-u Rebro. Moja ružna priča u ovoj zagrebačkoj bolnici počinje 15.10.2015., kada sam zbog liječničke pogreške pri biopsiji bubrega zamalo umro. Zbog nastalih komplikacija u bolnici sam ležao mjesec dana, dok se inače nakon biopsije odmah sljedeći dan ide kući. Oporavak je trajao mjesecima, izgubio sam godinu na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, taj moj jedini bubreg nije se još oporavio, a kako vrijeme prolazi u sve je gorem stanju.

Moje povjerenje prema tim liječnicima otada je narušeno i zbog toga se i privatno liječim kod nekoliko različitih doktora. Danas sam pak saznao da se jedan od ključnih liječnika s Rebra ne želi uključiti u moje liječenje, jer ga je uvrijedila izjava moje majke, koja ga je upozorila da će izaći u medije ako mi se ponovni nešto dogodi.

Strašno je u borbi za vlastiti život saznati da ti ga netko, zbog povrijeđenog ponosa, ne želi spasiti.

Napokon mi je jasno zašto na KBC-u Rebro već mjesecima odgađaju intervencije koje bi mogle spasiti moj bubreg, moje zdravlje i u konačnici, moj život! Drugim riječima, osim antibiotskih terapija, ne poduzimaju ništa drugo.

Ovaj status pišem dok ležim u bolničkom krevetu KBC-a Rebro, s jakom urinarnom infekcijom.
Za one koji ne znaju, moja priča počinje prije 22 godine kada sam se rodio s anomalijom debelog crijeva. Prilikom operacije oštećen mi je mokraćni mjehur i zbog toga se dogodio i još se događa niz komplikacija. Imam samo jedan bubreg i slabo funkcionalni mokraćni mjehur, zbog čega se 7-8 puta dnevno samokateteriziram kako bih ga ispraznio. Uz to, imam i još desetak drugih dijagnoza. Unatoč svim tim problemima trudim se voditi što normalniji život, a javnost me poznaje kao mladu ambicioznu osobu, koja se unatoč bolesti bori za svoje i tuđe probleme. http://srednja.hr/…/Hrvatski-studentski-trojac-razvio-revol…

Liječnici su mi već jednom svojim nemarom oduzeli studij medicine za koji sam se godinama borio, a kakvo je trenutno stanje, i sljedeća akademska godina je upitna. Međutim, to mi je manji problem. Puno više me grozi što su dovoljno tašti da si uzimaju za pravo uskratiti mi moje zdravlje, moj bubreg, moju budućnost i moje ciljeve. Hipokratova zakletva, koju ću nadam se jednog dana i sam polagati, za njih je čini se obično slovo na papiru, a profesionalan odnos prema pacijentima samo floskula.

Važno je naglasiti i da za gore navedene izjave posjedujem fizičke dokaze. Stoga molim HITNO očitovanje nadležnih institucija! Molim i medije za interes! Molim i ljude koji su se našli u sličnoj situaciji da progovore. Molim i sve FB prijatelje da podijele ovu objavu te me podrže u borbi za vlastiti život i humanije zdravstvo.