Pretraga

Studenti FER-a, FSB-a i TVZ-a maturantima predstavili tajne svojih fakulteta

A- A+

Udruga studenata grada Zaprešića u četvrtak je organizirala posljednju orijentacijsku tribinu za maturante Srednje škole Ban Josip Jelačić. Prema istraživanju pedagoga škole, učenici su pokazali najveći interes za Filozofski, Pravni, Učiteljski, Ekonomski, Kineziološki, FER, FSB i TVZ pa su članovi Udruge pozvali kolege da srednjoškolcima predstave svoje fakultete.

foto: Anton Mezulić|www.srednja.hr

Studenti EFZG-a i KIF-a posjetili su Zaprešić 10.12. Prošli petak predavanje su maturantima održale njihove buduće kolege s Filozofskog, Učiteljskog i Pravnog, a u četvrtak 17. prosinca tajne svojih fakulteta otkrili su studenti TVZ-a, FSB-a i FER-a.

Izdvojeni članak

Studenti Prava, Filozofskog i Učiteljskog maturantima predstavili prednosti i mane svojih fakulteta

Uz studij na TVZ-u se može i raditi

Hrvoje Husnjak s Tehničkog veleučilišta Zagreb u svom je predavanju priznao da je njegov studij definitivno lakši nego li program na FER-u, ali i da ne treba vjerovati predrasudama jer je obrazovanje na TVZ ipak vrlo kvalitetno. Čini mu se da je na zagrebačkom Tehničkom veleučilištu veći fokus na labosima, dok studij računarstva na FER-u ima više teorije.

Kao ključnu prednost istaknuo je to što se može raditi uz studij, jer nakon predavanja, vježbi, labosa i učenja ostane dovoljno vremena. Čak i to što je veleučilište podijeljeno na tri lokacije nije problem, jer su predavanja odlično organizirana pa nema ni situacija kada ne možete riješiti sve svoje obaveze.

Osim toga, maturantima Srednje škole Bana Josipa Jelačića otkrio je da uglavnom neće morati čitati literaturu koja je navedena na web stranici u silabusu kolegija, jer to nije uopće potrebno za prolaz na ispitima.

Izdvojeni članak

Maturanti iz 1972. imali su iste probleme kao i današnji

Na prvoj godini čak tri eliminacijska ispita

Student Fakulteta strojarstva i brodogradnje Ivan Cindrić u uvodu je naglasio kako na FSB-u postoje eliminacijski kolegiji za brucoše pa se veliki broj ispiše nakon što osam puta padne matematiku 1 ili 2, a postoji dobar dio studenata kojima probleme stvara i fizika.

Unatoč tim predmetima, kroz koje se profiliraju brucoši, Ivan otkriva da je druga godina ipak najteža te da će to svi potvrditi bez dvojbe. Svoje buduće kolege upozorio je da se već nakon nove godine počinju pripremati za matematiku jer profesore boli briga za eventualne rupe u znanju te procjenjuje da će srednjoškolcima biti dovoljno pet mjeseci vježbe pa da se što bezbolnije riješe matematike.

Maturante je savjetovao da redovito idu na predavanja i vježbe, posebno iz eliminacijskih kolegija, jer su vrlo korisna. Preporučio je i da se upišu na FSB čak i ako ne upadnu na željeni smjer, jer na prvoj godini svi slušaju iste predmete pa se kasnije može i prebacivati. Kao važnu prednost naveo je i to da se većina studenata strojarstva lako zaposle i u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Na prvoj godini dva tjedna je dovoljno za naučiti jedan predmet. Osim prolaza, važno je kvalitetno učiti pa da već na drugoj možete birati najpopularnije smjerove. Top tri su konstrukcije, procesna energetika, računalne simulacije, a popularna je i mehatronika.

Izdvojeni članak

[Rušimo predrasude] ‘Privatne fakultete pohađaju studenti koji nisu uspjeli upisati ništa drugo’

FER-ovci uz dobru organizaciju navodno imaju vremena i za izlazak

Ante Tomić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva objasnio je kako je i na FER-u potrebno kvalitetno predznanje iz matematike. Fizika nije toliko teška, dok je fakultet uveo pripreme za kolegije matematike, jer su primijetili da dio studenata ima problema s temeljnim znanjem koje je potrebno za praćenje nastave.

Kolegiji na FER-u sastoje se od predavanja, laboratorijskih vježbi i zadaća, a postoje i auditorne vježbe, na kojima asistenti rješavaju i objašnjavaju zadatke koji se mogu pojaviti na ispitu. Predavanja se sastoje od dva ciklusa. Nakon prvog su međuispiti, a nakon drugog završni te tek onda rokovi.

Ante je maturantima objasnio kako je zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva jako dobro organiziran, a uspjeh najviše ovisi o samostalnom radu te da nitko nema garanciju za lak prolazak godine. Tvrdi kako se znalo dogoditi da dođu bivši učenici zagrebačke V. gimnazije pa čak i oni popadaju kao kruške.

Kao i na FSB-u, na drugoj počinje specijalizacija te postaje sve uža iz godine u godinu. Važna prednost FER-a su i kvalitetne prakse za koje se dobivaju i ECTS bodovi. Osim što se puno nauči, veliki broj studenata kasnije dobiva i posao u tvrtkama gdje su odradili praktičnu nastavu. Uz to, Ante otkriva kako se s dobrom organizacijom može pronaći i vremena za izlazak.